Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
August 30th, 2007 by Valery Dachev

Mantra Crash

Тези няколко дни нещата излязоха извън контрол… Започна със странна сутрин, в която заварих машината си в безпомощно състояние – отговаряше на връзките към съответните отворени портове, но самите услуги не реагираха. С никаква идея какво се случва звъннах на поддръжката, за да рестартират машината. Опитът им доведе до нейната абсолютна невъзможност да запали. Буквално! Кратка консултация и съдействието на ZakkWylde от администраторите на Online.bg доведоха до извода, че проблемът е в захранването. Имам да черпя Ицаци за услугата да купи и инсталира прясно ново и марково захранване. По-късно разбрах, че през нощта е имало някакви токови удари. Горе-долу тогава и моята машинка е спряла да работи (макар да не се е рестартирала и да е включена към UPS).

Останах с впечатлението, че всичко е наред, но ден по-късно сутринта забивката се повтори. Отдадох го на смененото ядро, обновения софтуер и хиляди други причини. А, след рестартирането, машината проработи нормално – без проблеми със захранването. До тази сутрин, когато системата запецна още веднъж. Единият от дяловете поиска проверка на файловата система. Този дял се оказа /var, а това, което замина – базата на BlogHub.org. За ужас се оказа, че последните достъпни backups са от края на юли месец!!! Това просто ме уби! :( Никакъв RAID не е успял да помогне в случая.

Нямам думи просто да изразя съжалението си за всички изгубени публикации по блоговете в BlogHub.org. Имах надежди, че ще успея да импортирам архивираните RSS емисии в Feeds @ BgIT.net, но се оказа, че блоговете не пускат пълни емисии… и надеждите ми бяха попарени. Просто нямам думи…

Comments

4 Responses to “Mantra Crash”
 1. Ooops. ;-(

  Аз отдавна не “вярвам” в RAID-ове. Най-вече в хардуерни и особено с числа по-големи от 1.
  Затова софтуерен и бекъп му е майката ….

  Гадното чувство на загубенни данни… ;-(

 2. Гяаааааааа! Според мен Мантра-та си плаче за основен технически преглед, когато се домъкнеш до София (него не се навивам да го правя :))

 3. Гяаааа аз първи ти казах за захранването .. мен га’ш ма черпиш УА .

 4. @MiCRoPhoBIC: Има съмнения, че може и паметта да е думнала… Въобще тая машина ще бъде почти изцяло подновена. Само дето пак ще трябва да мисля какво да правя с ‘артисалия хардуер…

  @ицаци: Аз че ще дойда, ще дойда. А на прегледа и теб ще взема, че.. носиш свежи идеи.

  @wes: Илиян ли те научи с константното “Ще черпиш!”? :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: