Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
August 13th, 2007 by Valery Dachev

Екопътека “Бяла река”

В продължение на две от общо четирите години, в които се познаваме с Катя, планираме да отскочим до екопътеката “Бяла река”. Направихме го вчера преди обед. Тръгнахме в 9:30 от Казанлък и не след дълго пристигнахме в Калофер. Направихме едно бързо кафе на центъра, заредихме с две бутилки минерална вода и подпитахме един от продавачите на плодове зеленчуци там как да стигнем до екопътеката. Горе-долу ни ориентира. Нагоре от центъра и преди спирката вдясно и после вляво на разклона и на следващия разклон пак вляво. Естествено, обърках пътя, но поправих грешката. Отвореният ми по голфаджийски прозорец мина покрай някаква жена, която се провикна че купува стари акумулатори. Дори да беше стар акумулатора на колата (а той май е най-новото нещо в нея), дали щях да го сваля и да и го продам? :) Хората не мислят с главата си…

То и аз не мисля много-много с главата си. Тръгнахме по път, по който се редуваха хилядолетни парчета асфалт и прорязани в пясъка от стичащите се води улеи. Беше някакъв ужас, а не знам дали аз бях по-нервен слизайки надолу или колата. Спряхме да подпитаме някакъв тип, който вървеше покрай пътя. Предложи ни да го качим, а той – да ни покаже пътя, защото бил в същата посока. Съжалих малко, че се съгласих – отдавна не бях срещал толкова вмирисан на алкохол и добитък човек. Слава Богу, забра ароматите си със себе си, когато слизаше. Но преди това определено ни направи весело – обясняваше как никой не спирал да го вземе, защото им приличал на затворник с новата си къса прическа и пиянска походка. Нея вечер бил варил ракия и леко се понаквасил… ама тая година ракията малко, щото трябвало да помага на бащата. А пък той иначе бил животновъд (мерси, не бях забелязал). След това пък, ни в клин, ни в ръкав ме пита дали съм от хеви метълите или от другите? Неучтиво му отговорих с въпрос защо си е помислил, че съм метъл, но и той не отговори. Заобяснява как хеви метълите вдигали много шум и му правили проблем. Премълчах си. А и в колата (учудващо) вървеше радио… примерно “Фокус”. В един момент неприятните шикани измежду дупките и камънаците по пътя приключиха и някъде там оставихме човека. Предложи на връщане, ако го видим, да спрем, а той щял да ни почерпи с ракия. “Не, мерси, с колата съм.” (Очевидно!) Помоли ме да се извиня на девойката от негово име, което е странно, имайки предвид, че девойката си беше точно там. Продължихме по асфалтовия път, за да стигнем до сграда с висок стобор. Направих грешка, че не обърнах внимание какво е. Останах с впечатление, че е по-скоро гостилница, хотел.. но със сигурност не и манастира, за който говориха всички по пътя.

Оставихме колата при останалите автомобили и продължихме пеша. Първото нещо, което прави впечатление, е че мястото е божествено красиво! Второто е безкрайно чистият въздух. Екопътеката е направена невероятно и явно с такъв див ентусиазъм… А тя самата представлява в голямата си част дървен парапет и, където се налага, мостчета и стъпала, които криволичат из парка – сред гората, около самата Бяла река, над водопадите, по скалите… Тук-таме има пейки с места за почивка, както и интересно направени табла показващи различните дървета, билки, животни и т.н.. На моменти се открива толкова божествена гледка, че ме доядява, че нямам по-читав фотоапарат от телефона си, за да снимам това. А, за да бъде хубава една снимка, трябва да е толкова панорамна, колкото малко фотоапарати могат да я направят. Водата в Бялата река е толкова бистра и хладка, че на човек му идва да цамбурне в нея, особено след цялата умора от разходката. Намерихме и няколко по-дълбоки места в нея (примерно някъде до гъдите ми), но този път не се престраших…

Не липсваха и глупости, естествено. Наложи ми се да се докарам като поляк (това е думата ми за човек, който работи на полето :)) покрай бутилката вода, която Катя изля върху мен. Нищо – аз си я бях заслужил. А и тя си заслужи тази, която излях върху нея. Мислихме да поискаме вода от останалите туристи, но нямаше да ни гледат особено радостно, ако бяха установили, че не ни трябва за пиене.

Въпреки, че си изкарвахме весело, трябваше да побързаме. Времето беше малко колебливо, а ни чакаше път нагоре, който не съм сигурен, че колата щеше да може да измине на газ, ако беше заваляло. И някъде в ранния следобед вече пътувахме към Казанлък. Малко по-късно свалих и снимките, част от които съм сложил в раздела “В Картинки”. Учудващо мястото в телефона ми стигна, но следващия път, какъвто определено ще има, трябва да направя повече. И тоя път ще взема читаво заснимащо устройство.

Comments

2 Responses to “Екопътека “Бяла река””
  1. А колко време ви отне минаване на екопътеката?

  2. @Таня: Съдейки по часовете на снимките, малко повече от час и половина отиване и връщане и то без да бързаме особено (топкахме крака в разни вирчета, почивахме си, снимахме, това-онова). Наумил съм си обаче следващия път да не бързаме толкова. Даже може и пикник да направим… с прибори от къщи (т.е. непластмасови)! :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: