Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
July 2nd, 2008 by Valery Dachev

Онтайм ли?

Бях в Бургас през изминалите два дни за посрещането на July Morning. И тъй като градът Бургас и събитието July Morning оставиха у мен коренно различни впечатления, ще им посветя две поредни публикации, като с тази ще попълня категорията Абсурдистан

Когато слязох от влака, Саша и компания вече бяха пообикаляли наоколо и ме чакаха под един от безплатните чадъри на централния плаж. На път към тях минах покрай “Старата фрегата”, където вечерта щеше да се проведе организиран от община Бургас концерт за посрещането на първите юлски слънчеви лъчи. Видя ми се странно, че районът не е особено почистен. Там всъщност отдавна не е бил – не знам дали централният плаж е бил отдаван на концесия преди, но и да е бил – не му личеше особено. Трябва да се признае, че този път обаче имаше безплатни чадъри и спасителен пост, а треволяците и трънаците, които бяха превзели плажа, бяха разкарани.

До тук с хубавото! Сега започвам да плюя!..

На централния плаж заведения няма. И хората са кът, защото остатъците от премахнатите трънаци още стоят и там просто бос не се стъпва. И водата не е особено чиста. Това, че предстоеше концерт там, не промени особено нещата. Широко прокламираният безплатен Интернет по Wi-Fi така и не го видях (макар проектът да е готов, а устройствата – инсталирани). Нямаше го и по северния плаж, на който отидохме да хапнем нещо. Те и повечето заведения не изглеждаха особено лицеприятно. А тоалетните – направо гнусни. По алеята край плажа пък боклуците си стояха. И хората не бяха толкова много – нормално! Липсваше и частната охранителна фирма, която щъкаше преди. Пясъкът по плажа беше в ужасно състояние. Да, беше вече 18, но не мога да повярвам, че толкова боклук може да се събере само за деня. А и има машини, които пресищат боклуците от пясъка, а нямам причини да смятам, че такива минават по северния плаж, а по централния (където е повече от очевидно) – не.

Концесионерът и на двата плажа е Онтайм – име по-скоро за куриерска служба, което обаче стои страшно иронично на организация, която реши, че летният сезон започва на 27ми юни, след като преди собственикът и е обявил, че започва на 14ти май. Междувременно минава проверка на МРРБ, в резултат на която концесионерът щял да бъде глобен. От Онтайм отказват да ангажира спасители, защото по договор плажът би трябвало да е пълен на 30% (еми кой ще отиде, когато плажът е неохраняван и е в това състояние). Неофициално обаче се твърдеше, че причината за забавянето е в това, че общината не е одобрила временните търговски обекти по плажната ивица. Резултатът от тази иначе стара история е, че плажът е сравнително (с други години) празен.

Общината може би чака други институции да контролират и работата на консорциум “Титан”, който би трябвало да се грижи за почистването на централата част на Бургас. Само където явно не го прави. Поне не и в градинките и алеите на морската градина, както и по алеите на централния и северния плаж. Там се наблюдаваха бутилки, опаковки, торбички, фасове и всевъзможни други боклуци на прилично разстояние от преливащите кофи и контейнери. За разлика от други години обаче случителите на “Титан” сякаш не минаваха толкова често и резултатът беше повече от очевиден. На фона на останалата разруха от заведенията съвсем логично звучеше изказването на един от приятелите на Саша: «Ако това тук наричат «цивилизовано», кое е нецивилизованото?». От “Титан” през пръсти почистваха и градинката до Ж.П. гарата, където машината минаваше само по единия край на алеите. Дори новата обществената тоалетна, която преди няколко години беше гордост на бургазлии, е тръгнала сериозно да запада.

Според приятели от Бургас, градът е на този хал покрай новата общинска администрация, която повече от явно избягва да упражнява контрол върху концесионерите си, а това рефлектира върху туризма в града. И докато това продължава, Бургас няма да е мястото, който бих предпочел или препоръчал за лятна почивка…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: