Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
July 24th, 2007 by Valery Dachev

Българските медицински сестри се завръщат

Разгеле! След няма и половин час на Софийското летище се очаква да пристигне френски президентски самолет, на борда на който сънародничките ни пътуват в компанията на съпругата на френския президент и европейския комисар Бенита Фереро-Валднер. Веднага след това се очаква те да придружат президента ни до неговата резиденция в Бояна, да им бъдат направени съответните медицински изследвания. От там нататък… не е ясно. Да ни е честито.

С това една черна страница в историята на българската външна политика бе затворена. Несъмненено обаче предстои включването на последните и редове в кампаниите на предстоящите избори. В абсурдната тройна коалиция ще се избият кой да обере овациите за… всъщност осем годишната агония. Това, което Президентът пропусна да отбележи в незабавното си слово е, че обвинените в умишлено заразяване със СПИН на 420 деца медицински сестри се прибират в България с доживотни присъди и с по един голям етикет “Виновен”. Вярно, предстрои помилване, което просто ще добави думичката “помилван” към етикетчетата им. Съмнявам се и че външния ни министър ще припомни собствените си думи, че изплащането на каквито и да било компенсации на либийските семейства би означавало да признаем вината на медиците си. Да разбирам ли, че я признахме? Не успяхме да преборим зависимостта на независимото либийско правораздаване, а бяхме най-умело (из)рекетирани. Осигурихме благоденствието на семействата на заразените либийски деца – същите онези пряко отговорни за съсипването на живота на шест български семейства. Тепърва петте български медицински сестри трябва да градят вече съсипания си живот, защото до месец ще бъдат вече забравени.

Загубихме обаче нещо – една кауза, около която българското общество се обединяваше. Лентичките “Не сте сами” ще изчезнат от витрините и сайтовете, ще заглъхне и медийния тръбеж по казуса… и ще остане едно кофти чувство, че въпреки всичко тази битка остана загубена…

P.S.: Нещо, което винаги пропускам. Бившият палестинският лекар Ашраф от известно време насам с българско гражданство. Фантазията ми е твърде ограничена, за да си представя за какво нехайството сред сънародниците му става въпрос, след като се е отказал от тях.

P.P.S.: Час след пристигането им, медиците бяха помилвани от Президента. Указът бил прочетен от външния министър Ивайло Калфин. Из блогосферата вече се появиха спекулации, че това не е станало предварително, тъй като адвокати на медиците са имали намерение да съдят държавата за осемте години прекарани в затвора и помилването е изчаквало постигане на споразумение. Последното включвало, както самото помилване, така и 200 хил.лв. за възстановяване. Доколкото това е вярно, предстои да се разбере.

P.P.P.S.: Пак съм аз! Deutsche Welle прокарват доста интересната идея, че парите за обезщетения на либийските семейства всъщност идват от либийска страна, като целта е вината пред либийския народ все пак да поемат българ(к)ите. Сега обаче въобще няма да се учудя, ако тези пари си ги прибере управлението на Джамахирията… Хитро, а?:)

Comments

12 Responses to “Българските медицински сестри се завръщат”
 1. “С това една черна страница в историята на българската външна политическа.”

  Това да го оправиш :Р

 2. @Евгени: Все си повтарям, че трябва да препрочитам изречения, които поправям по няколко пъти. :) Но поне добавям послеписи на поразия.

 3. “семействата на заразените либийски деца – същите онези пряко отговорни за съсипването на живота на шест български семейства”

  С това съсвсем не съм съгласен. Изобщо кофти е, че в България тия деца и семейства не се зачитат за хора.

  Хубавото е, че свърши и силно се надявам вече да не ни занимават (баламосват) само с тази тема отвсякъде.

 4. @Абагар е магаре: Съчувствам на семействата на заразените деца за това, което ги е споходило. Аз обаче не бих завел детето си в клиника, където хигиената е под всякаква критика. Но не е в това въпроса. Семействата за отговорни за това, че потърсиха вина на грешното място – там, където въобще я нямаше… и с нечовешко ожесточение искаха смъртта на невинни хора. Аз няма да им простя това, че не потърсиха вината при собствените си управляващи. Либия за мен е в черен списък.

 5. Божо says

  Ако е вярно, че Кадафи е замесен в търговия със заразена кръв, както не веднъж се чу, хипотезата за либийските пари изглежда доста логична.

 6. @Божо: Да търгуваш с нещо, означава да имаш купувачи. На кого му трябва заразена кръв? За какво я използват? Вече става твърде конспиративно и пак ще се говори за световния масонски заговор за намаляване на населението…:)

 7. Божо says

  Нищо конспиративно.
  Просто въпросната кръв е много евтина, една от причините е, че не се подлага на тестове. Австрийски фирми я продаваха, до колкото си спомням.
  И Кадафи най-малкото е купувал такава кръв. Сега не знам лично ли е подписвал договорите, поне така се твърди. Ако не е той, явно са други висши фигури в Либия.
  В същност не знаем дали и унас не е внесена такава. Няколко пъти беше засечен внос на заразено месо и на отровни продукти, нищо чудно някой да е “ударил кьоравото” като е внесъл и такава кръв. За потърпевшите остава да се надяват на бога на случайността.

 8. Божо says

  ПП
  ето малко инфо:
  http://www.big.bg/modules/news/article.php?storyid=39531

  http://www.bta.bg/site/libya/bg/09hearings2002.htm

  Във втория документ в параграфа “31 октомври 2006г. ” пише по въпроса

 9. @Божо: От предходния ти коментар останах с впечатлението, че се търгува с кръв, за която е известно, че е заразена… а това вече би било нечовешко.

 10. Божо says

  Наистина не съм се изразил ясно. Съжалявам.
  Но то случаят реално е подобен. Да купуваш кръв, за която се знае, че е неизследвана си е престъпно безразличие.

 11. поли says

  Любопитна съм, какво мислите за начена, по който се отнесоха към загиналите войничета в Ирак,които все пак изпълняваха държавен дълг, към екзекутираните шофьори или пък към Сергей Антонов, който все пак се върна оневинен , а не със смъртна присъда.На С. Антонов му беше дадена само една пенсия от 120лв.

 12. @поли: Службата в Ирак не е задължителна и войниците отиват там с идеята, че може да им се случи и най-лошото, за да изкарат пари… а това не е държавен дълг. Въпросният “дълг” е идея на родните политици, за да се подмажем некому. За тях не намирам състрадание в себе си.

  За шофьорите… наистина… кофти съдба. Хората не отиват да подкрепят спорни каузи, а просто да свършат работа.

  Що се отнася до Сергей Антонов… просто не беше толкова нашумял, колкото “медиците” ни, за да си направят и държавата, и фирмите с благотворителността си…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: