Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
July 22nd, 2007 by Valery Dachev

Все бях виждал прости хора…

Електорат, бате, електорат! На следното нещо попаднах в новорегистриралия се в българските емисии блог – “Public Image“. Чудя се какви са шансовете това да е постановка и и какви са толкова кухо парче реално да съществува… и гласа и на избори да тежи също колкото моя…

Comments

12 Responses to “Все бях виждал прости хора…”
 1. Така си бетенце :) ! Жалко наистина, погледнато от тази гледна точка. Ако се замислим обаче малко по нестандартно по въпроса, може да стигнем до същото заключение.
  Пример: Ако след освобождаването не ни бяха завладели комунистите, сега щяхме да сме много по-напред. Да не говорим, че ако наследниците им не ни управляваха в момента, Румъния нямаше да ни мине по всички възможни фактори :)

  Пример 2: Ако комунистите в китай не поддържаха евтината работна ръка, нямаше да се тровим с боклуците им всеки ден. От това нещо страдат както европейската, така и американската икономика :)

 2. @Svetlio Blyahoff: Винаги съм твърдял, че от началото на Османското “присъствие” по земите ни, сме възпитавани в лизане на чужди задници. Проблемът не е бил в комунистите по принцип, а в това, че сме сменили задника с неподходящия такъв. Аз нямам причина да вярвам, че, ако се бяхме обърнали назапад тогава, нямаше да сме на сегашния хал.

  Колкото за глобалното затопляне.. Фаренхайт наистина нищо не направи, за да го предотврати. Не можа ли по друг начин да измисли скалата си? Целзий и той. Баси хората! А иначе Щатите, върхът на демократията, са тези, които отказват да подпишат Протокола от Киото… :)

 3. Ами … гърците са се обърнали на запад тогава :) Виж ги сега, не са и те кой знае колко добре, но разликата между тях и нас бих казал си е осезаема.
  А глобалното затопляне… на всички е ясен факта за газовете и тия шитни, но малко хора са наясно с изследването на там някав си учен от Русия, че последните години след 90-та и слънцето е повишило значително силата си на излъчване.

 4. @Svetlio Blyahoff: Мисълта ми беше, че не е толкова от значение накъде си се обърнал, разликата не е в посоката, на която си се обърнал, а в манталитета и в целите, които си поставяш. Населението на Китай е огромно, а политическата система явно не е успяла да предизвика такава вълна на недоволство. Китайци идват в демократични страни и нямат проблем с това, че се прибират в комунистическата си държава… Ако така им е угодно, лошо няма. Там просто управлението си е поставило за цел да осигури икономически растеж на страната, макар и с други подходи.

  Преди време по редица блогове се обсъждаше темата за глобалното затопляне. То било нормална тенденция за тая планета, Слънцето било по-силно просто.. и някакви такива…

  Наблюдението е едно – температурите тенденциозно се покачват и това покачване съвпада с цялата индустриализация на планетата. Самата планета гори буквално – изгаря се всичко. Това простичко означава, че се отделя страшно голямо количество енергия под формата на топлина. И тъй като планетата ни не свети, по голямата част от тази топлина просто няма къде да отиде, освен да затопля самата планета и атмосферата и. Дали е парников ефект или нещо друго, планетата се загрява и това е очеизбийно. Не мога да обвиня слънцето, че изведнъж точно сега, при всичките години, от които напича, е решило да ни разкатава фамилията.

 5. Да, за Китай си прав, въпреки че трябва да се вземе под внимание и факта, че в Китай са налице смъртни присъди на хакери, а също и на клеветници срещу държавния глава и парламента. И въпреки, че страната има голям икономически ръст, не мога да кажа, че жителите и кой знае колко са осетили този факт.

  Извинявам се също за това, което съм казал в първия си пост ако не си ме разбрал правилно. Аз също не обичам да хвърлям вината върху другите. Естествено е вината да я търсим първо в нас. Това, че не сме най-работливите, задружните и патриотично настроените – на всички е ясно :)

 6. Силвия says

  Какво е пушила тая мацка?

 7. @Силвия: Не знам какво е, но е добро! :) Добре за нея би било да е от нещо такова… но се съмнявам. :)

 8. @ Валери Дачев >”Винаги съм твърдял, че от началото на Османското “присъствие” по земите ни, сме възпитавани в лизане на чужди задници. Проблемът не е бил в комунистите по принцип, а в това, че сме сменили задника с неподходящия такъв. ”
  Не е точно така.
  Общо взето след Освобождението до някъде сме успявали често да защитаваме своята позиция въпреки, че усилено са ни пречели. Даже и през втората световна война не сме пратили войници на фронта, макар да сме се водели съюзници на Германия. След 9.9.1944 положението става друго. Който е опитвал да има свое мнение е бил премахнат. В България има най-много избити хора, след Русия по комунистическо време.
  Колкото до гърците – преди 9-и септември у нас са идвали гръцки гастарбайтери – има още живи хора, които помнят това време. Сега ние ходим да слугуваме в Гърция…

  Иначе за филмчето няма нужда от коментар…
  То всъщност ако помислиш и за това са виновни комунистите, защото още по тяхно време започна обезценяването на образованието. Учителската професия беше станала крайно непрестижна и учители ставаха предимно хора, които не успяваха да се класират другаде, с малки изключения.

 9. @bozho: Лично моята гледна точка е, че след Освобождението сме слугували на тези, които са ни изнасяли. Къде това е била Русия, къде Германия или друга западна държава. Гордеем се, че армията ни няма поражения, но ние сме бягали от битки, когато е имало опасност. Гордеем се и че не сме взели участие във военните действия на Германия, но пък последните са посрещани с цветя и никой гък не е смеел да каже (още по царско време). Вярвам, че манталитетът ни е такъв, че избягваме конфликти. И точно покрай този факт е използван от иначе малцинството комунисти, за да вземат властта и да тръгнат да превъзпитават населението. По същия начин, междудругото, по който е станало това в Русия по времена Октомврийската революция.

  Що се отнася до образованието… в България по комунистическо време се е развивала научна дейност. Темповете, с които запада образованието в последни години, нямат аналог. Най-малкото покрай физическия факултет съм виждал лаборатории, изследователски центрове, цели институти да зачезват. А развитието е само в някои съвсем изброими направления. Изглежда правителството ни смята, че изпълняват ангажиментите си към тази система с прекаленото закупуване на техника и софтуерни лицензии, а базовите си познания по компютърна грамотност повечето ученици получават и вкъщи. Нито новите компютри, нито broadband връзката към Интернет могат да подновят базата в училищните химични или физични лаборатории, нито ще дадат учебници на тези, които не могат да си купят такива…

 10. Верни неща казваш, но специално за шепата комунисти – без Червената армия нямаше да завземат властта. Много се спекулира, че у нас е нямало Пражка пролет, унгарски събития и т.н. А се забравя, че подобни неща са се случили за първи път именно в България. Имало е масови бунтове, движението на горяните е продължило няколко години. Но просто сме били “разпределени” към съветския лагер много преди съветската армия да достигне границите ни.
  За образованието – в наши дни умишлено се съсипва наистина умишлено, както цялата държава.
  Тук: http://www.webkeybg.info/the_cave/?p=11
  съм нахвърлял някакви объркани мисли по въпроса

 11. сега забелязах това изречение: “Гордеем се, че армията ни няма поражения, но ние сме бягали от битки, когато е имало опасност.”
  Историята друго сочи :) (а и спомени на очевидци и участници, познавах доста такива по стечение на обстоятелствата.)
  Колкото за цветята – всеки който дойде, има кой да го посрещне с цветя. Тия с развалените яйца и доматите по някакви причини не се допускат наблизо :)

 12. @bozho: Да бяха изчакали Червената армия да дойде и да вземе властта, най-малкото за да си измиваме основателно 50 години по-късно ръцете с нея.

  За бягането от битки говорих фигуративно и в чисто политически план. Избягвали сме да въвличаме армията си в сражения. Не съм се съмнявал в бойния дух и способностите на армията ни (пона тогавашната). Става въпрос за политика.

  За развалените яйца… срещам се за младежите, които били готови да посрещнат Буш с освирквания около Плиска, но били изтикани от полицията в уличките… :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: