Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
July 20th, 2007 by Valery Dachev

Просто протест или ново начало?

… или по-скоро спечелена битка или начало на война?

На протестното шествие вчера се събрахме доста хора. Макар часът да бе променен на 19:30, за да могат някои телевизии да излъчват наживо, още в 19:00 се бяха събрали доста хора, известна част от които познати. Зад пилоните заварих кола на НОВА ТВ и десетина униформени до нея. На бул.”Витоша” пък беше паркиран техен автобус, а полицаите от него се суетяха край нас. Още сега искам да отбележа, че поводи за спречквания с полицията не се появиха, което е добре. Шествието мина съвсем спокойно и без ексцесии. Всъщност даже беше забавно!

Но всичко по реда си… След като се посъбрахме, някои участници бяха интервюирани от медиите и облепихме с изолир-банд устите си, бавно и славно потеглихме покрай фонтаните на НДК, за да стигнем до бул.”Витоша” и ул.”Патриарх Евтимий”. На кръстовището двама полицаи бяха отцепили движението, за да можем да пресечем, и тръгнахме по пешеходния булевард, където пък други полицаи спокойно освобождаваха терен за преминаващите трамваи. При други обстоятелства бих се извинил на пътниците им за причиненото неудобство, но сега просто ще ги поканя да повървят с нас на следващия такъв протест. Пламен Тонев връчи на мен и Васил Колев листчета с цитат на Mahatma Gandhi: “First they ignore you. Then they laugh at you. Then they fight you. Then you win.“, с което гордо си вървях нататък. Стигнахме до ул.”Солунска” и завихме по нея. Трафикът по това време не беше кой-знае какъв, така че не предизвикахме много проблеми. На кръстовището с “Граф Игнатий” също имаше полицаи, които спираха движението… както и на това на “Дякон Игнатий” и “Ген. Й. Гурко”. Там започнаха да се чуват вече силни скандирания за “Рила”, “Странджа”, “Иракли”… и стандартните за всеки протест “Оставка!” и “Всеки ден ще е така, до победата!”. Минахме и покрай Народния театър, пред който явно предстоеше някаква прожекция. Около Министерството на Отбраната се чуваха и скандирания “Не искаме ракети, искаме дървета!”. Нямаше много движение и по “Цар Освободител”, който благодарение на спряното движение пресякохме безпроблемно. Как целият този народ (над 2000 души, според Дневник) мина през градинката до Националната художествена галерия, нямам никакво понятие. Две девойки запяха “Хубава си моя горо” през мегафона на един от организаторите. Последва и куплет от “Let it be”. Пресякохме и отцепения “Г.С. Раковски” и продължихме към храм-паметника “Александър Невски” и се спряхме.

До входа вече беше паркирано камиончето на “Попай”, което мернах още на НДК, а в каросерията му се бяха настанили няколко актвисти. Последваха поздрави за (вече) вчерашната ни победа в Парламента. Казвам “победата ни“, защото това е победа, не само за участващите в протеста, а и за почти цялото общество (изключвам тази част от него, апетитите на която бяха попарени). Прочетена беше и декларацията, заедно с исканията на протеста, публикувани на http://savestrandja.ludost.net/. Чухме изказвания на юрист, на други активисти, на представител на Студентския съвет на СУ, както и на пенсионерите. Изпяхме “Хубава си, моя горо”, химна на Странджа и химна на България… и се разотидохме. Поздрави на всички, които присъстваха! Надявам се следващия път да сме повече… макар и скритата ми надежда е да не се налага да се събираме отново… но на дали.

Има нещо обаче, което стана ясно на този протест и то не само на мен. Формира се ново особено активно гражданско общество. И това, колкото радващо, е и толкова плашещо. Радващо е, защото станахме достатъчно, че да правим впечатление; не се оставяме да бъдем лъгани или подвеждани; знаем правата си и ги отстояваме; не спестяваме никому позициите си… И е плашещо, защото това явление в България се наблюдава, само когато нещата тръгват наистина на зле; когато дори прекалено голямото търпение на средностатистическия българин се изчерпа. Политиците явно имат по-къса памет и от моята… и то тези от същата онази партия, която го отнесе преди 10 години…

Comments

6 Responses to “Просто протест или ново начало?”
 1. […] – Жоро – dzver – Симион (има снимки) – Ирина (има снимки) – Ясен – Лъчко – ЕдинСлеп (има снимки) – Златката – AquillaX (има снимки) – Oт дневник 1, 2, 3 – Алекс – Делян Делчев (има видео-клип: 38 мин) – Йовко – Валери […]

 2. А може и да не е толкова притеснително :) Все пак нека да разгледаме въпроса от следната гледна точка. В Европейските държави, каквато претендираме и ние, че сме, има будно гражданско общество, което си следи непрекъснато интересите и правата си, както и поема различни инициативи.
  Това, че в българия се поражда такова общество, може да означава, че малко по-малко заприличаме на Европейска държава. Не е задължително да значи, че ще следват преврати и безредици :)
  Е все пак то си зависи и от управляващите … ;)

 3. @Svetlio Blyahoff: Аз се радвам на факта, че тук се заражда такова гражданско общество. Фактът, че в България това става, само когато ситуацията се е влошила значително. Притеснява ме точно изводът, че сме я закъсали много лошо.

  Все пак се надявам този път активните людя да не изчезнат така, както стана преди 10 години с ново правителство и частично решени проблеми…

 4. Хах, недей така :) това за новото правителство ми звочи леко страшничко. Надявам се нещата да не стават толкова сериозни. Според мен проблема е, че на хората вече им е ясно. Те не искат нови управляващи, защото и те ще са толкова безотговорни като старите. Хората просто искат всички ние да си вършим по-добре работата.
  Аз ще си върша моята работа, но искам да знам, че го правят същото и тези, на които плащам чрез данъците си.

 5. @Svetlio Blyahoff: Точно това различаваше протеста преди два дни от останалите. И организаторите си го казаха: “Ние не искаме оставки (освен на тези, които са ги заслужили), а искаме хората да си вършат работата.” Човек, ако погледне политиката на едно синьо и едно червено правителство, не би забелязал коренната разлика в политическите им виждания. И това до известна степен е нормално, доколкото повечето от проблемите ни са такива, че няма ляво или дясно решение. С други думи няма значение кой ще ни управлява, а как го прави. За мен няма значение и от гледна точка на казаното в последната ми публикация За алтернативите.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: