Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
May 29th, 2007 by Valery Dachev

Bye, Dude

Даммм… на снимката се вижда култов GSM апарат – Siemens ME45 (за жалост връзка е останала само в Wikipedia). Още повече: това не е просто телефонен апарат, а моят телефонен апарат. Досега рових из документите, за да установя, че съм си го купил на 23.03.2003 г. (преди повече от четири години!). Не знам дали има нещо (освен пломбите ми), което да е изкарало толкова продължително време до мен. От онзи топъл мартенски ден чак до вчера този телефон бе мой неизменен спътник навсякъде – по улиците, във факултета, на работа, вкъщи, в тоалетната, под душа… Чул е много смях, сапунени речи, алкохолни задавяния.. Ставал е свидетел на какви ли не сцени… Рушал е стени, гмуркал се е в бира, плавал е по пяна за бръснене, бърсал е пода, разбивал се е в плочки… Телефон с минало, телефон на възраст.

На стари години този телефон е вече изкуфял – батерията му пада бързичко; изключва се сам когато му падне и да има ток; аналоговият часовник за screen saver спира, досущ като истински аналогов часовник; обръща картината с главата надолу; обръща картината огледално по хоризонталата; обръща картината и в двете направления… А за цялото това време боледува само веднъж и то заради моя глупост. Истината е, че това е уникално читав телефон като модел и всеки производител на по-съвременни модели трябва да сваля шапка, когато покрай него минават създателите на Siemens ME45. Това е един Валериустойчив телефон!

Siemens ME45

Трябва да се поклонят и създателите на Sony Ericsson K810i. Въпреки непоносимостта ми към Sony, именно това е телефонът, с който се сдобих вчера. Просто реших да взема нещо, което ще сменя след още 4 години. Дадох наистина твърде много пари за телефон, но пък ги смятам спестени от тези за цифров фотоапарат и mp3 свиркач, за които поотделно бих бил също толкова претенциозен. Радвам му се като малко дете и заради него замалко съвсем да се олея на изпита днес…

Иначе ще продължавам да се чудя на тази България, която няма пари, но ако не се мята със скъпи телефони, то страстно прелиства всяко попаднало списание с такива, ще оглежда всяка излязла промоция. Ще гледам с недоумение наредените през само няколко десетки метра магазини за телефони, както и набиващите се реклами на мобилни оператори. Ще се присмивам на операторите, които твърдят, че абонатите им сумарно са повече от населението на страната. И всички вече са толкова щастливи, че няма нужда да си мерят пишките, а телефоните, защото нямат Maserati. Междудругото, за един курс на маршрутката мернах тъкмо две коли закупени от Капитолия. Как беше… “На печалившите – честито!”

Comments

10 Responses to “Bye, Dude”
 1. Поздравления за придобивката, със здраве да си го ползваш. И аз минах по същият път от C45 към Sony Ericcson T610 и още си карам с него, макар и да поостаря. Но и аз не съм от хората, които си сменят телефона по-често от носните кърпички. Моя Сименс не издържа след неколкократно повторени падания върху теракот и други твърди покрития и дисплея му сдаде багажа. И така преди две години преминах на SE и така до днес :). K-серията е много добра, така че сигурно ще останеш доволен :)

 2. @kay: Хех… тоя навик с примоциите, за да вземат хубав телефон, от тук си го носят. Народопсихологията е, че на улицата те виждат с телефона, ами не с оставащите в картата минути. Шефката днес ми го честитеше с думите “… и много мацки да свалиш с него !” (прави си сметка за мацките тук). Драго пък ми пожела “Голям да порастне !”, но това ще го подмина ! :) Иначе радва фактът, че операторът самоинициативно и най-вече безплатно ти дава възможност да подмениш телефона си. А каква е гаранцията им, че няма да го разкодираш и да го ползваш с друг оператор ? Или той си остава техен ? И този и предишния телефон купих от М-Тел, междудругото… тия могат да подбият цените на телефни тук както си искат. Чак им се чудя защо го правят само за корпоративни клиенти.

  @Norpheus: Хех… аз бях върл застъпник на Siemens (kay сигурно се сеща за flames между Siemens и Nokia, които първоначално обменяхме). Първият ми телефон (през 2000) беше един служебен Siemens S10 Active – целязно парче – тухла с антенка, но цветен (с цели 5 цвята). Издържа на падане върху теракотен праг, при което батерията отскочи до другия край на коридора – сглобяваш и все едно нищо не е станало. Чета коментари за тоя телефон от типа: “На непознатите казвам, че там има DOOM II. Някои вярват” или ревю от типа “Ръчна граната на колана или телефон за цял живот.”. Наложи се обаче да се разделя с него. Взех си мечтания Siemens C35i – една от класиките на българския пазар. Не знам колко още души съм зарибил по този телефон, но при всички проблемът беше един – батерията. При мен телефонът започна да гасне дори и на зарядно. И до ден днешен си стои някъде по шкафовете, защото го замести гореспоменатия Siemens ME45.

  Мисълта ми беше, че това е първото ми отклонение от Siemens като религия, но вече имам оправдание в лицето на BenQ-Siemens… :)

 3. Аз съм с M55.

  Моят е от декември 2003 – 3.5 години – и даже батерията му не е почнала да се съсипва още :-)

 4. Сименс пропаднаха страшно много, а SE вървят само нагоре. Единственият проблем с моя е, че понякога не се зарежда. Крачетата се замърсяват и се налага почистване чат-пат. Не знам дали проблема съществува и при новите им телефони, те са различни входове вече, но със старите проблема съществува и то не само при мен. Понеже си писал, че ще го ползваш и за мп3 свиркач, ти препоръчвам да си купиш слушалки от W-серията, за да бъде удоволствието пълно.

 5. @dzver: И твоят ред значи ще дойде… :)

  @Norpheus: Siemens пропаднаха, защото си продадоха бизнеса с мобилни телефони на Benq, които и преди си бяха кажи-речи никои. А иначе от слушалките съм доволен засега, а и като натура не съм много претенциозен. Интересуват ме други работи като това клавиатурата ми да се отключва с парола. :-P Така че засега стига инвестиции в тоя телефон (може би някакъв тип калъфче ще си взема). Междудругото, в Mobile Bulgaria информацията за Sony Ericsson K800i е пълна с грешки.

 6. Сименс беше и за мен дълго време като един вид “религия за мобилни телефони”. Първия телефон на Веси е S10, ама не актив, а черно, дървено желязо. Аз имах дълго време S10a. След това S45, който най-позорно ми изчезна в Будапеща. Последния ми “мой” телефон беше SX1, от който обаче бях доста разочарован.

  Сега съм все със служебни, но Windows базирани комуникатори. Откъм телефония са големи боклуци, но си мисля, че съм обречен да съм с тях. Независимо служебни или не. Няма друго такова удобство!

 7. @Дончо: Мислих варианта с някакво Windows базирано устройство (“GSM в вграден компютър” или “компютър с вграден GSM”, дето викаше Теодор Милев), но трябва да си сменя гардероба покрай нещо такова – нямам място по джобовете за такова животинче, а хич не обичам да нося излишни работи по себе си (и полудявам, като се замисля, че се тътря с два GSM апарата :( ).

 8. @Валери: служебният QTek S110 е почти толкова голям, колкото беше стария ми Siemens S45. А той е и старо устройство – имам го вече година и половина, т.е. мисълта ми е че сигурно има доста по-малки от него.

  Каквото и да говорим обаче, удобството да имаш PDA в джоба и да имаш единни контакти на компютъра/PDA/телефона страшно ми харесва. А и паролите са записани там, да живее KeePass :).

 9. Валери, операторите ги дават телефоните безплатно и даже не са кодирани, поне моя оператор няма такава практика. Единствената уловка е че ти удължават договора с 20 месеца, и ако прекъснеш преди да са изтекли, ще искат да им го изплатиш (пропорционално на останалия период). Иначе, ако си траеш, след още 20 месеца ти дават следващия да не мърдаш :-) Между другото, един колега днес си купи Samsung Blackjack – супер машинка! Определено си струва ако ти трябва “умен” телефон, и много повече кефи от мегатухлите на Нокиа.

 10. @Дончо: Качих си днес MidpSSH и следователно ми остава още страшно много време да се убеждавам, че нямам нужда от умен телефон. :) А и нали се изживявам като developer – яко ми трябва нещо, ще си го напиша на Java ! (Смейте се, бре ! :) )

  @kay: И това го казва човек, който едно време беше върл фен на Nokia. Иначе тук операторите имат сходна практика, но не ти го подаряват, а го дават на преференциална цена. Ако прекратиш договора предварително, дължиш някаква неустойка, с която не съм запознат особено. :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: