Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
March 11th, 2009 by Valery Dachev

Върнете Софийското жителство?!

Обикала’ам, обикала’ам днескаш из Facebook и киризя – група “Върнете Софийското жителство” с амен-амен три ‘иляди народ у неа. Викам от екстаз “Бааааахмааму! Мудерна таз рал’та сигурну, що да не влааам и аз у групата?! Да н’съм некой галфон та да изтърва шареното!”… И що да вида?! Ужас! Там верну културата софийска съ е събрала, а я, дет’ съм от селу, ко да праа там… И съ мафнаф!

Ще започна с това, че половинка от мен е от село Бояджик (~1400 души) , а другата – от Санкт-Петербург (~4,6 млн души). Израснал съм в Казанлък (~55 хил. души). Може да се каже, че гордея с това. Живея в София (~1.3 млн. души) от 2001 г. насам. We came to take your jobs away!!!

Относително млад човек съм и не съм особено наясно с термина “софийско жителство” (както и, убеден съм, мнозина от членовете и членките на групата). На сайта на Столична община обаче хората били така добри да обяснят, а аз – така любопитен да прочета. Попрочетох и редица мнения по темата. Някои факти:

 • Приетата през 1942 г. регулация се е отнасяля само за столицата, като допълненията до 1955 г. се разпростират и върху другите по-големи градове в страната;
 • Според наредбата от 1942 г. “… собственикът на свободно жилищно помещение е длъжен да го даде под наем, и то само за жилищни нужди. По-късно жилищната площ, която едно семейство може да заема, е ограничена: на двама души – една стая; на едно семейство, домакинство или на отделните им членове – не повече от едно жилище в Столична голяма община.”;
 • Софийското жителство е отменено още с втория указ на Желю Желев през 1990 г., както поради несъответствие с чл.35 от Конституция на страната ни, така и поради противоречие с чл.12 ратифицирания още през 1970 г. и действащ от 1976 г. Международен пакт за гражданските и политическите права;
 • През 2005 г. софиянци избират за свой кмет генерал-майор Бойко Борисов – роден в село Банкя 10 години преди да стане град и 20 години преди да стане район на София;
 • През 2001 г. премиер става Симеон Сакскобургготски – син на полуавстриец и италиянка, прекарал по-голямата част от живота си в Испания. Към настоящия момент едър земевладелец;
 • През 2005 г. премиер става Сергей Дмитриевич Станишев, който едва 9 години по-рано става български гражданин.

Що се отнася до въпросната Facebook група, нейната идеология може да се синтезира в следните няколко твърдения:

 1. Българското население се дели на Софиянци и селяни;
 2. Софиянец е всеки, който се е родил в София и/или мама и/или татко;
 3. Селянин е всеки, който не отговаря на условията в т.2 и/или говори меко;
 4. Селянин и селяндур е едно и също;
 5. Селяните са виновни!
 6. Софийското жителство ще изчисти София от селяните (да се чете “селяндурите”);

Смятам, че доста от хората в групата (включително и създателите и) не са особено наясно с част от изложените по-горе факти около софийското жителство (а между другото и с правилната капитализация на думичките в името на групата). Някакси предполагам, че голяма част от тези близо 3 хил. души не биха останали очаровани от идеята да делят жилището си с още едно семейство. Вероятно не биха се радвали особено, ако сходни ограничения имаше за препичащите им се по родното ни черноморие дупетата. Всъщност относително малко са тези, които идват в София, за да си почиват – на дали идват и заради особения (особено в последно време) колорит на града, забележителната му архитектура или впечатляващите му паметници на културата (като този пред НДК). Прииждаме, защото обстоятелствата ни притискат да го правим… Аз лично ще се махна веднага, щом намеря място, където трудът ми ще бъде също толкова полезен и оценен, колкото и тук. Ако се върне софийското жителство, първо ще трябва да отлети кметът…

Обиден съм отрицателното отношение към всичко селско, а в следващия момент това селското, си го слагат в устата. И това от хора, които село са виждали само на картинка или през прозореца на кола/автобус. Разликата е, че там трудът дава малко повече плодове от безцелно помпане във фитнеса. Нещо повече: надписът “типичен софийски пенсионер” обикновено стои до картинка на хленчещ за лекарства старец или втурнала се в час пик към другия край на града баба, защото там доматите излизали с 15 ст. по-евтини. Само в софийския градски транспорт може да се видят и пенсионери кръстосали бастуни за последното свободно място в автобуса! От другата страна стои образът на “типично селско бабе” седящо на дървената пейка пред къщата си, прегърбена от къртовския труд и въпреки това усмихващата се. Мъжът и пък до последно пъпли по нивите или из градината. Истината е, че точно там, където животът е най-тежък, мрънкат най-малко. В този дух е и една застаряваща вече публикация – “Селянин или селяндур“.

София е мръсна, защото селяндурите са навсякъде. Обикалял съм доста и летяща от терасата торба с боклук съм виждал само в София (не само в Студентски град, тихишна!) и в единствения блок в циганската махала в Казанлък. София е претъпкана и задръстена, защото никой не задължи навреме нови постройки да се градят с подземни паркинги и с достатъчно за разширяване на улиците отстояние. Никой не отучи хората от принципа “на всекиму – автомобил”. Аз се предвижвам пеш или с обществен транспорт. И дупча билет! Винаги! Наемите ни (на нас – от селяците) влизат в държавния бюджет под формата на данъци. Една фискалната децентрализация би вкарала тези пари в общинския бюджет. Между другото, жилищата под наем ни ги дават същите тези, които се оплакват от пренаселението на София! Взимаме работата на тези софиянци, от които я вършим по-качествено и/или по-евтино. В този смисъл пазарът на труда не е много по-различен от пазара на домати. За последния попитайте баба си. Нашите работодатели от дълбоко столичен произход нямат проблем с това. Кореняк-софиянците в чужбина – също. МЬекият говор е мерило за културата на човек, също толкова, колкото френски ударения, изисканото “л”, липсата на единствено число за първо лице и абсурдните замени на “я” с “е”! “Витошка” и “Раковска” са имена, които почти всеки софиянец използва. Дупките по улиците не ви ги копаем ние, а тези на метрото ги копаят японци. Вълнуваме се в трамвай, защото е като машина на времето. Неправилно паркираните коли са предимно със софийски регистрации (мен ме е страх да карам в София). Илиенци е пазар, на който никой софиянец не е ходил, но облича с парцалки всяка пикла в sofianci.com.

Абсурдно е, че за повторно въвеждане на софийско жителство се обявяват хора, на които това някак не приляга. Някои от тях са от квартали, които стават такива далеч след 1942 г. (напр. Слатина). На други пък някои от родителите произхождат от съвсем други краища на България, та даже на света. Едни такива, които попълват бройки в градовете на чужди държави (и са безкрайно несъгласни с ограниченията, които тези държави им поставят). Техни приятели и гаджета… Лицемерие ли е, че част от тези хора дружат с мен, или какво?!

Казвам се Валери и вратата в офиса си самопринтерно надписах с “Валери е тъпа селска пръчка!”. И съм горд с това!

P.S. Приготвих и списък с въпросните групи, та да е по-лесно на подражателите им да се ориентират. Някои от дискусиите в тях наистина трябва да бъдат систематизирани, редактирани и издадени в четиримилионен тираж на луксозна тоалетна хартия и да се превърнат в настолно четиво на всеки от нас – селяните:

 • Върнете Софийското жителство – Като си избягал от село, не значи, че и то е избягало от теб! ;
 • ВЪРНЕТЕ СОФИЙСКОТО ЖИТЕЛСТВО – ВСИЧКИ ГОСТИ НА СТОЛИЦАТА ДА СИ ОТИДАТ!!!! ВЕЧЕ НЯМА МЯСТО И ЗА НАС !!!!;
 • ЗА Софийското гражданство – Помните ли времето, когато софиянци стигаха до работните си места преди края на работния ден, помните ли как не трябваше да тръгвате 3 часа по-рано, за да стигнете навреме на място, намиращо се на 5 пресечки от вас, помните ли как изглеждаше площадката, на която сте си играли от най-ранна възраст, а сега на нейно място е построен нов-новеникък блок и то точно под прозореца ви, а помните ли как някога в среднощните часове София притихваше и не се чуваше шум от автомобилни спирачки 24 часа в денонощието? А липсва ли ви това време?
  Ако е така, значи сте от този тип софиянци, които събота и неделя не си ходят по родните места, избесняват от факта, че има безумно много коли в София, не искат тя да се превръща в мегаполис, не искат да изгубят и последното стръкче зелена трева, последното дърво или храстче в квартала си, не искат да престанат да обичат родния си град, само защото има толкова много хора, които са недоволни и комплексирани само поради простата причина, че не са родени в София.
  Ако смятате, че София трябва да стане такава, каквато беше, и да принадлежи само на тези, които са родени в нея, прекарали са живота си тук и смятат да умрат тук, то тогава се присъединете към групата „ЗА Софийското гражданство”.
  Група само за Софиянци!;
 • Спрете да тъпчете София, гадни селтаци, върнете се там откадето идвате! – Като си избягал от село, не значи, че и то е избягало от теб!
  Хубаво решение е било Софийското жителство!;

P.P.S. Забелязах, че в една от групите се радват страшно много на плъзналата във vbox7.com извадка от “Малък коментар” по bTV на тема “Какво е селянин?”. Докато родителите учат децата си на подобни глупости, последните ще продължават да си мислят, че сиренето  расте по дърветата (буквално!).

Comments

11 Responses to “Върнете Софийското жителство?!”
 1. Вяра says

  Ще започна от там, че аз съм с майка от Павликени и баща от Бургас. Въпреки, че съм родена в София, първите ми девет години минаха в Бургас. След това се преместихме отново в София. Не защото умирахме да сме “софиянци”, а защото във връзка с работата си, баща ми беше изпратен тук. В края на трети клас софиянци ме посрещнаха все едно, че аз им се натрисам, но пък бившите ми съграждани са длъжни да ги приемат лятото, за да им о….т плажовете. Бях ядосана, не ги харесвах тези “шопи”. Минаха години и малко по малко ме възприе народът. Вече не говоря меко и не съм гларус. През всичките години съм твърдяла, че България не се изчерпва със София и във всеки спор съм защитавала яростно бившите си съграждани. Преди две години обаче записах магистратура във Велико Търново … мечта от ученическите години. Е, в този мой любим /до тогава/ град вече две години се натъквам на безумна омраза към софиянци и в това число към себе си. На въпроси като “Ми ти кат си от София кво прайш тук? Толкова ли нямаш къде да учиш там?” отговарям всеки ден. Всеки ден бивам квалифицирана като глезена и надута софиянка. Дори домакинът от сградата, в която се проведоха последните ни лекции ми заяви “А, знам ви вас софиянци” и последва обяснение как и аз като останалите трябва да знам, че съм надута, празноглава и познай ….. селянка /дори не каза селяндурка/. Бях оплюта за това, че си позволявам да спя в хотел, а не на квартира – правела съм се на интересна. Бях оплюта затова, че искам да обядвам салата, а не солети – правела съм се на богата. Бях оплюта за това, че моля преподавателите за пояснение, когато не разбирам нещо – удължавала съм времето на лекциите, да не съм се правела на толкова ученолюбива. Бях оплюта за това, че искам изпитите да се провеждат събота и неделя /когато повечето хора не са на работа/ – е греша явно, повечето хора не работели от понеделник до петък, а събота и неделя. Най-плюта бях за това, че не ям месо и /о ужас!/ давам храна на бездомни животни. Та питам аз, тези хора с какво са по-добри от искащите софийско жителство софиянци? Защо софиянци да приемат тях, а те мен не?

 2. Верче, шовинизмът на база произход е насаден точно от регулациите за контрол на притока на населението в големите градове.

  През 1942 г., когато тази миграцията се е превърнала в проблем, някой е предпочел съвсем праволинейно и видимо по-лесно решение – да отрегулира директно предвижването на хората. Негативният ефект от това е известната фраза “Всички хора са равни, но някои хора са по-равни от другите.”. Като става въпрос за Велико Търново, подобно отношение там срещат и хората от по-малките от старата ни столица градове.

  Ако преди тези 67 години някой си беше дал сметка за ефекта, който подобно решение ще има, вероятно би предпочел да подходи алтернативно – да стимулира хората да останат по родните си места. Тези неща обаче искат инвестиции, искат законодателни промени (както споменах за фискално децентрализиране) и най-вече искат воля.

  Ресурсът за решаването на проблемите би трябвало да е пропорционален на населението. И това е така що се отнася до работна ръка. А това, че голяма част от данъците на хората отиват в държавната хазна, след което се разпределят непропорционално обратно по общините, е законодателен, а не демографски проблем.

  Всички тези проблеми, с които столицата се сблъсква, са проблеми на големия град. Повечето мегаполиси са се справили с голяма част от тези затруднения. Ти знаеш ли за такива, които са изселили част от населението си?! А членовете на въпросната група подхождат също толкова праволинейно като техните предшественици крещейки “Изгонете ги!” вместо “Създайте условия сами да си тръгнат!”.

  Обидно е и лицемерно да общуваш, да излизаш, да дружиш с някого, след което тихичко да декларираш неприязън към него. Подобни изцепки съм преглъщал, защото в крайна сметка съм като на гости. Но всяко нещо си има граници.

  В заключение… негативно отношение към себе си (изключвайки подобни инициативи) не съм срещал. Приравняването на думата “провициалист” с “немърливо, мързеливо, некултурно, нагло, безхаберно псе” не ми харесва. А намирам себе си за много по-добър жител на София от мнозина.

 3. В много приказки леко се отплеснах от основната си теза: подобни обиди не са специфични само за София, но са насадени от същите тези регулации, които въпросните люде искат да върнат.

 4. Вяра says

  Въпросните люде може много неща да искат, ама нищо няма да върнат … за щастие. Аз не съм софиянка /определено не се чувствам такава/, но в последните години не се причислявам и към “другите”. Както се казва “навсякъде в България се чувствам у нас”. Надявам се, ако някой ден изпълня мечтата си и се преместя в по-малък град да не срещна същото отношение като това в Търново.

 5. В по-малкия град няма да казваш, че си от София, и готово! :)
  Другият вариант е да си направим по-малък град… :P

 6. Вяра says

  Да си направим град? Защо не :)

 7. @Вяра: Град може да не можем да си направим, но село… :P Мен и без това ме категоризират като селянин, така че ще е в унисон с този ми имидж. :P Между другото, трябва ли да те познавам от амнайсе години и чак сега да разбера, че не си от София, ами от Павликени и (Ах!) Бургас? :)

 8. В такива случаи си казвам : и сме тръгнали да се ядосваме що другите страни от ЕС искат да ни ограничават като не ни приемат на работа?! Явно си го заслужаваме! :)

 9. блез says

  Нищо против гражданина/ката родени в друг град / село / държава, които идват в нашия град за да се трудят и живеят сред нас… стига да се държат като гости, а не като нашественици. И да, София е толкова мръсна, сива и задръстена не благодарение на наследниците на тези 30к софиянци които са я населявали през в годините след Освобождението…
  … впрочем,разберете, това което най-много ни дразни е да слушаме излиянията на някое лице, което до вчера се е развивало в Нова Загора или Дупница, например, за това колко лош град е София – мръсен, шумен, етс… на всеки такъв казвам – ами тръгни си!

 10. @блез Единственото, за което не съм съгласен, е подходът “Ами тръгни си!”, защото е ясно, че няма да си тръгне. Вярвам, че правилният подход е “Вместо да мрънкаш, го направи по-добър!”.

 11. Observer says

  В подкрепа на @блез ще кажа, че кореняците софиянци не са против никой от никъде, а са против манталитета и навиците с които някои хора пристигат в столицата. Слушащите чалга, храчещите по улиците, замърсяващите града, липсата на елементарно възпитание, арогантността – това са факторите които напомнят за времето на “софийското жителство”. Тези които знаят какво е да “си чукнеш среща” на Стадион или Аптека, си спомнят времето когато беше безопасно да отидеш от единия край на града до другия, посред нощ, и нямаше нищо страшно, както и не беше такава безобразна мръсотия каквато е сега (<1987). Естествено не е трудно да се обвиняват хора, които по навик, както са си изхвърляли отпадъците на двора така го правят и в столицата. Ако индивида не е достатъчно интелигентен и възпитан, “Вместо да мрънкаш, го направи по-добър!” едва ли ще направи особена разлика. Тези неща се възпитават, а не налагат.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: