Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
February 8th, 2007 by Valery Dachev

Paintball

Има някои неща, които човек просто трябва да направи, когато му се отдаде възможност. Колегата ми Стефан изскочи вчера с идеята да направим един Paintball. Срам и позор, човек на преклонна възраст станах, а не бях ходил на подобно нещо…

Е, тъкмо от там се връщам. “Там” всъщност е новооткирият клуб “Devils”, за който повече информация има тук. Теренът представлява не особено голяма стара фабрика в близост до кръстовището на Горнобански път и Околовръстно шосе. Условията са малко примитивни, но на кого му пука ? На война като на война, важното е пуцаница да става. Днес беше прИмоция – вместо 16, 10 лв. екипировка и някакъв първоначален брой топчета (доста приличен брой топчета всъщност) и 10 ст./топчето. Намелихме се готинко ! За съжаление, явно трябва по-професионална екипировка, за по-професионални изпълнения, но може да се каже, че аз бях едно добро камикадзе… Следващия път може би трябва да се пробва и друг (по-широк най-малкото) терен, макар че и този кефи. Слънцето на открито би било някакъв ад.

Междудругото, замислих се, че от този спорт би станал един чудесен team building, особено отборите са по отдели… програмисти, дизайнери, финансисти, мениджмънт, началство… Но това вече би било не paintball, ами клане. Особено ако се позволи, като ти свършат топчетата, да риташ противника в главата например… :) Шегувам се, разбира се. Шефовете ми да не се обиждат. :-P

Comments

8 Responses to “Paintball”
 1. всичките тия отбори няма да имат ??анс, ако се разре??и на админите на участват.
  силата на 2кг кутия с боя под формата на ръчна граната не е за пренебрегване.
  дори и да забрави?? да и отвори?? капака.

 2. Ха, какво съвпадение :-) Онзи ден колегата ми Нено писа постинг за пейнтбола и успя да ме запали по идеята :-D

 3. @velin: Всъщност в трамвая на връщане си мислихме дали има нещо като paint-гранати. Сега ми дойде на акъла и за paint-napalm.

  @Антония: Ако бях прочел тази публикация по-рано, вероятно не бих се чувствал като в небрано лозе в началото. Даже не знаех, че се е зародил под формата на team building, но явно под ду??а съм си близо до идеята му. :)

  За съжаление, повечето от преподавателите във Физическия факултет не са на възраст, на която биха се навили на подобно изпълнение, но аз с удоволствие бих пострелял по няколко. А, ако свър??ат топчетата, с пу??ката, с каската, с обувки, камъни или там каквото попадне… :)

 4. … или може би е хубаво да намерите разказчето за това как BOFH-а играе??е paintball, със замразени топчета и система за проследяване на противника :)

 5. Абе Валери, защо не пита първо най-добрите къде да отиде?? за пейнтбол, тa в най-голямата дупка в София си оти??ъл ;-)

  @Антония/@Нено/@Valery: не разпространявайте невярната версия за произхода на пейнтбола. Не е започнал от тиймбилдинг-а, нито от американски военни, а от горски фермери, които си направили маркери за маркиране на дърветата и в един момент са се разлигавили и започнали да се стрелят. По-късно се превръща в спорт.
  А колкото до гранати – има. ?? много други неща има. Някой път ако се организирате агитка, можете да се обадите в пейнтбол форума тук и ние ще откликнем да се …размажем ;-) Ако може?? да докара?? и М$ фенове още по-добре ;-))))))))

 6. MiCRoPhoBIC: Знаех си, че ще се обади?? ! :) Аз ко да питам… те били там в неделя, а днес… промоция. Не са искали от мен да избирам. А и вижда??, че аз не съм претенциозен. Я раздуй за другите неща (или дай хипервръзка :))… освен гранатите. А пък да ви викнем, няма да е честно – ще ни размажете. Още повече, че аз с подобна екипировка въобще не ставам. Особено маската стра??но много се запотява??е и като че ли ми бе??е твърде голяма… А и, ако донеса M$ фенове, ще се настърви?? повече. Ще трябва да съм в твоя отбор… :)

 7. @MiCRoPhoBIC: честно казано не бях търсила инфо за пейнтбола, всичко, което знаех, съм го видяла по разни филми. Сега гледам Wikipedia — пи??е, че освен от горски работници, ‘технологията’ е била използвана и от фермери за маркиране на крави :wink: Като спорт се е наложила 20 години след появата си именно като survival game. ?? може би Нено е бил прав като е говорел за пейнтбола като игра… Ама като лама — ще си замълча, вие се доизяснявайте :-D

 8. @Антония: Филмите са най-ло??ият учител по пейнтбол, няколкото ни сблъсъка с телевизионни предавания и това, което сме видяли от филми като ‘От местопрестъплението’ ни отврати. Пейнтбола се показва по-съвсем различен начин от това, което всъщност е, като дори на филма героите си свалиха маските от лицата насред терена и започнаха да си бърборят, нещо което ако го направи?? на реален пейнтбол терен, ще ти се разкрещят всички бясно и ще те изхвърлят от терена за твоя и чужда безопасност.
  Нито като фермерски хоби, нито като игра/спорт (1981 година), когато са започнали да го играят е бил замислян като тиймбилдинг. Това са няколкото гре??ни неща, които обикалят из незаинтересувалите се, като другата е, че пейнтбола бил измислин от Пентагона, да се тренирали американски войници. Нито едно от двете не е вярно, просто са се забавлявали фермерите, след това двама са ре??или да направят бизнес от това (кръстено тогава с гръмкото про-Американско National Survival Game (и дете се сеща защо се казва така в тия пропагандни години)) и се превръща в спорт, за да може да се продават маркери/екипировка, да се върти бизнес с две думи.. Това, че става за тиймбилдинг е усетено много по-късно, тъй като е трябвало да стане малко популярен все пак за целта. ??ма и една друга хипотеза, която Discovery бяха загатнали, че предполагат, че Хитлер е обучавал войниците си с нещо пейнтбол подобно, за пестене на муниции, но така и не съм виждал нацистки пейнтбол маркер, и не съм сигурен дали е било с топчета с боя изобщо, така, че засега да са живи и здрави фермерите страдащи от скука ;-)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: