Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
February 8th, 2008 by Valery Dachev

София срещу Сердика – 1:0

Преди време стана въпрос за пристройката на сградата на Банка ДСК на ул.”Московска”. Поводът за това беше снимка, която Веско беше направил вървейки към офиса ни. Според видното с просто око, както на място, така и на снимката строежът беше разкрил археологическа находка. Логиката, разбира се, сочеше, че това е продължение на откритите няколко години преди това арена и амфитеатър – нещо, което тогава е оскъпило строежа на х-л “Arena di Serdica”.

Случая тогава присърце взе Богомил Шопов, като разпрати писма насам-натам. Тези дни е получил отговор от не кой да е, а от родния ни министър на културата Стефан Данаилов (ей, как се издигат хората!). Прочетох го. Явно не само на мен ми е направило впечатление, че липсва споменатото приложение – копие от научен доклад на научния ръководител на архиологически проучвания – К. Шалганов (липсва научна титла или звание). Вярвам, че е въпрос на недоглеждане. Иначе в писмото си г-н министърът цитира заключението на съставената комисия, че находката представлява “субструкция от зид, изграден от ломени и речни камъни”. Решението на проучвателя е зидът да бъде демонтиран, след като проучването е изчерпала археологическата стойност на находката.

Трябва да отбележа, че се радвам, че е имало движение по въпрос, направено е проучване на обекта от съставената комисия, излязла е със становище и т.н.. Съгласен съм и с твърдението, че липсата на изнесена информация буди подозрения законността на това, което се случи във въпросното каре. А и не съм експерт и не мога да оценя археологическата стойност на откритото. Междувременно този “физически нестабилен зид” бе бетониран (не забелязах да е демонтиран). Единственото, което ме човърка, е че видяното за мен са колони и те не се вписват в представата ми за зид…

Днес изтече новината, че бизнесмените Петър Байкушев и Васил Чорбаджийск се опитали да покрият археологическа находка от антични гробове при строеж в бившата резиденция на Тодор Живков в Бачиново… Само че собствените им работници са сигнализирали за находката. Някой си е подритнал трудовата книжка…

Comments

2 Responses to “София срещу Сердика – 1:0”
  1. Oказа се, че другите проверки от края на миналата година са по онези жални към общината – дето ти споменах – има ефект от това да протестива човек :)

  2. @Bogomil: За кои проверки от края на миналата година става въпрос?

    Иначе сега трябва да се провери и евентуално да се вдигне валянка за това, че археологическите обекти в Arena di Serdica и Булбанк не са публично достъпни, каквито би трябвало да бъдат според поетите от тях ангажименти.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: