Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
November 6th, 2007 by Valery Dachev

Нова Mantra, нов късмет

Крайно време беше. Писнаха ми всякакви проблеми с тази машина. След последния хардуерен срив направо ми се отщя да се занимавам. Вместо това обаче, малко по-късно се сдобих с прилична машинка, достойна да замени старата.

Резултатът е, че проектите в BgIT.net, сайтовете от домейна e-Logix.org, както и всякакви други, които досега износваше добрата стара Mantra (Intel(R) Pentium(R) 4 @ 1.80GHz), с чистак-бърсак нов Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E6750 @ 2.66GHz с 2Gb памет разположени върху ASUS P5K-V дъно, а всичко това напъхано в GeneSys Rack 2300B-LPF със захранване на Chieftec. Голямото забавяне всъщност дойде именно от захранването, защото намирането на читаво захранване с 80мм перка напоследък е меко казано главоболно. От стария хардуер останаха всъщност само дисковете (които пък, мисля, са на около половин годинка)…

New Mantra

Нова е и операционната система… новичкият 64-битов процесор осмисли прехода от Debian Testing i386 към Ubuntu 7.10 Server Edition 64-bit (остават още три машинки за такава подмяна :-P). Цялото действие наченах още със ставането си вчера сутринта.. някъде около 7:30… когато спрях FTP сървъра (за да не качват хората файлове) и прехвърлих голяма част от директориите, които до по-късно нямаше да бъдат променени. Подпалих завещаната ми колица, за да се изсипя в офиса, задействам алармата и взема новата машинка (или поне частта от нея, която беше сглобена) преди да са дошли СОТаджиите. Е, те така и не дойдоха (може би защото я изключих, но…) и се затиках в сървърното помещение на Online.bg. Установих, че съм забравил всякакви отвертки, кабелчета, простотии.. и видях малко зор с тези, които имаше там. Но все пак стана – спрях всички услуги на сървъра, прехвърлих останалите директории, преместих дисковете в новата машина и пристъпих към инсталацията на Ubuntu 7.04 Server Edition. Видях зор с мрежовата карта – “Attansic Technology Corp. L1 Gigabit Ethernet Adapter (rev b0)”, която след мнозина опитани модули се разпозна от “atl1”. Последва базова настройка на мрежата, обновяване до 7.10, подкарване на OpenSSH сървъра, сглобяване на машината и… толкова с работата в хладинката на сървърното помещение.

Прибрах се вкъщи и остататъка от вечерта прекарах във връщане на нещата от другата машина, реорганизацията им и настройката една по една на услугите предоставяни от машината. Голямата промяна е преходът от QMail към PostFix, който не мина чак толкова гладко, колкото се надявах… но все пак успя с помощта на един питонски скрипт, текстов редактор и малко bash scripting. Другото беше относително тривиално. Остават само някои бъгове, което си проличават тук-таме но не са чак толкова фатални… Все пак действам по въпроса…

Та така… сега спя спокойно при средно натоварване около 1.02 на фона на поне 20.0 преди. Машинката е меко казано забележително по-бърза – тя е невероятно бърза. Daily backup, който преди отнемаше не по-малко от час, сега става в рамките на броени минутки! :) Междувремено подмених desktop машината си с доскорошната Mantra, защото първата взе да прави някакви мизерии, но се оказа, че май наистина е имала някакъв хардуерен проблем – инсталацията на едно глупаво Windows XP отне повече от час, а вентилаторът на процесора дрънчи неистово… и трябва да намеря време и за това да се погрижа…

Както и да е. Отивам да се радвам на снимката на Mantra. :)

Comments

5 Responses to “Нова Mantra, нов късмет”
 1. Ами, браво! Честита да ти е и да си я ползваш със здраве!
  Няма ли да й отива индекс 2.0 или нещо такова? :)

 2. Справил си се без мен? Винаги съм вярвал, че си способно момче :) Да ти е честита новата Мантра.

  Между другото, новото процесорче поддържа хардуерна виртуализация (VMX, Virtual Machine eXtension или нещо подобно) и можеш да се пробваш да правиш хостинг с XEN машини.

  П.П. Аз пък в събота следобед ходих да си прибера монитора от офиса и (някак си) успях да се справя с алармата преди да се е разпискала. Пък и да се разписка, те първо звънят на Росен, тъй че… да н’ ти пука :)

 3. @ifch0: Мислих си даже името и да сменя… но от сантименталност към старата машина (пък и заради допълнителните главоболия, които това щеше да ми създаде) реших да я не променям. А иначе това с индекса е добра идея, стига да имаше къде да и го лепна. В някой ChangeLog може би… Там пък да видиш колко revisions има по 1.x версията. От баш първата Mantra (такава, каквато я бях инсталирал преди години там), бяха останали само процесора (без охлаждането му, което бях сменял), дъното, кутията (без захранването) и мрежовата карта. Всичко останало беше подменяно поне веднъж. От софтуерна гледна точка операционната система се държеше без да бъде преинсталирана. За това пък смених файловата система веднъж от ext3 на reiserfs, а втория път – на jfs. И всъщност веднъж прехвърлях нещата от изцяло софтуерен към полу-хардуерен RAID1… :)

  @ицаци: Ами той проблемът ми беше предимно в компанията докато се прехвърлят файловете (успях междувременно да пусна memtest на новата машината), но iPhone помогна.. както и факта, че на етажа не пребивават други хора и можех да си пея спокойно. :) Това с виртуализацията ще го пропусна този път и ще почакам. Още повече, че имам под ръка и по-удачни машини като 4- и 8-процесорните двуядрени Xeon-и… пак там. :) Що се отнася до алармата пък… познай кой е вторият, на когото звънят. :) Тъпо ще е иначе колежката им да ми се раззвъни по телефона, докато ме ритат в главата… :) Те първо биели, после питали.. :)

 4. @ицаци: Обмислях варианта да се заключа отвътре и да преговарям с тях… :-P

 5. Ар чиститУ. Да ти я ползваме със здраве :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: