Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
May 28th, 2007 by Valery Dachev

Sayonara UBB

До тук бях с Обединена Българска Банка – днес закрих и последната останала сметка. Вече мога да си ги псувам наволя. Не че това впечатлява някого, при положение, че по принцип с ДСК отдавна държат лидерството в класациите за най-оплювани банки.

Преди три седмици, когато се реших на тази стъпка, се затиках до клона най-близо до офиса ни. Почаках подобаващото за банката време да бъда обслужен. Настаних се пред служителката и с възможно най-сдържания (за отношението си към ОББ) тон заявих, че “искам да закрия двете си сметките”. Естествено, младата девойка артистично лумна в аргументи за това, че било безсмислено, нямали такса обслужване, това-онова… Бях категоричен и започна типичното за тази институция попълване на всевъзможни формулярчета, с които да документирам желанието си. Учудвам се, че за толкова попълнени вносни бележки през времето, за което им бях клиент, не съм наизустил номера на сметките си.

С доларовата сметка се справих, макар служителката да настояваше. Процедура от типа на confirmation в няколко последователни модални прозорчета. Щял съм да имам имам такса “Теглене”, защото прибирам остатъка ще взимам в брой. Остатъкът, междудругото, беше точно 64 цента. Следователно щях да бъда на минус. В последствие се оказа, че не е така… :) С левовата сметка нещата не стояха така – имал съм към нея две дебитни карти, които трябва да спра. Дадох и двете карти и те бяха моментално унищожени. Налагало се обаче да изчакам да изтекат всички транзакции. Припомням си, че ОББ имали собствена картова система… Останах си с унищожените карти.

До тук добре… мина се не мина време – тези три седмици с всевъзможни болести и ангажименти и посещавам същия клон при същата служителка, за да довърша започнатото. Припомних мъката си и след малко се яви подкрепление, което да се опита да ме убеди, че нямало смисъл да си закривам сметката. Пука ми, че нямат такса обслужване – нали имат такса за почти всичко останало ! Предвидливо бях изтеглил парите си от сметката, преди да унищожим картите и ми бяха останали около 5,43 лв.. Пак съм щял да имам такса “Теглене” (ето затова не я искам тая банка !)… и пак се оказа, че няма (и затова не я искам тая банка !). Междувременно подпитах служителката какво трябва да направя, за да подновя сертификата за електронното банкиране на баща си, разполагайки с генерално пълномощно от него… така и не намери отговор.

И ей ме на тогава нещастен бивш клиент и сега щастлив никакъв на банката. С напредването на деня (т.е. около 4 часа по-късно) ми инвалидираха и входа в електронното банкиране. Търся си банка. :)

Comments

8 Responses to “Sayonara UBB”
 1. Аз лично съм доволна от Пощенска банка – доста бързо и без туткави процедури работят. Само да ти кажа, че понякога обслужването зависи от служителя, който като не разбира правилата ги превръща в спънки за клиента. Имам опит с друга банка – Експресбанк, където преди време една много тъпа смужителка ми обясняваше, че процедурата за издаване на пълномощно била конфиденциална??? Процедурата???? Докато сега една друга служителка в същата банка съвсем спокойно разбира, какво я питам и се работи бързо и без проблеми

  Не ти препоръчвам – Райфайзен – имам специално отношение към тия….

 2. И Пощенска, и ОББ, и Булбанк нали са все към Уникредит Груп :-)

  Пробвала съм много и разнообразни банки (Булбанк, ОББ, ДЗИ, ДСК, Прокредит, Райфайзен, Сосиете Женерал и коя ли още не), единствената, при която предимствата са повече от недостатъците, е Първа инвестиционна. В момента всичките ни сметки (и мои, и Тотови, и общи) са именно там. За теб голямото предимство ще е адекватното Интернет банкиране, неусложнените процедури ‘на гише’, склонността да предоставят оувърдрафт по дебитни/кредитни карти. Не съм сравнявала таксите им с тези на конкурентите обаче. Просто защото винаги съм търсила качествено, а не евтино обслужване.

 3. ебаси въпроса.. как така търсиш банка.. аз от 9 години съм клиент на една банка (единствено една) през която придвижвам всичките парични потоци и нямам никакви забележки (освен че ми написаха името веднъж Aleksander, ама здраве да е :)

  и ти много добре знаеш за коя говорим ;)
  аре на бира да ти обяснявам фокуси с тях :)

 4. Плюй на воля, обаче, когато преди месец-два някъде имаше някакъв проблем в системата на Борика и бакоматите не работеха цяла седмица, собствената система на ОББ спасяваше положението :)

 5. @ицаци: Четох наскоро интервю с изпълнителния директор на Първа Инвестиционна Банка, от което разбрах, че Първа Инвестиционна Банка напускат Борика. Това стана буквално няколко дни, след като забелязах, че софтуерът на любимия ми банкомат на ПИБ е подменен с един такъв по-дървен. От три месеца насам пък същата банка започна издаването на дебитни карти с чип (предполагам с новия си партньор). Интересното е, че работата им с ePay.bg не бе повлияна от промяната. Любопитно ми е дали това е защото моята карта остава към Борика или има друга причина за това…

 6. @Антония: Точно на ПИБ съм клиент вече 6 години и съм безкрайно доволен. Иначе за тройката банки бъркаш – UniCredit Group притежават Булбанк, HVB Bank Biochim и Хеброс Банк. Както бях споменал преди, ОББ е собственост на Националната Банка на Гърция, а Пощенска банка е, според написаното тук, 54,33% собственост на гръцката EFG Eurobank Ergasias и 45,32% – на CEH Balkan Holdings Ltd. (собственост на същите EFG Eurobank Ergasias) – общо 99,65%. Към момента те държат и 90% от ДЗИ Банк. Чудя се вече кой на кого е конкуренция и дали могат да се зациклят със собствеността си един на друг ? :) И все пак покрай ОББ смятам да избягвам всичко гръцко що се отнася до банките и ще продължавам да ръфам гироси.

 7. Много довелен от ПИБ, докато бях в София. Сега като си нямат клон в Казанлък – недоволен. ЩЕ си търся и аз банка :(

 8. @wes: Ти си гъст с тях – кажи им, че цял Казанлък орева орталъка за тях ! :) Хехех

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: