Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
February 28th, 2007 by Valery Dachev

Пиратство ?

Преди две седмици torrent секцията на Data.BG бе затворена с редица глупави оправдания. Преди малко по-малко от седмица същото направи и тази на Bol.BG. Преди дни започна и засега успешната Акция “Феникс” на ArenaBG. На сайта на акцията може да се видят и адресите и географските местоположения на българските trackers, които прогресивно се изнасят навън… Пак там (а и на страницата на бившия tracker на Bol.BG) се споменава за натиска, който ГДБОП (известна в Абсурдистан силова организация, маскирана като национална служба, за изпълняване на частни поръчки за саморазправа) указва за прекратяването на тези услуги до 01.03.2007. Във връзка с това Bloody (и останалите клиенти на ICN Ltd.) са получили предупредително съобщение да преустановят работата на такива системи. Фронт-мен на въпросната служба е известения с тоталната си некомпетентност експерт-самозванец Явор Колев (държа да се отбележи смешния му пощенски адрес).

До тук с фактологията. Явно е, че това е поредният напън на наемника Явор Колев да блесне пред поръчителите си, а отново излиза едно от онези дребни, но адски миризливи, попръцквания. Точно тези, които не просто страшно, ами ужасно много развоняват българската блогосфера. Не знам дали тоя демонстрирал се като псевдо-експерт, както в областта на правото, така и във високите технологии, си е направил труда да направи елементарно търсене в Google за своята особа. Това, с което ще влезе в историята, е плачевно… Човекът просто е решил да оправи “незавидното си материално положение”.

В резултат на наблюдението си върху събитията в главата ми се въртят няколко неща, които ще опитам да синтезирам тук. На дали съм първият, който ще ги каже, но ще е чудесно, ако и грешката Явор Колев ги прочете:

 1. Ще започна с абсолютното си съгласие с Антон, че думите абсолютно целенасочено думите “MP3” и “BitTorrent” се оплюват. В контекста на работата на ГДБОП те нямат нищо общо с пиратството, както и думи като “Vorbis“, “FLAC” или пък “DivX“… Тези думички (и много подобни тем) са лишени от какъвто и да било юридически смисъл и за нуждите на аналогията тях ще нарека “раница“.
 2. С телефона си записвам клипче (не че моят телефон ги може тия работи). Напримерно, напил съм се като звяр и във филмчето се вижда как правя перфектната заливка за логото на Службата. Искам да разпространя филмчето, за да кажа на децата, че не може да правят така. Това не е престъпно деяние, имаме технология, с която мога да го разпространя, защо да не мога да го направя ? Пиша софтуер или просто дърпам такъв под GPL лиценз и решавам да направя собствен tracker, благодарение на който да го разпространявам сред предпочитателите му. Защо да не мога да го направя ? Изтеглил съм музика под Creative Commons лиценз. Защо да не мога да я публикувам в този torrent tracker ? Обратно към аналогията, това че пренасям лекциите си или техни копия в раницата си и ги раздавам на колегите си отново не ме прави престъпник. От къде, накъде някой ще ми забранява да нося раница ?!?!
 3. Малоумникът по-горе се опитва да изнудва Интернет доставчиците да следят и предоставят информация за трафика, който техните клиенти използват, като по този превърна всички потребители на горепосменатите технологии в (потенциални) престъпници. Отново аналогията: това, че се возя с раничката си в обществен транспорт или такси не задължава фирмите да проверяват съдържанието и, макар че мога да нося и радиоактивни материали.
 4. Това, че доставчиците не могат да осигурят проверка на разпространяваното съдържание (Или някой очаква, че ще проверяват произхода и лиценза на всяка минала през тях mp3-ка ? Ами ако е миксирана друга песен ? Или микс между две такива ? Ами ако някой праща PDF написан с лицензиран шрифт ?!), не означава, че трябва да прекратяват услугите, които дават възможност за разпространение на съдържание. В крайна сметка, Интернет е за това. Аналогия: Не трябва да си оставаме с пешеходния транспорт, само защото никой не може да проверява багажа на пътниците в обществения такъв.
 5. Не може да съм съгласен генерираният от мен трафик да бъде проверяван и изследван от която и да е било институция, защото това ще ни върне във времената на Държавна сигурност. Това, че информацията е легална, не означава, че не може да ме компрометира по друг параграф и не мога да дам повод на никой да ме изнудва с това. Още една аналогия: Не искам някой да си записва, че в раничката съм носил надуваема кукла, а жена ми не знае, че и изневерявам с такава. Тук в английския има една хубава дума наречена privacy, която чудно не може да намери адекватен български превод.
 6. Нелицензирано съдържание в Интернет се разпространявало винаги и ще продължи да бъде разпространявано, наред с останалото. Отделно аз самият нямам как да знам дали нещо, което тегля, е лицензирано или не. Т.е. като човек, който тегли информация от Интернет, аз не би трябвало да съм отговорен за това, че то не е лицензирано. Притежаването му също не би трябвало да представлява проблем. Аналогично: Някак съм се добрал до ксерокопия на учебник с авторски права и ги пренасям до вкъщи. Трябва ли да ги изхвърля или изгоря ? А как да проверя дали авторските права върху него са изтекли или не ?
 7. По принцип ми се щеше да вярвам някак, че цялата тая патаклама (не че ми е ясно дали въобще има такава дума и, ако има, какво значи… но ми звучи много на място) е поради абсолютно неразбиране на същината на проблема. Но на господина с дебелия врат и грозната мутра всички тия неща са разяснявани сигурно стотици пъти. Да не може да признае грешките си, или е въпрос на горделивост, или въпрос на солидна финансова подкрепа, която да компенсира собственото му обезчестяване. Вероятно всички тези актьори, музиканти, тинтири-минтири вярват в своята кауза. Напълно подкрепям и избора им на начина, по който да разпространяват своето творчество и далеч не отричам правото им да защитават избора си. Но в една правова държава (каквато твърдим, че сме, или най-малкото се очаква да бъдем) тия неща стават по съответния съдебен ред, а не с борческите методи на ранната ни псевдо-демокрация, нито пък с купуването на един или друг недоволен от доходите си псевдо-мюлюцюнер.

Иначе казано, Главна Дирекция за Борба с Организираната Престъпност трябва да е институция, която да всява респект, а и то не като организатор на поръчкови акции с измислено оправдание. Не и като инструмент за евтино решаване на иначе чисто технически проблеми. Това няма да стане с обявяването на всички torrent потребители за “организирани престъпници”, а самите torrent trackers извън закона. Аз лично от torrent си тегля софтуер като Ubuntu и OpenOffice.Org използвайки BitTorrent протокола и никой, ама абсолютно никой (а особено и продажен мухльо неспособен да оправдае собствените си действия) няма право да ми казва какъв протокол да използвам. Ако случайно доставчикът ми все пак направи невъзможно използването му (каквато е мечтата на агент Колев), аз ще си сменя доставчика ! Ако всички доставчици направят това, ще си сменя държавата !

Update: AquilaX също е писал по повода, а Антон е пуснал още една публикация.

Comments

4 Responses to “Пиратство ?”
 1. александър says

  ти си абслютен олигофрен който няма никаква представа за какво говори
  не може да коментираш нещо което неразбираш защото не си вложил един лев всичката тази продукция песни филми и софтуер всичко това струва много пари и това “прехвърляне на информация “няма нищо общо защото много компании,артисти и хора губят много пари които вложели много труд

 2. @александър: Резултатите от всички психологични прегледи, които съм минал, показват, че не страдам от нито една от формите на олигофренията. В твоя случай обаче не е необходим преглед, за да си направи човек изводите за грамотността ти.

  Мога да коментирам, защото от доста време пиша софтуер. Вложил съм ужасно много време в това и, въпреки това, голяма част от него съм склонен да (и често) разпространявам свободно. Това е въпрост на личен избор и аз го уважавам. Пускайки си обаче софтуера на пазара, аз трябва да се погрижа да го защитя по същия начин, по който всеки си слага ключалка на входната врата. Ако я оставиш широко отворена, ще отидеш ли да се оплачеш в полицията, че са те обрали ? Не, защото ще бъдеш същия смешник, който пуска незащитен софтуер на пазара.

  И все пак, ако си направиш труда (и въобще си достатъчно грамотен) да прочетеш отново написаното в тази ми публикация, ще видиш че съм за защитата на авторските права, но това да става по съдебен път.

  Отделно, ако бях създател на BitTorrent протокола или на MP3 компресията, забраната на тези технологии определено би ме обидила. Може да искам аз да разпространявам плодовете на моя труд с използване точно на тези технологии ! Нещата са си съвсем аналогични.

  След като една компания има толкова много разходи по издаването на албуми, разпространението им и т.н., ще се постарае да вложи и в защитата им. Аз лично като данъкоплатец не искам да си давам парите на наемна институция като ГДБОП, за да защитава интересите на компании, които просто искат да минат тънко, само с някой-друг рушвет. Допълнително, ако късогледството и капаците не ти пречат, погледни тенденциите в световен мащаб и се замисли защо действията на нашите институции нямат аналог ? Направи си извод защо българските torrent сървъри съвсем спокойно пребивават предимно не къде да е, а държава от адвокати – САЩ ?

  Да не би следващата стъпка да е да спрем Интернет въобще ?! На всички компании, артисти, хора и животни, които си мислят да ни връщат в каменната ера или пък да ни превръщат в полицейска държава, да ограничават свободата да избирам технологиите, които да ползвам за ежедневната си дейност, мога да покажа един хубав голям среден, да им тегля една майна и да ги оставя да си мрат в лайната. Моите пари няма да получат !

  Аре, със здраве !

 3. тото says

  А как да проверя /дали авторските права върху него са изтекли или не ? ю – и как да съм сигурен , че / Резултатите от всички психологични прегледи, които съм минал, показват, че не страдам от нито една от формите на олигофренията / това , че ще можеш да крадеш по-малко през интернет те вбесява , нали ? законите са правени за такива като теб , и за това , че не ти харесват не е виновно ченгето.

 4. @тото: Нещо не вдявам формата на това, което си написал. Що се отнася до частта, която ти се разбира. Ако беше проявил малко повече старание при четенето, щеше да разбереш, че ме вбесява нещо съвсем друго, и нямаше да пишеш глупости. Ще потретя (защото го написах и в предишния си отговор), че аз твърдо стоя зад правото на всеки автор да отстоява своите авторски права. Вбесява ме начинът, по който това става в България. Аз не съм толкова зарибен по българска музика, нито по българските филми. Няма автор в България, който да ощетявам. Има чудесни on-line радиа. Торентите за себе си открих преди по-малко от година, когато трябваше да изтегля от някъде Microsoft Office 2003, за който даже си имам съвсем легален ключ. Теглил съм си и Microsoft Windows XP Professional, за който имам ключ. Разработката извършвам на Microsoft Visual Studio с Microsoft SQL Server, от които имам даже по два броя ключове. Игрите, които съм теглил са demo версии, които могат да се дърпат и от сайтовете на съответните фирми. Мнозинството от филмите, които съм издърпал, съм гледал преди това на кино и си съхранявам тяхно копие. Последните два филма бяха документални за Титаник на Discovery Channel и History Channel, защото просто нямам телевизор, камо ли кабелна. Дай предложение как да ти гледам иначе ? Междувременно дръпнах и един игрален от 1958 и се точи още един от 1943 (сега се опитай от 2007 да извадиш съответната година и, ако смяташ правилно, вероятно ще получиш, че авторските им права са изтекли), които с удоволствие бих си купил на DVD, ако някой ми предложи оригинално такова. САМО ЧЕ НЯМА КОЙ !

  Що се отнася до праволинейно мислещата кука, която не осъзнава, че работата му не просто намирисва, ами направо се е вмирисала, и за законите, които не ми били угодни. Законите в тая държава не са правени, а кърпени. Законите в тая държава са правени за едни или други фирми, на които не им се дават пари да защитават интересите си по нормален начин. Законите в тая държава по противоречия вероятно нямат аналог другаде по света. Практиката, която ГДБОП се опитва да наложи, също няма аналог по света. Синтезирана справка за това можеш да видиш, както в блога на Вени, така и в този на Нели – хора, на които твоята грамотност и компетентност явно отстъпват. Нещо, което личи по липсата на каквато и да е било аргументация на и без това неразбираемо изложената ти теза.

  Междудругото, точно заради такива като теб и всякакви тем подобни активисти от трупата “Пиратството ограбва” ще си спестя парички от някое българско DVD и ще ги дам за биричката докато слушам радио on-line. А зададе ли си въпроса защо нито един от Пайнер не скочи да роптае, че им теглят MP3ките от Интернет ? Хората си печелят от концерти толкова, колкото цялата останала българска музикална индустрия не може да събере. Явно мнозинството от тези, които не наблягат на чалгата, въобще не избират българското. Чудесен начин да си направиш самооценка…

  Както казах: със здраве !

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: