Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
May 3rd, 2007 by Valery Dachev

Обединена българска банка

Отдавна се каня да напиша серия от публикации за простотиите на “Аркадашлъ Булгаристан Банкасъ“. Чудех се обаче кога ще успеят да ми полазят по нервите достатъчно, за да преодолея мързела си да го направя. Еми успяха! Та започвам с анализ на името на банката: “Обединена Българска Банка”.

Ето например думичката “обединена”: зад нея стои фактът, че това не е новосъздадена банка, а обединение на 22 малки български банкченца – нещо случило се още в зората на българската демокрация. Вероятно благодарение на това, преди въвеждането на IBAN в нашата държавица, банката имаше дозина банкови кодове, а клоновете бяха доста независими един от друг. Имаше операции (а вероятно и до ден днешен ги има), които се извършваха само в клона, в който е открита сметката.

Продължавам с думата “българска”: тази думичка има чисто историческа стойност, защото към момента банката е 99,9% собственост на Националната Банка на Гърция, която пък си е накупила редица други банки по Балканите.

За особеностите в разбиранията им на думата “банка” следва да попиша по-надълго и нашироко. Ето, прясно, прясно… Получавам превод от чужбина. Кореспондентът е поел всякакви разноски, които е трябвало да поеме, за да бъде осъществен този превод и аз, разбира се го получавам. Преводчето е нещо минимално, колкото за едно сайтче, което стои на моята машина. Влизам си аз в прословутото им, супер-дупер шарено електронно банкиране, за да проследя движението по сметката си и с учудване установявам следното:

ОББ входящ валутен превод

Красота! От 106 лв. превод, те удържат т.нар. “Такса входящ валутен превод” в размер на 20 лв.. Силно учуден от това им изпълнение, звъня на номерчето за клиенти 0700 117 17, натискам 1 за клиент на банката, въвеждам своето ЕГН, натискам “диез” и учтива кака ми вдига. “Ами да, ами разбира се – парите са ви пратени от чужбина, това е валутен превод и таксата е 20 лв.”. Естествено, благодарих на учтивата кака и затворих телефона. Какво излезе сега: аз вкарвам пари в банката и за това трябва да им дам 20 лв. ? Така де тарифите им, дължа 0,1% от сумата, минимум 20 лв., максимум 200 лв.. Ебати якото! Значи, ако съм един лош човек, на когото не му пука колко пари ще се оръси, за да прецака някого, ще му уреждам валутни преводчета от по 5 лв., а той за всеки от тях ще дава 20 лв.? Смешка! Аз съм любопитко и се зачитам по-подробно в “РАЗДЕЛ III. ПРЕВОДИ”. Ах, че готино – ако искам да прехвърлям пари от една сметка в друга сметка в същата банка (била някоя от сметките моя или пък и двете), пак им дължа поне левче (според вкусовете на управляващите банката). Welcome to the jungle!

Ще си направя труда да направя сравнение с няколко други банки по отношение на тарифите им за някои често извършвани от мен операции:

Обединена българска банка Първа Инвестиционна Банка HVB Bank Biochim Пощенска банка Райфайзен банк
Тарифа тарифа тарифа тарифа тарифа тарифа
Откриване на разплащателна сметка
(лева/валута)
2 BGN 1 BGN 2 BGN/1 EUR без такса 5 BGN/2 EUR
Изходящ вътрешнобанков превод
(напр. в банков клон, лева/валута)
1 BGN/5 BGN 0,30 BGN
ако са на един клиент – без такса
0,50 BGN/3 EUR
ако са на един клиент – без такса
без такса 0,20 BGN/0,10 EUR
Входящ валутен превод 0,1%, min. 20 BGN, max. 200 BGN без комисионна до 1000 EUR – без комисионна;
над 1000 EUR – 0,1%, min. 6 EUR, max. 100 EUR
до 2500 EUR – 5 EUR;
над 2500 EUR – 0,1%, min. 10 EUR, max. 100 EUR
без комисионна
Теглене чрез ATM от Cirrus/Maestro карта*
(от банкомат на същата/чужда банка)
0,10 BGN/0,50 BGN без такса/0,30 BGN 0,20 BGN/0,20 BGN 0,20 BGN/0,60 BGN 0,20 BGN
* ОББ имат собствена картова система свързана с тази на Борика. Cirrus/Maestro картите на ОББ не стават за разплащания по Интернет (т.е. през ePay.bg). Какви са предимствата за мен като клиент на ОББ от този факт, никой досега не е успял да ми обясни.

Пропуснал съм, разбира се, операциите, за които тарифите се покриват. Смятам все пак да разширя тази табличка до нещо, което да ми помогне да избера друга банка, след като утре закрия всичките си сметки в ОББ. Иначе съм си намислил да раздуя за други перипетии с тях от малко по-отдавна, но за това – по-нататък.

Comments

14 Responses to “Обединена българска банка”
 1. Полезна информация.
  Ще се ориентираме към Първа Инвестиционна Банка.

 2. @Димитър: Лошото е, че аз вече съм им клиент, а и симпатиите ми към тях са всеизвестни (скоро за реклама ще трябва да ми плащат :)). Ще ми се просто да имам сметка и в друга банка, в случай, че ПИБ се окажат неподходящи. Причината всъщност да получа този превод по сметка в ОББ, вместо в ПИБ, е че от банката там, от където са ми го пратили, твърдят упорито, че това е невалиден IBAN. За това пък трябва да говоря с ПИБ…

 3. @Валери, ти луд ли си? Точно ОББ? Не знам дали си виждал “Bank Error” в блога на Дончо (за съжаление снимката я няма вече)? Ако не си – виж я ;).

  Иначе, ако търсиш backup банка, то за дебилна карта май най-добре е Райфайзен (поне преди беше), а за по-спестовна сметка – Пощенска със сметка “Интерес”.

  Поздрави Ему

 4. @Emu: Точно за това говорим – с ОББ просто повече не искам да се занимавам. Аз и преди не исках, но ми се наложи. Може би ще добавя към тази табличка и с тарифата на Райфайзен (още повече, че са ни клиенти). :)

 5. Дачев, погледни на страницата на НОИ -> “Сметки и параграфи” -> “Тарифа на търговските банки за откриване и обслужване на банкови сметки”. Мисля, че там има доста допълваща те информация;)

 6. Мно’о яко :) Аз избягвам да ползвам банки и си тъпча паричките в дюшека :-)
  Е, ще ми се наложи все някога … като печеля многото пари.
  Да ти спомена и “Пиреус” да не ползваш. Фирмените сметки са там и е много зле. За някаква банкова програма секретарката ходи 2 пъти. И само на дискета можеха да я сложат. Освен това аз ходих 3 пъти в период от две седмици, за да ми открият сметка и да си взема картата, на която да ми превеждат заплатата. Красота!

  А според таксите на ОББ, ако внеса 200лв на части от по 10лв, ще им дължа 400лв такси. Брей, че доходен бизнес :)

 7. @Fenia: Това наистина се оказва полезно нещичко, како Фени. Лошото е, че всяка банка си има някои условности при някои от услугите и табличката трябва да е много по-разширена. Не знам дали някой в НОИ ще се хване да го направи. Иначе готино.

  @Евгени: А аз предпочитам парите ми да стоят в банката, щото иначе много харча, като имам е кеш. За Pireus ще имам предвид. Друга банка, от която трябва да се бяга като дявол от тамян, е Paribas, за която бях писал преди малко повече от година. :)

 8. @Emu: Мерси за бъг-репорта, оправих връзката, картинката отново е там. Ама че работа, направо да не повярва човек… как се е получило (връзката е доста стара и за малко по-различна конфигурация на web server-а ми).

  @Валери: Бягай далече от ОББ. По всичко, което съм чел, а и по личните ми преживявания с тях мога да кажа само едно – изпечени мошеници. Чети внимателно “малките” букви, даже и когато късаш отношения с тях. А като си спомня навремето колко напредничава банка бяха… жалко!

  Доволен клиент на ПИБ съм от години. Не че и с тях съм нямал преживявания, но всичко се е оправяло бързо, професионално и най-важното – без да ме гледат като виновник за проблема.

 9. @Дончо: Stay tuned за останалите ми преживявания с тях. :) Иначе съм точно като теб по отношение на ПИБ. Откъм кредити само не са от най-добрите… останалото е перфектно просто.

 10. @Валери: аз скоро погасих кредит към тях. Много съм доволен, най-вече от това, че по време на погасяването служителката не възразяваше да ми дава информация по телефона. Нещо, което ми спести доста нерви (вадене на пълномощни и разкарвания на родителско тяло до София).
  Не зная дали ми излезе евтино или скъпо, може би ако бях погасявал за целия период би имало разлика с много банки. Но когато навремето избирах банката за моя кредит, ПИБ бяха първи в списъка. И съм доволен. Надявам се и те да са доволни :)

 11. Така и така стана дума за банки и кредити. Приятелката ми спомена (тъй като и двамата имаме лизинги към TBI), че имало банки при които таксите при преводите са под 1лв. А аз като внасям през СИ Банк ми взимат по 1.20 :) Даже е звъняла на TBI да пита за банка с ниска такса, но от там са и измънкали , че нямат информация. А приятелката е в М Свят и работят ежедневно с TBI :) “кокошкарска работа”, “шанс” – би казал един колега от университета :)

 12. […] три седмици, когато се реших на тази стъпка, се затиках до клона […]

 13. Ицо says

  Внимавайте с кредитите в ОББ. Имайте в предвид, че задължителната застраховка живот към тях НЕ СЕ ИЗПЛАЩА от застрахователя (който е подразделение на ОББ). Клаузите в застрахователната полица са такива, че могат да ги тълкуват както си поискат.

 14. Случаен says

  Ицо, вярно ли бе… Разкажи повечко, ако можеш, че и аз съм се вързал там!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: