Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
May 9th, 2007 by Valery Dachev

День Победы

Днес е 9 май. Преди да започна с това, което ме подтикна да блогна, искам да честитя първо на тези, които са “виновни” за съществуването на този празник… и най-вече на роднините си участвали във Втората световна война. Честитя и на тези, които осъзнават защо един от най-големите национални празници на Русия трябва да е и техен празник… С днем победы !

На мнозина им се струва, че взимам твърде присърце този ден. За много хора не са тайна руските ми корени и фактът, че съм малко далеч от тях. Дали заради тях или просто защото оценявам значението на случилото се преди 62 години. Оценявах го и преди 12 години, когато пак така писах в тогавашния си (хартиен) блог за свободното време прекарано пред телевизора превключвайки между Канал 1, ОРТ и EuroNews.

Днес бях малко по-напред с материала и гледах информационния канал на Вести.Ru. Ужасно много документални филми, песни, разкази, паради, празненства… В Лондон и Париж поставиха цветя на паметниците на Съветския войн-освободител, а американцкия премиер посрещна празника в Москва. Естонските пък националисти тръгнаха да си трошат столицата, задето Русия се била възмутила от демонтирането и преместването на “бронзовия войник” от центъра на Талин и във военното му гробище, а и Европейския съюз (според изявление от Брюксел). А те още миналата година тръгнаха да издевателстват върху него и да заплашват, че ще го взривят. Твърде разбираемо, предвид че естонците не просто са разтворили дупета за Хитлер, ами активно избивали сънародниците, които отказвали да направят същото. Сегашният им премиер не е много по-различен… В Русия вчера отговориха с разрушаване на паметник на фашистки колаборационисти. Ей така, междудругото, и ние си имаме паметник на Съветския войн, който даже ни е срам да назовем с името му !

А как отбелязахме тук празника ? Нищо особено. И сигурно по-добре – местните назита нямаше да имат повод да мизерстват (не че им трябва такъв), техни политически представители да заклеймят тържествата, а други техни колеги да поспекулират, че това е комунистически празник. А, междудругото, се води и Ден на Европа – същата, в която уж влязохме преди пет месеца… За капак днес чух и изцепката: “Че какъв празник е днес, след като се учи ?!”.

Как празнуват в Русия ? С присъщата за тази страна грандомания – милиони хора по улиците, главозамайващи военни паради, концерти, речи, интервюта… За телекомите в Русия става традиция да правят разговорите на ветераните в рамките на страната безплатни. Преди две години пък Аэрофлот организираха безплатно двупосочно пътуване за всеки от ветераните от Москва до произволна дестинация по света. А те и по принцип си имат редица привилегии. Днес млади хора пък правиха импровизирани концерти по гари, метростанции и спирки… Цветя по всевъзможни паметници, горди маршове със съветски униформи… И до ден днешен се дават на различни ветерани със ордени “Герой на Съветския съюз” (освен “Герой на Руската Федерация”)…

Всичко изписано по-горе е въпрос на уважение, както и към хората, така и към историята. Нещо завидно, което явно ни липсва… Това е.

Comments

7 Responses to “День Победы”
 1. Един българин says

  Нищо хубаво не е дошло от съветския съюз (пиша го с малка буква, за неуважение). Такива привилегии за касапите от червената армия, боже.
  Никакво уважение към тези, които поробиха България за 50 години! И сега имат наглостта да продължават да ни управляват.

  А паметника на съветския войн у нас трябва да бъде разрушен.

 2. @Един българин: Можеш да построиш паметник на Хитлер, защото преди Съветския съюз именно негово протеже е била България. Ако не бяха “касапите” от Червената армия, сега щяхме да се подчиняваме на SS-овците, които сами сме си докарали. Отделно, не е виновен и Съветския съюз за това, че България се е оставила малцинство комунисти да я управлява и да промива мозъците в нея. Истината е, че покрай Турското си робство сме се научили да лижем задници и от време на време просто сменяме тези задници актуалните такива… И за това не можеш да обвиниш задниците. Въпрос на мнение, разбира се.

 3. Ако беше чел малко история, щеше да знаеш, че цар Борис III e имал две възможности – да пусне германците, или да не ги пусне, но те пак да влязат, да избият хора и да разрушат градове. На негово място кое би избрал?

 4. @Един българин: Бях много добре по история и ми е известен изборът, пред който е бил изправен цар Борис III. Имали сме си армия и вероятно, ако беше им отказал, щяхме да последваме съдбата на много други европейски държави. Същата съдба, която е имала и Русия. И това, че сме нямали същата като тяхната съдба, е причината хора като теб да не могат да оценят какво е означавала за света тази война, какво е означавала победата в нея.

  Факт е, че ние и през двете световни войни сме заставали на страната на по-силния, а не на страната на правия. Коленичили сме и ще продължаваме да коленичим, не сме се опълчвали. Не сме се опълчили срещу германците и трябва да се срамуваме от това, че сме станали техен помощник. Не сме се опълчили срещу комунистите взели властта на 9ти септември и сме си виновни за това. И държавата ще си носи последствията. Имали сме избор – да, и сме го направили. Не ти е виновна Русия за него. Типично български манталитет ни е да обвиняваме за грешките си другите и ти в този смисъл отговаряш на псевдонима си тук…

  Германия, благодарение на преклонението си пред сладкодумен комплексар и откровено болен мозък, предизвика война, в която загинаха милиони. Япония обезкърви Китай. Италия водеше войната редом до тях. Но хората продължават да карат немски коли, да се заливат с японска техника и да ходят на почивки в Италия, нали ? А ти обвиняваш Русия за това, че българските комунистите са управлявали България 45 години. И това при положение, че никой в Русия не е тръгнал да обвинява България, че е била на противниковата страна по време и двете световни войни ?

  Лицемерно е просто…

 5. @Валери: Точно на въпроса. И много вярно. Аз познавам и други култури освен българската, но “преклонена главица сабя не сече” не съм чувал на друг език още. Такива сме си ние – преклонени главици, имали някога славно минало. След това сме се преклонили.

  Сега някой ще скочи и ще каже “османлиите са виновни, 5 века робство” и т.н.

 6. Само 1 ще му кажа на тоя с І коментар: за съжаление тия касапи от червената армия не са си свършили добре работата, защото са оставили такива свине като тебе живи!

 7. free tv says

  Давайте жить дружно

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: