Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
November 10th, 2007 by Valery Dachev

На арената: София срещу Сердика

Градът: София. В София: каре между бул.”Княз Ал. Дондуков” и улиците “Г. Бенковски”, “Московска” и “Будапеща”. В карето: х-л “Arena di Serdica“, изоставена и порутена сграда (понастоящем свърталище на клошари и наркомани) построена за някоя там важна дама. В “Arena di Serdica”: останки от арена на гладиаторски битки. Под арената: останки от Римски амфитеатър. До Римския амфитеатър: изкопни работи за строеж на “Преустройство и пристройка на сграда на Банка ДСК ЕАД” (снимка вляво).

Опс! Грешка – “ДО” ли казах? Поглеждаме отново снимката вляво. Поправка: “ВЪРХУ“. Именно! Оказва се, че след хиляди години функцията на този паметник на културата е възродена. Само че този път не като арена на битка, а като участник в нея. Битка между културното наследство на тази земя и некултурното безумие на съвременния град. Битка между архитектурата на София срещу архитектурата на Сердика. Продължение на битката между съвремения човек и природата, в която последната вече губи по точки. Битката, в която се обърнахме срещу собствените си творения.

Arena di Serdica

 

Нещо, което умишлено не споменах по-горе, за да го отделя тук: Националният институт за паметници на културата (НИПК) се намира на адрес бул.”Княз Ал. Дондуков” 16. С други думи: всичко това се случва в задния двор на също толкова порутената сграда на НИПК. И да очаквам държавата да опазва историческото ни наследство? Не. Искрено се надявам някой да успее да ме убеди, че мястото на този изкоп е перфектно изчислено така, че да мине точно по стените на въпросния архитектурен обект!

Следващия път, когато някой дойде и се изцепи, че се гордее с хора (умишлено не казах “българи”) като Левски, Ботев, Вазов…, ще го попитам дали те биха се гордели с него.

P.S.: Снимката направи, обработи и услужиливо предостави Веско.
P.P.S.: Проектант: ЕТ “Интарх – Здравка Щилянова”. Строителен надзор: “Корект Консултинг” ООД. Строител: “ГБС-София” АД.

Comments

12 Responses to “На арената: София срещу Сердика”
 1. Продължаваме все така тъпо да затриваме огромните ресурси, които има държавата ни, било то под формата на природно или историческо наследство.
  Тъпанарите от всичките правителства не разбраха, че туристите не идват заради хубавите ни (безкрайно мизерни в същност) хотели, а заради руините, които вероятно са останали някъде около (под) тях.
  А ние като народ сме си го заслужили това, което ни се случва, защото 99.9% сме същите като онези дето ни управляват!

 2. Ще ми се да дам някакво разяснение по отношение на Националният институт за паметници на културата и конкретния случай:

  По думи на преподавателя ми по архитектурен и религиозен туризъм доц.д-р Петър Балабанов (това е и човекът, който ме заведе и ми показа амфитеатъра … сам знаеш, че е невъзможно случайно да се натъкнеш на него, а дори и по обяснение е трудно откриваем), благодарение именно на този институт ние въобще знаем, че на това място се намират останките на амфитеатъра.

  За жалост, всичко е много случайно! Преподавателят ми е и археолог … та, той разказваше, че отдавна се е подозирало (по разчетен надпис на колона, мисля), че нейде из околностите се намира подобно съоръжение. Започвайки да се копае за хотела и… хоооп, работниците се натъкват на останките. Е, ако не е бил (мал)шансът да копаят в “задния двор” на института, то хотелът нямаше да носи това име, нито да има приземно-подземен етаж с вградени основи на амфитеатъра. По думи на доцента, служителите са видели какво се копае там и са изискали замразяване на строежа. Да де, но законите у нас са в защита само и единствено на частника, та след кратко забавяне и обещание (струващо му около 1 млн.лв. – за промяна на архитектурния проект на сградата и изпълнението му), че ще консервира останките и ще даде възможност да бъдат гледани от посетители, строежа е пуснат.

  Малко извън конкретния случай, но нали се сещаш за страничния вход на Булбанк, пл. Света Неделя – този, който гледа към бул.Тодор Александров. Е, там има една желязна конструкция, част от тротоара. Тази конструкция е “временна” и така повече от 10г. (може би са и много повече). Е, дали някога си се заглеждал по едни руини, намиращи се под самата сграда, достъпът до които е ограничен с решетка? Някъде да си видял надпис, какво се намира там? А, каквато и да е туристическа информация? А, да знаеш, че във фоайето на банката имаш възможност да видиш тези разкопки (аз лично не съм ги виждала оттам – но било възможно да се надвесиш от горния етаж и… да ги видиш). Е, сградата е взета с условието, че тези разкопки (ако не се лъжа – западната стена на Сердика) ще са достъпни за туристи и заинтересовани. Ми… май не са….

  А, случайно да си влизал в най-красивият (според скромното ми виждане) подлез в България – този между президентството и МС? А, дали си спомняш едни големи и излъскани камъни, с които е покрит пода на по-голямата част от подлеза? Е, дали знаеш, че стъпвайки по тях, стъпваш по най-стария булевард в Европа – първичния бул. Руски?! Е, преподавателят ми каза и откога датира, но понеже не си записах, а и там нийде не можеш да прочетеш…. забравила съм… Е, май се поотплеснах малко за коментар, извинявай! :)

 3. @Fenia: В такъв случай работата не си я върши някой контролен орган. Вероятно същият този контролен орган е позволил най-малкото тези колони виждащи се на снимката да попаднат под оградата на хотела.

  Иначе тази сутрин си мислих дали може отнякъде да се сдобием със сключения за сградата на Булбанк (понастоящем УниКредит) договор и с него да се затикаме до шефа на тоя клон, за да подпитаме защо така не си изпълняват задълженията по договора. Същото би било интересно и за “Arena di Serdica”.

 4. […] известно време попаднах на снимка в блога на Валери Дачев, в която се показваше как се замазват в основите на […]

 5. […] време стана въпрос за пристройката на сградата на Банка ДСК на […]

 6. Пълни нещастници са тези дето не могат да спрат един такъв проект. Макар че икономическата криза сега ги спря :))

 7. @имоти: Пълни нещастници са тези, които не искат. Направихме, каквото можахме…

 8. Всичко е една голяма пародия!

 9. […] на блог обществото. За пример даде инициативата „Сердика“ , също и „Нощен транспорт“ в София и други, но […]

 10. […] време стана въпрос за пристройката на сградата на Банка ДСК на […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: