Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
August 10th, 2007 by Valery Dachev

Теория на протеста

Не съм врял и кипял в протестите. Бил съм на точно три през целия си (не)съзнателен живот. Въпросът ми е как се протестира в държава като нашата? Как държавата в лицето на управниците реагира, за да ги потуши? Тази публикация търси коментари. Ще ми се бъде намерена правилната стратегия за ефективен и непотушим протест. Първото означава, че трява да води до промяна, а второто – да се вписва в законодателството на страната, за да не може то да бъде използвано като оправдание за разпръскане на масите.

Протестите през 1996 и в началото на 1997 бяха ефективни, но си бяха чист бунт. А бунтове не могат да се правят всеки ден, защото това е революция. Държавата има неограничен ресурс и даже правно основание за потушаване на такива. От друга страна обаче тя явно се нуждаят от ежедневен контрол от страна на обществото. А това, че политиците ни са явно късопаметни, е пределно ясно… и най-вече предстсавителите на тази същата партия, която управляваше и тогава, и сега.

Протестите в защита на Странджа се оказаха ефективни. Но бяха незаконни. Ефективни бяха, защото се характеризираха достатъчно гласност и масовост. От друга страна не беше ясно кои са организаторите, за да бъдат атакувани, както това стана с протестите в “Пирогов” например. Същото важи и за митинги организирани от конкретни организации (били те някакви неправителствени или синдикати). В протестите за “Странджа” управляващите просто нямаха кого да подхванат, да го обявят за престъпник или поредния гражданин с картонче в архивите на Държавна сигурност. Същият проблем го имаха и по времето на Виденов – тогава различните организации (партийни, студентски и т.н.) бяха по-скоро катализатор, а не реактив, в избухването на общественото недоволство.

Мисълта ми тук е, че трябва да се намери формула, която да съчетава липсата на някакъв тип “организационен комитет” и забележим масов протест в рамките на закона. Не мисля, че има групировка или държавна институция, която да може да се противопостави на протеста на цял град например, защото не могат да отвърнат. Както например това става в Нови пазар и Красен дол. Във връзка с това статията на Днес+ започва много подходящо и ще си позволя да завърша с цитат от нея:

Абсурдна държава – абсурдни институции. Страхлив народ – хилава, самозатриваща се нация – това сме ние, българите в днешна България. Вече наистина е позорно да се живее в нея. Впрочем една значителна част от българите не живеят вече тук – онези, които се опитаха да запазят достойнството си на хора, уважаващи себе си.

Comments

2 Responses to “Теория на протеста”
  1. Принципно това е много трудно постижимо.Не знам дали ще задоволи изискванията ти, но виж това. Едно мое виждане по въпроса.

  2. @Ворце: Бойкот покрай злоупотребите на Община Царево, общинския и съвет, “Краш 2000” и фирмите около/като тях ми се струва някак небъден. За да е ефективен такъв бойкот, той трябва да е по-масов, отколкото можем да организираме. Просто хората в България са такива, че повечето ще си кажат: “Ами другите да бойкотират – няма да умрат без мен!” или просто ще игнорират този бойкот… както правят това по отношение на изданията на “Труд” и бойкотът на използването на столичните таксита.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: