Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
July 25th, 2007 by Valery Dachev

IDG: За цензура в Интернет

Гледам и не вярвам на ушите си! Модераторката на днешната дискусия в IDG на тема “Докъде се простира цензурата в Интернет?” – Мария Малцева декларира в своя анализ подкрепата си за цензурата в Интернет. Даже ще си позволя точен цитат:

Днешната дискусия, с всички заяждания и невъздържани реплики, за мен показа отговора на поставения най-отгоре въпрос [Да бъде или да не бъде – цензурата] – да, цензура си трябва.

Само на мен ли ми се струва, колкото парадоксално, толкова и притеснително човек, смятащ себе си за журналист и представляващ по принцип уважавана медия като IDG, да се обяви в защита на цензура, била тя и в Интернет? Да, злобни езици в дискусията имаше и възспирането им не е ли обект на модерация, а не на цензура? Не бърка ли въпросната журналистка неспособността си (не отричам възможността проблемът да е технически) да модерира една дискусия с нуждата от цензура? Ами елементарно е: като не може да си свърши работата, да намерят друг! За да ковне още един пирон в имиджа си, журналистката оправдава своята неспособност да се справи като изразява съгласие с (няколко зрънца от) долнопробна статия на ограничени свой колега Зюмбюлев (най-известното средище на местни пияници в Стамболийски носи неговото име… ей така, междудругото).

В писанието си авторката даже пропусна да отбележи (не)съгласието си с аргументите на едната или на другата страна, нито пък даде преценката си за тяхната убедителност. Тя даже не си зададе въпроса, ако хората са толкова озлобени към самозванеца-специалист Явор Колев, дали всъщност наистина не си го е заслужил? И, ако представляваната от него институция си е навлякла гнева на толкова много хора, че не може да намери един в своя защита, дали няма нещо сбъркано в подхода и? Дали реално тази институция служи на обществово, ако то категорично не я одобрява работата и? А в тази дискусия лицето Явор Колев дали въобще каза нещо, което да бъде убедително в защита на тази работа?!

Ще ми се по някакъв начин IDG да се дистанцират от подобни изказвания на свои журналисти, за да не подкопават името на тяхната медия… но на дали.

Comments

9 Responses to “IDG: За цензура в Интернет”
 1. Да кажа в защита на Мария Малцева няколко думи.

  Тя е свястна и явно яко сме й полазили по нервите с нетолерантността си, за да напише такива неща (може би киберкракербг и още 1-2 колеги блогери).

  Недей да си язвителен към нея – свържи се с нея да присъстваш на офлайн срещата с Явор Колев. Явно човека имаше проблем с писането на съобщения, със сигурност няма проблеми с говоренето.

  Може да проследиш предните организирани дискусии, за да добиеш представа за намесите й.

  Тя сама инициира първите медийни изяви на не-сформираната БАЕТ. Същата тази организация за 6 месеца успя да убеди политиците за законодателна промяна.

  Тъй че… не оставайте с впечатление, че е предубеден или лош журналист. Организирала е тази дискусия, за да бъдем чути, не за да бъдем оплюти.

 2. @dzver: Много е нужно, за да заслужиш добра слава и еййййтонинко, за да я загубиш. Не мога да съм толерантен към каквато и да било цензура, а още по-малко към журналист призоваващ към такава. Ако е била засегната, публикацията и е резултат на афект и/или не е искала точно това да каже, ще се радвам да публикува уточнение, опровержение или нещо друго, с което да реабилитира негативното отношение, което натрупа.

  Жалко иначе, ако специалист като Явор Колев има проблеми с писането… :)

 3. подкрепям напълно дзверо, за хубавите думи казани по адрес на Мария Малцева. тя наистина много помогна на БАЕТ в борбата срещу член 53.
  нормално е и когато човек се провали (или са го провалили) в даден момент да изтърве нервите си и да напише нещо което не мисли. силно вярвам че случаят е такъв. цензура (модерация) разбира се е възможно да има, но тя трябва да се простира само и единствено в рамките на личния (фирмения) сайт. извън него … в мрежата , е много трудно да се направи разлика между тероризъм, национална сигурност, организирана престъпност и лични “размисли и страсти”. А и откровено казано, аз поне не мисля да упълномощя някой друг да прави тази разлика вместо мен :-)

 4. […] залята с отзиви за вчерашния чат. Ред или цензура?, IDG: За цензура в Интернет … Причина се оказа този коментар в блога на IDG и […]

 5. @oggin: Напълно разбирам положителното отношение към журналистката и подкрепата и за електронната търговия, но това няма общо с работата и на модератор на ожесточена дискусия като вчерашната. Просто не е редно да се изтърва по такъв начин. Едно, че обвинява единствено едната страна за това, което се случи (а именно online вариант на “Сблъсък”). Второ, за журналист, чието мнение би следвало да бъде максимално обективно, е неприемливо да гради заключенията си само върху поведението на някои от участниците в дискусията. Трето, за журналист, чиито колеги винаги са възставали срещу всякакво (даже предполагаемо) посегателство върху свободата на словото, е неприемливо да изказва подкрепа за цензурата в Интернет. Просто заслугите и не са достатъчни, за да пренебрегна всичко това.

 6. Валери, абсолютно си прав в разсъжденията и коментарите си. Аз просто застъпвам тезата, че ММ е направила грешка и е написала нещо което не мисли. И сигурно съжалява! Ако не е така … е лошо.

  Това което истински ме дразни обаче е добилото гражданственост през последните дни понятие “елитен блогър”. Не разбирам защо някой се опитва да раздели блогърите. Ти си един от най-известните и уважавани блогъри, йовко и дзверо също. Но чувствате ли се елитни? И въобще какво значи елитен блогър? Тези които са четени повече? Ама елита определено е малцинство. Значи елитни са тези дето ги четат по-малко хора?

  Ще бъда много щастлив да прочета твоята гледна точка или на още някой който има мнение по въпроса.

 7. @oggin: Идейно наистина… Бих написал нещо по темата, но за мен лично (камо ли за останалите) написаното би имало стойност, ако наистина бях сред “елита”, но.. всъщност никога не съм се приемал така. Да, има блогове, които се радват на наистина много голяма популярност, но този не е сред тях. На мен ми куца много изразяването, езиковата култура и какво ли още не… така че лично аз се поставям под нивото на “елита” и да говоря за другите при това положение ми е малко несвойствено. Всъщност “част от елита” е наистина нечие определение и със сигурност не е “самоопределение”, защото смятам, че познавам тези хора.
  Ще помисля дали да се изявя с нещо по въпроса, наистина, защото такова деление е наистина глупаво.

 8. Елица says

  Донякъде е права.
  Защото простотията от Нета трябва да се разкара.
  Все пак и деца четат псувните по форумите.
  Децата на България са толкова невъзпитани по вина на хора като тези, които се псуват долно по форумите. Защото те им четат глупостите в Интернет.
  Псуват се помежду си и си говорят мръсотии, а не правят сметка, че тези форуми може да се посещават от бъдещето на България – децата. После ще кажат защо са такива лоши и изнервени. Ами такива са, защото и те са такива.

 9. @Елица: Бих се съгласил, ако не се бях научил да псувам по “места” различни от Интернет. Не е въпросът в това дали едно дете ще прочете псувня, за да я научи, или ще я чуе в училище, навън с приятели и т.н…. Въпрос на култура, на възпитание е. Не може родителите да бягат от отговорността си за това. Същото е като при игрите – и аз съм играл такива с насилие, но не съм агресивен… Просто си представям тоя-оня как се взривява пред мен, докато се опитва да ми къса нервите. :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: