Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
August 15th, 2007 by Valery Dachev

Курсът започна

Днес започна курсът по програмиране за напреднали, за който споменавах тук неведнъж. Никой (и най-вече аз) не е предполагал, че мога да говоря три часа и половина без да спра. Изтормозих хорицата и, макар да ги призовах да излизат по всяко време, повечето от тях се въздържаха. Утре ще направя тъкмо три почивки, защото това моето не е нормално! :) Не е нормално и за това време да успея да преподам основите на XML, XSL и XSD, както и да задълбая в тяхното приложение, да дам примери и т.н.. Притеснението ми почти го няма, но… имам грозен навик да обикалям наляво-надясно, с което вероятно изнервям народа, а и да не гледам много-много към аудиторията, а погледът ми да шари на майна си. Ще се постарая да променя това.

Мисля си за малка XML задачка, която да реализираме заедно утре, а именно – да направим някой-друг XML съдържащ определени данни; XSLT, който да визуализира в HTML информацията от него и XSD, който да го описва. Идеята е, като започнем SQL, да създадем съответната база данни, таблиците в нея, да ги натъпчем с данни и да си поиграем с тях. За колко време ще изпълним този план, това е друг въпрос… :)

Имам нужда от стискане на палци! :)

Comments

6 Responses to “Курсът започна”
 1. То най-трудното е минало, вече не трябва да имаш проблем.
  А това с ходенето напред назад е много гадно.
  Сега съм на обучения за археолог и слушаме някакъв пич по 8 часа на ден. Първия ден се местеше постоянно от което ме заболя вратът от това да го следя. Добре, че днес си седеше и не правеше проблеми.

 2. Браво, колега, браво. Ще свикнете с преподаването. Мен питате ли ме, как изнесох двете години курса по паралелно програмиране? Първият път беше голям {с|ш}пек. Публиката просто умря от гърч :)

  Стискам палци!

 3. Малко съм изненадана, че си говорил САМО три часа и половина. Определено си от хората, опияняващи се от звука на собствения си глас:Р

  За ходенето – гадно е! На мен ми прилошава, следейки преподавателските “брожения”. Последния път в НБУ даже направих забележка на преподавателя, с което определено го притесних;)

 4. Малко са 3 часа и половина .. можеха да бъдат 5 и после да мълчи ( което е малко вероятно) :)

 5. Tusheto says

  Валери ти си бил за професор роден. Да вземеш наистина да наблегнеш върху погледа към аудиторията, иначе може да позаспат, и по някоя и друга шега за разведряване. Бих искал да бъда на една лекция :). Айде успех.

 6. @Димитър Димитров: Мен ме е яд, когато ми се налага да кажа някакви относително скучни неща, защото не ми се ще да отегчавам хората. А и жегата действа неприятно. За съжаление, залата, която ни предоставиха, не е климатизирана….

  @ицаци: С това паралелно програмиране направо не знам – то като няма нещо особено шаренко да покажеш и остава гърчът за съзнанието… Наистина не знам как си го износил :)

  @Fenia: Какво те учудва? Та аз съм толкова мълчалив, скромен и затворен младеж… :) Вероятно защото, противно на мнението ти, недолюбвам гласа си. С размотаването съм се поспрял, а и в момента са по-практически неща и се налага да си стоя пред компютъра. :)

  @wes: Мълченето е малко вероятното, нали?:)

  @Tusheto: За погледа, старая се. Както казах по-горе в коментара, притеснителен съм. :-P Поне проблемът с разхождането го реших. А че ръся глупости, ръся… За това специално някой на дали се съмнява. :) Мерси!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: