Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
May 13th, 2007 by Valery Dachev

Курс по програмиране

В днешно време е трудно за всяка фирма занимаваща се с разработка да си намери програмисти. Търсенето на работна ръка многократно надвишава предлагането на такава и това е известен на всички факт. Куцо, кьораво, сакато в момента се изживява като програмисти и фирмите са принудени да привличат точно такива хора в редиците си, като след това често си патят от това.

Отделно, преподавателите по програмиране в общия случай вече са се загнездили на позициите си и единственият начин да бъдат помръднати от нивото, на което са били, е това да застраши работното им място. Още повече, че най-добрите програмисти в общия случай не стават преподаватели в училища, а си работят по специалността в някоя фирма за в пъти по-висока заплата. Уви, няма начин един преподавател по програмиране да взима сходна заплата, докато колегите му по другите предмети работят за жълти стотинки. И това е проблем на образователната ни система…

Във връзка с горе написаното, преди известно време изскочих с предложение пред началството си да организираме в Казанлък (където е централата ни) безплатен курс по програмиране за напреднали, в който участие да вземат ученици от по-високите класове на учебните заведения там, като с воденето на този курс ще се нагърбя аз. Курсът ще представлява нещо като кратко въведение в технологиите, които се използват в момента, и в това, което всъщност се прави; да покаже, че простичките неща вече стават простичко, а място за развитие има във всевъзможни посоки. Целта на курса ще е всъщност да окуражи чадата да се занимават с такива неща, като излизайки от него, да имат избор на фронта, на който ще се занимават. Ясно е, че покрай този курс фирмата ще намаже потенциални бъдещи кадри, възможностите на които ще са вече проверени.

Остава въпросът какво означава “напреднал” в случая и доколко напреднали могат да бъдат ученици. Това решихме да проверим, като помолим всички желаещи да участват в курса да попълнят една кратка анкета, чрез която да оценим нивото им. В зависимост от отговорите в нея, ще определим нивото и ще конкретизираме програмата на курса, а и участниците в него.

За целта сглобих с помощта на WordPress и bbPress малко сайтче посветено на курса – http://course.david.bg/, където снощи публикувах и гореспоменатата анкета. Започва събирането на резултати. :)

Comments

5 Responses to “Курс по програмиране”
 1. Доста амбициозна инициатива, аз имам няколко опита по сливенско… Определено има кадърни ученици въпроса е, че има и доста трудности. НО определено има смисъл от такива курсове. УСПЕХ Валери !

 2. Супер яко. Браво на Вас.

  Мога да ударя едно рамо с материалите за .NET. Имаме такива от курса, който водихме в унишерситета тази есен.

 3. @Тихомир: Аз знам, че не само има кадърни ученици, но и такива с потенциал. Виждам го в тези, които са сега там и се занимават. Виждам го и в хората, които завършиха и след това се ориентираха към програмирането. Част от тях срещам постоянно по всякакви семинари и ми се ще тия хора да имат много по-ранен старт, какъвто имах и аз. Хубаво е, ако такива инициативи не са само локално явление и такива прояви започнат да имат и други организации. Аз лично се радвам, че колелата в нашата фирма зацепиха още с даването на самата идея – беше посрещната с “Действай ! Ако има нужда от нещо, казвай.”.

  @Стефан Добрев: Би било страхотно, макар този курс далеч да не бъде изчерпателен, тъй като ще бъде в рамките вероятно само на един месец, а целта му ще бъде да захапе от разнообразни технологии по малко. Заради тази оскъдица от време, смятам основно да преподам базата на обектно-ориентирания подход, а останалото да се учи в примери на PHP 5 (с Prado), на C#, на Java, а може би и на Delphi, ако успея сам да наваксам материала, че отдавна не съм писал. Ще ползваме паралелно както MySQL, така и MS SQL. Смятам да похапнем по малко от написването на desktop приложения, на web приложения, на web услуги, на интегрирането им. Невъзможно е за толкова кратко време да ги науча да правят всичко това, при положение, че и самият аз не съм навътре с всичко. Искам да им дам един общ поглед върху съвременната разработка, за да могат въобще да проявят интерес в някаква насока, и в същото време една добра база за развитието на тези интереси.

  Тук ми се ще да отбележа, че мисля, като доуточим нещата, да инициирам малко комуникация с Microsoft България за DVDта с Express Editions на средите за разработка, Microsoft SQL Server и MSDN, защото хлапетата ще се изкефят да си имат оригинални, brand-нати дискове. Същото смятам да направя и с PowerPartner, които са официални представители на Borland (надявам се, респективно и на CodeGear) за България, по отношение на техните Turbo Editions.

  Болен съм от ентусиазъм… :)

 4. Христо Еринин says

  Браво за идеята и инициативата, поздравления! Ама защо им искате ЕГН на хората, за какво ви е, пък и имате ли право да го правите (регистриран оператор на лични данни, туй-онуй)? Успех в начинанието, дано да е полезно не само за фирмата.

 5. Христо Еринин: Всъщност го сложих във формата (още няма валидация, но ме домързя), за да не я попълват два пъти и да не се тъпче базата с много невалидни анкети. Ние не работим с личните данни. Служат ни всъщност само името, e-mail, учебното заведение, класа и телефона на кандидата, колкото да можем да осъществим контакт… Мерси иначе. :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: