Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
May 18th, 2008 by Valery Dachev

Още по-нов доставчик

Bol.bg (известни още с услугата си по доставка на Какъвто-и-да-е-Интернет) вече съвсем го удариха през просото. Няма толкова пропаднал доставчик. Както и първият, така и вторият Интернет доставчик явно са останали във времето на изгрева си. Не смея да преброя колко пъти съм им звънял за поддръжка през изминалите няколко месеца. По-голямата част от разговорите са приключвали малко след четвъртата минута, когато централата автоматично ми затваря безпомощна да намери оператора, към когото ме препраща. По неизвестни за мен причини, техническата поддръжка едва се намира, точно когато имам технически проблем. А такива зачестиха – варираха от загуба на пакети между машини (с измислени IP адреси в мрежата им), през изгубване ту на peering, ту на международен трафик, та до липса на каквато и да било връзка (особено покрай дъждовете). На няколко пъти обещаваха да пратят екип да провери какво се случва, а такъв въобще не се появява. А когато имаше някаква връзка, скоростта даже не варираше, а равнозакъснително намаляваше…


И така… докато се продадоха, заедно с PowerNet на някакъв офшорен консорциум, когато всичко заспа… буквално! Капакът беше хубава сутришна сутрин, когато се събуждам около 9:30 и установявам, че липсва дори на Какъвто-и-да-е-Интернет, връзка точно тогава ми трябваше (имам навика да работя и през уийкенда). Започва едно бясно въртене на телефони, където услужливата централа отново ме препращаше към несъществуващ оператор, след което затваряше. Някъде около 12:30 Някакъв-си-там-Интернет се появи, но аз вече бях достатъчно бесен и около час по-късно успях да се свържа. Младежът, който вдигна, направо се ошашка с мен – след като остана без отговор на въпроса за молитвата, която трябва да казвам сутрин, за да разчитам на наличието на Интернет, последва километрична тирада за безобразното отношение на фирмата към клиентите им… Оказа се обаче, че въпросният младеж е от поддръжката на PowerNet, към централата на които от Bol.bg са пренасочили обажданията. А и не само тях – оказа се, че проблемът, който съм имал, е бил отстранен от техен екип, та… явно и той не беше особено доволен от ситуацията. Оплюхме порядъчно екипа на (главо-)Bol.bg, пое ангажимента нещата да се оправят, а и аз поех своя – да дам своя принос към решаването на проблема…

… от вече две седмици съм щастлив клиент на Онлайн директ и се радвам на близо 50 Мбит peering свързаност (и респективно към офиса ни, където ползваме услугите на същия доставчик), близо 25 Мбит – международна свързаност, 50% гарантирана скорост, денонощна поддръжка, подсещания за плащане по e-mail и SMS, както и online плащания през epay.bg. А, и безплатен NOD32! И симпатична мацка в офиса. :)

Баси рекламата се получи… трябва да почерпят. А, ако пропуснат, аз няма да пропусна да ги насоля още при първата издънка. :) А всеки се дъни…

Comments

4 Responses to “Още по-нов доставчик”
  1. И аз съм към тях от около година и нещо – много са точни – downtime-a е около 5 мин на месец, понякога и толкова няма. Реално ИП, няма ограничение на сессите и ттл-а е ок.

  2. Брей, предпоследният параграф (мацките, NOD32, плащането през ePay, скоростите до офиса, известяването и т.н.) звучи, все едно си на моя доставчик – М5н ;)

  3. 2 години бях с тях и бях много доволен. Свързвал съм се със съпорта им в 3 през нощта. За съжаление, решиха, че районът, в който живея не им е изгоден и се махнаха от там.

  4. Всичко е добре, когато свършва добре :) Има много измислени интернет доставчици, които направиха фирми през 90-те години и почти не се развиваха.Ако помните лудите промоции и цъкането на модема, ами ибийствената скорост от 1кб/сек ?! Утре това което ползваме вече ще е старо ако бол.бг не се развива с желаните темпове, то конкуренциятата ще им глътне клиентите за нула време.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: