Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
July 24th, 2007 by Valery Dachev

МВР наема хроникьори

Пресцентърът на МВР днес оповести подписването на споразумение за сътрудничество между Министерството на вътрешните работи и Съюза на българските писатели. За съжаление, новината за това в News.bg (“МВР си поръча писатели” ?!?!) обаче бе много бързо (това е заговор!) изместена от завръщането на медицинските ни сестри и двамата лекари от Либия. А кой друг, ако Съюзът на българските писатели, ще ни помогне да разберем инак противоречиви действия на родното министерство? Къде другаде, ако не в "Пламък", "Словото днес" и "Новият пулс", "нелекият труд на служителите на МВР" да получи така нужното му адекватно отразяване и заслужена почит?! Как иначе, ако не чрез това споразумение, работата на Румен Петков да получи своята безпристрастна оценка?! Тъкмо на място и на време!

Е, в последното изречение няма капчица сарказъм. Защо ли такова споразумение идва точно след седмица, в която българската блогосфера успя да даде толкова голяма гласност на изпълненията на изпълнителната ни власт. След като Министерството на вътрешните ни работи установи абсолютната си неспособност да интерпретира приемливо своята гледна точка, защо пък да не си намери някой професионалист, който да му свърши тази работа? Така и така умря циганката, дето ги хвалеше. :) Nice try! Try again later!

Няколко неща обаче правят впечатление? Едното е, че е ясно какво писателите ще дадат на МВР. А какво МВР ще даде на писателите? И всъщност… Румен Петков и Николай Петев били подписали споразумение, но нещо останалите писатели ми се губят в цялата картинка.

Ще си позволя няколко цитата: в съобщението на министерската прес-служба се казва, че с това споразумение "възстановяваме една хубава и позабравена традиция, която е в служба на обществото". Ама, разбира се! Не трябва да забравяме, че "Народната милиция е единствена опора на народната власт."! Ето какво пише и в Wikipedia за позабравените традиции:

През социализма членството в СБП водеше до редица привилегии, като често партийните интереси надделяваха над качеството на литературните трудове, за които някои писатели биваха избрани за членове.

Ще си позволя да отбележа, че не случайно Съюзът на българските писатели има и своята алтернатива в лицето на Сдружението на българските писатели, което явно е решило да не влачи със себе си комунистическа слава.

P.S.: Симион Патеев и Ясен Праматаров също дадоха своето двайсе по въпроса.

Comments

2 Responses to “МВР наема хроникьори”
  1. […] си поръча писатели, заедно с коментарите на Симион, Валери и Ясен. След това, което те казаха, аз нямам кой-знае […]

  2. […] … и не … не е Разпространение на печата ) Симион, Валери и Ясен, Дончо Ангелов, Иван Бедров и Весела са […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: