Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
February 7th, 2008 by Valery Dachev

Български паспорт

Последния път, когато си издавах задграничен/международен/просто паспорт бях особено учуден от процедурата особено в частта и със свидетелството за съдимост. По онова време в нашата държавица такова все още се изискваше и това беше логично (да не повярва човек). Любопитното в случая беше, че такова се издава по месторождение, а моя милост е роден в Санкт-Петербург (тогавашен Ленинград) и въпросната хартийка трябваше да ми бъде връчена от възможно най-логичното ведомство – Министерство на външните работи! Колко съм бил глупав да си мисля, че по-логично би било тази информация да се издава от Министерство на вътрешните работи или Министерство на правосъдието… по постоянен адрес.

Е, преживях го тогава. И тези дни, когато тръгнах да подавам молба за нов паспорт, вече се бях подготвил психически за разходка до МВнР. За мой късмет обаче свидетелство за съдимост не ми трябваше, а фактът, че не съм роден в България този път въобще не беше пречка. За сметка на това пък са си намерили нещо ново, с което да ми загубят времето – майка ми е рускиня и следователно трябва да се установи, че съм български гражданин. Без съответното удостоверение за българско гражданство аз молба за международен паспорт не мога да си издам.

Тук е моментът да отбележа, че нито една от моите множество самоличности няма гражданство различно от българското, нито е предявявала (в документиран вид) претенции да има такова (за добро или за лошо). Винаги съм разполагал с българските си документи за самоличност, живял съм си в българия (и по документи и де факто), воден съм бил на отчет в съответното българско Военно окръжие и т.н.. И изведнъж ми заявяват, че това по никакъв начин не ги прави сигурни, че аз съм български гражданин!

Въпросното установяване на българско гражданство се извършва от (отново най-логичното ведомство) Министерство на правосъдието задължително с посредничеството на общинското ГРАО (“Гражданска регистрация и административно обслужване”) след подаване на молба в общината по постоянен адрес. В Казанлък обаче ГРАО и общината се намират в различни сгради, та ето я и процедурата:

 1. Взимам бланка за молба от ГРАО и я попълвам. Специална за моя случай няма, затова се ползва такава за гражданин живеещ в чужбина. Задължително от ГРАО, защото в общината нито имат такава бланка, нито знаят как се попълва!
 2. Превеждам скромната сума от 50 лв. (миналата пролет таксата е била 10 лв.) по сметка на Министерство на правосъдието в БНБ задължително през ДСК (което ми коства още 3,50 лв. за самия превод).
 3. Правя си комплект актуални снимки (още 6 лв.), защото по неясни за мен причини се изискват две такива за издаване на удостоверението.
 4. На купчинката трупам и копие от присъставения ми акт за раждане, номерът на който така и не можаха да установят.
 5. Разбъркваме до получаването на хомогенна смес и завеждаме в деловодството на общината.
 6. Те от своя страна изпращат цялата тази купчинка обратно в ГРАО (естествено, не мога да подам документите директно там). Това отнема ден.
 7. ГРАО изпращат купчинката в Министерство на правосъдието (където също не мога директно да подам документите). В рамките на една седмица.
 8. За още около седмица в Министерството си свършват работата…
 9. … и връщат хартийките обратно… Отново за седмица.
 10. Получавам си документите и вече мога да подам документи за паспорт!

На печалившите – честито! И всичко това заради абсурда, че институциите нямат читава връзка помеждуси. В една нормална държава към кратката молбичка за преиздаване на паспорт щях да приложа само актуална снимка и евентуалните промени в данните за моята особа, а останалото щяха да си го свършат сами. Както казах… в една нормална държава…

Comments

8 Responses to “Български паспорт”
 1. Врать не надо, Валлери! Каждому известно что тьi гражданнин СССР :) :)

  Пустото ер-ъй така и не го намерих на клавиатурата ми, май го нямам, а трябва да си го сложа за такива случаи :).

 2. @Дончо: На самом деле точно так написано в моего акта о рождении… но това е било преди да ми бъде присъставен в България. :-P

  А за буквичката “ы” – наистина я няма по клавиатурите ни, а понякога наистина ми трябва. За всеобщо улеснение съм я написал тук, за да знаеш къде да я търсиш, като ти се наложи отново да я ползваш. :)

 3. @Валери: За още по-голямо твое удобство ти предлагам да си свалиш и инсталираш моята ЯВЕРТЪ клавиатурна подредба, която направих вбесен от нашенско академично безобразие. Ще имаш ы и Ы, достъпни с AltGr+ь/Ь.

  След разговорът ни реших да включа и тези символи, и без това отдавна ми трябват :).

 4. Според мен трябва да се въведат “експерти”, да им се платят веднъж един куп пари, и да минат през цялата система в опит да издадат паспорт – проследявайки на практика системата… След това бесни колко време им е отнело и с правата да променят нещата да седнат и да измислят начин да се избегне цялата тази бюрократична лутаница.

 5. @Дончо: Бааа… яко… даже ще я инсталирам и на бащата в Казанлък, че той в момента от един Notepad я търси. Мерсим! :)

  @ssk: Новото двайсе… не им харесало копието от акта ми за раждане (което им дадох показвайки им и оригинала и дубликата), та решили с писмо да си поискат заверено копие от акта от кметството, където ми е издадено… Отидоха още две седмици… :)

 6. Моля, пак заповядайте :). Ако има още нЕкои нужди, пиши – ще я ъпдейтна (или сам я ъпдейтни).

 7. Много си прав, че такова разкарване може да те подлуди, а не са рядкост случайте, когато се налага, но ще ти кажа, че май вече “нормалните” държави са на изчерпване. За 5 години в Германия съм се нарадвал на бюрокрация също толкова, колкото и в България. Един от последните забавни моменти беше, когато исках да запиша магистратура в друг факултет. Наложи се да направя 3 пълни цикъла между централната изпитна комисия , тази на новия факултет и бюрото за чуждестранни студенти и накрая се оказа, че пак ми бяха дали грешна информация. Та така, де и тука дори не можеш да си позволиш да бутнеш на когото трябва, че да стане по-бързо :-)

 8. @___Jul___: Може умишлено да правят мръсно на чужденците, за да ги откажат. :-P

  Междудругото, преди два дни са получили удостоверението, че съм български гражданин. Това е невероятно! Отне им точно месец и 5 дни. Очаквах да се проточи повече в интерес на истината… :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: