Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
November 27th, 2007 by Valery Dachev

Взривяването на Русия

“Взривяването на Русия” (или “ФСБ взрывает Россию”, “Blowing Up Russia”) е книжката, която се приема за повода един от авторите и – Александър Литвиненко да бъде отстранен. Другият неин автор – Юрий Фелштински (Википедия), все още е жив – в Щатите. На книжката им погледът ми се спря съвсем случайно преди седмица и половина в Хеликон. Заедно с нея се сдобих и с “Русия на Путин” (“Путинская Россия“, “Putin’s Russia“) на Анна Политковская (Википедия), която по всяка вероятност е една от причините авторката да получи четири куршума преди година… и редица награди за журналистика (голяма част от които посмъртно).

Причината да обърна внимание на тези две книжлета бе, че обвиненията към руските тайни служби за убийството на Литвиненко и Политковская придобиха звучна гласност, а самият аз бях умерен привърженик на управлението на Владимир Путин. От друга страна пък съм твърдо убеден в отговорността на висшата администрация на САЩ за организирането на атентатите от 11 септември 2001, както и за възпрепятстването на независимото им разследване. Защо бях толкова убеден, че нещо такова не може да стане в Русия?! Руската половинка е едно добро оправдание, но не и за човек, който претендира за поне малко рационално мислене. Вероятно защото срещите ми от трети вид с всичко руско са били безкрайно положителни, а родолюбието, сърдечността и гордостта на тези хора изключват възможността някои от тях (и то на ръководни постове) да организират атентати срещу собственото им цивилно население в защита на интересите си. Е, май ще се окаже, че съм грешал… Това явно се случва. И то в днешна Русия…

Истории, на фона на които игричките на родните ни политици са просто смешни…

Comments

9 Responses to “Взривяването на Русия”
 1. Родните ни политици много често копират едно или друго поведение… Обикновено за съжаление неправилно такова…

 2. @yovko: В руския случай говорим за меко казано феноменална безнаказаност… Все си мисля (или поне се надявам), че за неуязвимост от такъв мащаб тук не може да се говори… Много ми е криво, че това се случва точно там, а положението се влошава все повече.

 3. “Умерен привърженик на управлението на Владимир Путин” звучи любопитно. Какво по точно подкрепяте у политиката на Путин?
  Колкото до Русия, тя се управлява така от времената на Иван Грозни та до днес. Самодържеца плячкосва народа, а човешкият живот няма никаква стойност.

 4. @Николай Павлов: Много от руснаците са доволни от управлението му. Стандартът на живот там чувствително се е вдигнал в сравнение с времето на Елцин. “Чувствително”, защото хората там го чувстват, а не защото съм си го наумил. Самият Путин нямаше да се радва на такава подкрепа, а митингите на опонентите му да са с такава смешна численост, ако хората не се чувстваха на по-добро място отколкото бяха преди да речем 10 години. Заставам и зад позицията му в сблъсъка по темата за американския ракетен щит. Привърженик съм и до толкова, доколкото смята, че за някои народи определен политически режим е по-подходящ от друг. В Русия хората нямат нищо против един авторитарен режим. За мен също такъв изглежда подходящ. Но въпросният самодържец трябва да е друг, а медиите да имат по-голяма гласност. Ако някой си върши работата като хората (бил той и кукловодът на цялата държава), не би трябвало да се притеснява от критиките на медиите и/или масите…

 5. По времето на Елцин барел петрол струваше 5 долара, а сега е над 95. Само че Путин няма заслуга за това, той просто продава.
  Тези дни официално съобщиха, че инфлацията за тази година била рекордна и държавата започвала изкуствено да задържа цените на масовите стоки. Аз лично си мисля, че това се прави от години там, като единствено огромните приходи от газ и петрол ги спасяват от пълна разруха.
  За ракетния щит. Това е въпрос на споразумение между САЩ и Полша и Чехия. Лично аз нямам нищо против да започне нова надпревара във въоражаването, защото резултатът ще бъде същя, като преди 20 г. Президентът Рейгън, Бог да го прости, успя да ни отърве от Империята на злото по този начин.

 6. @Николай Павлов: Както казах, за стандарта на живот съдя по отзиви на роднини и познати там… Ако те са доволни от икономическата обстановка там, то ситуацията вероятно е добре. Аз лично съм против ново въоръжаване – за мен това са пари хвърлени на вятъра…

 7. […] време също тук бях изписал публикация озаглавена “Взривяването на Русия” по едноимената книга на Юрий Фелштински и […]

 8. […] време също тук бях изписал публикация озаглавена “Взривяването на Русия” по едноимената книга на Юрий Фелштински и […]

 9. Иво says

  Опитвам се да си намеря тези 2 книжки (на Литвиненко и Политковская), но явно нямат нови тиражи.
  Мога ли да предложа временна размяна с/у последната книга на Гари Каспаров “Зимата идва” и “Силата на разума” на Ориана Фалачи?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: