Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
January 17th, 2008 by Valery Dachev

България на Путин?!

Сигурно нямаше да пиша тази публикация, както не писах и по повод посещението на Джордж Буш преди време в България. Само където напоследък се струпаха много неща, покрай които ми се коментира. Първо идва фактът, че съм полуруснак и някакси съм си ангажиран с мнение. Покрай това много пъти съм водил спорове “за” и “против” според събеседниците и темата. Второ е импулсивното ми записване за провеждания днес протест на Орлов мост (който така или иначе нямаше да мога да посетя, просто защото съм ужасно ангажиран днес). И накрая подочутото предаване на Милен Цветков, в което той изявяваше учудването си от това, че има хора, които не искат посещението на Путин в България.

Преди време също тук бях изписал публикация озаглавена “Взривяването на Русия” по едноимената книга на Юрий Фелштински и Александър Литвиненко – една от книжките, с които почти случайно се сдобих, посветени на режима в Русия и станали причина за гибелта на Александър Литвиненко и Анна Политковская; книги, които ми поотвориха очите са случващото се в страната, в която в крайна сметка съм се родил.

Да, Русия ми е слабост, но не и Русия на Путин (както я нарича Анна Политковская) – тази, в която действа същият репресивен апарат; тази, в която хората отказват да повярват, че собствените им управляващи водят джихад срещу самите тях; тази, чиито граждани затварят очите си пред доказателствата за това… И наистина се учудвам как хората там се оставят да бъдат поведени по същия път, мозъците им да бъдат промити по същия начин и в същото време ревностно да го отричат, когато това става очевидно.

Това е и причината в крайна сметка да не се появя на протестите днес – за да не бъда криво разбран. Разбирам, че всяка една държава се опитва да защитава своите интереси и, ако АЕЦ “Белене” и петролопровода “Бургас – Александруполис” са сред пътищата, по които Русия се опитва да го постигне, нека и аз не мога да виня управниците и за това. Мога да виня нашите, ако тези сделки са неизгодни за България и въпреки това ги сключат. Между другото никой не успя да ми обясни как изграждането на новата ни атомна електроцентрала от руска компания ще ни постави под руска енергийна зависимост – в крайна сметка централата ще си е наша. А и по мнение на мои преподаватели от Физическия факултет на Софийския Университет, руските реактори са по-производителни от канадските и чешките и не им отстъпват по сигурност…

Твърдо заставам обаче против Путин и особено вътрешната политика, която Кремъл води под негово ръководство и ще тръбя където мога, че такова управление е пагубно за Русия и че аз не искам такова управление в страната, в която живея. Фактите обаче сочат друго – държавната ни политика е гъзоблизна политика. Когато Джордж Буш беше у нас, протестиращите бяха отблъсквани в странични улички, за да не вземе той да си помисли, че в тази държава аджеба има някой, който не го обича. Същото се случва и сега – “службите” се противопоставят на панахидата за Анна Политковская, защото видите ли тя била противничка на настроящия руски президент. So fuckin’ what?!?! Опозицията разлепя плакати против Путин, а от столична община заплашват с актове и глоби, полицията гледа лошо. Русофили ги късат и разлепят свои – управниците бездействат! Жандармерията пък възпрепятства желащите да се присъединят към протестиращите срещу визитата на Путин. С други думи в тази държава се потъпкват основни права, като това да изявиш своето несъгласие, в името на нечий интерес. Без значение чий е този интерес, това подкопава устоите на псевдо-демокрацията… което пък не би трябвало да ме учудва при управлението на бивши комунисти отраснали, възпитани и все още убедени, че единственият верен път е техният и той не търпи критики…

Опитвайки се да седнем на два стола, къде ли ще паднем?

Comments

7 Responses to “България на Путин?!”
 1. Гоце Първаноглу като му свърши мандата го пращаме посланик в Сибир и работата заспива :)

 2. @Георги: Не е виновен Гоце, че има собствения си интерес, нито пък Станишев, или Симеон… Виновни са тия, които са ги избрали. Гласувалите за тях ще си носят тази отговорност. И всъщност всеки, който се оплаче от тях, би следвало първо да отговори дали, за кого и защо (не) е гласувал?

 3. Тошо кебапчето :) says

  Човече, те всички имат собствения си интерес. Ако мислиш, че в парламента или държавната администрация има някой, който е отишъл там за да се справя с твоите проблеми … Просто нямат страха и скруполите от хората, които са ги избрали. За това стойте си вкъщи докато някъде се протестира и се чудете защо така се получава, че управниците водят политика на геноцид …

 4. @Тошо: Ако си гледал редовно “Кой е по-по-най?” (защо ли питам, знам че си редовен! :)), ще те пределно ясно, че “това го знае всяко хлапе”. Контролът от страна на обществото е това, което трябва да бие през ръцете управниците. На тях обаче явно не им стигна януари 1997… и това ще трябва да се повтори.

 5. Тошо кебапчето :) says

  Бате Енчо ми е идол … И точно за това говорим да :)

 6. Много са ми интересни хора, като теб (без лично да те познвам, само по изказаното мнение преценявам!) Обичал бил ама не това, което е реално а онова от представите. Аз пък се радвам, че хората живеят много по-добре от преди, имат много по-реални перспективи и разбирания, има спазване на законите в по-голяма степен и не на последно място … Ами 70% от хората казаха своето ЗА на това управление и това е най-сериозният критерий за едно управление! А идоли като литвиненко или политковская, оставям без коментар, въпреки че е симптоматично.

  П.С. Колко време си живял в Русия и кога?

 7. @ceci_: Да, обичам това, което бих искал Русия да бъде. Обичам и светът такъв, какъвто искам да бъде. Само дето и двете не са такива, каквито ми се ще. И аз се радвам на икономическия възход на Русия, както и на завръщането и на полагаемото и място на международната сцена… Това обаче не може да ме накара да си затворя очите за инак очеизбодни беззакония там. Лошото е, че мнозинството там го прави. Още повече, че гласът на опозицията буквално се цензурира. Ако управлението на Русия беше наред, нямаше да има от какво да се притеснява, а там определено има нещо гнило…

  Идолите са присъщи на посткомунистическите общества – нещо, от което се опитвам да се разгранича. В този смисъл идоли нямам, а още по-малко в лицето на Литвиненко и Политковская, Путин и Медведев.

  В Русия съм живял малко след раждането си. След това съм ходил нагости…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: