Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
December 19th, 2006 by Valery Dachev

Осъдени на смърт

Сигурно всички вече са научили, че днес присъдата на българските медици в Либия бе потвърдена. Очаква ги смърт чрез разстрел. Оставям настрана, че Либия си вкарва невероятен автогол и, вместо да се опитва да излезе от международната си изолация, по всяка вероятност тя ще се задълбочи. И тъй като вече няма с какво повече “да ядосаме либийската страна”, ще си излея всичко…

За всички, дори и за самите съдии, е пределно ясно, че това е политически процес. Не бяха взети под внимание нито доказателствата, нито експертизите, нито оказания отвсякъде натиск за справедливо правосъдие процес, нито от последствията на страната им… явно само и единствено от мнението на бандата нагли и безхаберни хиени нападнали българския адвокат в самото съдилище. Защо “нагли и безхаберни” ли ? Виждаш, че болниците ти за нищо не стават, но лапето си на място, в което липсва елементарна хигиена… и после се оплакваш ! В даже не толкова цивилизовани страни, каквато е България, хората избягват да водят децата си на детска градина, за да не се разболеят, когато виждат, че нещата не са наред. И, защото подлезурковците не смеят да потърсят причината в състоянието на собствената си държава и респективно в управниците и (начело с “великия” си полковник Муамар ал-Kадафи), намираш удобна изкупителна жертва в лицето на медиците, опитали се да помогнат по някакъв начин в условия, които даже не позволяват това да бъде извършено като хората. Не само смъртна присъда, ами и компенсации искат, мама им проклета ! Гнусен е самият факт, че защитават престъпници, жертват невинни и използват умиращите си деца, за да заграбят някоя пара. Гнусен и начинът, по който политиците им използват сънародниците ни като инструмент за изнудване на международната общност. Седем години в опити на псевдо-полиция и псевдо-съдилища в Либия да нагласят фактите така, че току-виж спекулациите им да излязат верни… и не успяха ! Само трима от акредитирани 11 чужди журналисти допуснати до произнасянето на присъдата, за да не се види света погледа, с които страхливците олигавиха задниците на сганта чакаща разстрела. Съпричастен към съдбата на деца, за всяко от които искат близо 10 млн. долара ? Не, особено ако щяха израстнат същите изроди като родителите си. Майната им (на родителите) ! Майната и на цялата им държава ! Да ги изравнят с пясъците на собствената им пустиня ще им е малко…

Тук е моментът, в който опозицията обвинява управляващите в бездействие… но в оня пущиняк явно всички са безсилни… А и в тия седем години се изредиха правителства и от едната, и от другата страна, така че да обвиняваш си е все едно да хвърляш камъни в собствения си двор…

Comments

11 Responses to “Осъдени на смърт”
 1. Валери, това си е твоето мнение, но… дали и ти не минава?? чисто чове??ката граница в него? Дали не се принизява?? до нивото на журналистическата паплач в Либия, която описа на??ите сестри като “палачи”, “по-кръвожадни и от Хитлер”?

  Ако детето ти е болно, Валери, ти го води?? в най-близката болница. Защото това е единственото място, където може да му се помогне. Съчувствам на всеки един от тези родители, които вече знаят, че децата им са обречени. ?? това няма нищо общо с невинността на българките и палестинеца, просто това е чисто чове??ко съчувствие.

  ??стина е, че процесът е политически. ??стина е, че някои от родителите прекалиха. Но ние сме хора, поне ни се иска да сме хора, нали?

  Съпричастен към съдбата на деца, за всяко от които искат близо 10 млн. долара ? Не, особено ако щяха израстнат същите изроди като родителите си. Майната им !

  Сигурен ли си, че това го казва?? с пълно Чове??ко съзнание? Жал ми е за теб, ако е така…

 2. @Дончо: Признавам, че съм доста краен в изказването си и моментът на афект не ме оправдава за това. Нямам дете, но не мисля, че бих оставил който и да било да му прелива кръв с неясен произход или да използва спринцовка втори път. А това е било масова практика и хората са били наясно с това. Колкото до чове??ката граница, процесът я е преминал твърде отдавна…

  Погледнато от друга страна, за същото бих обвинил и медиците, тъй като по всяка вероятност бих напуснал място, което предразполага към реализирането на подобни сценарии. Колкото до израза “Майната им !”, имах предвид родителите и го отредактирах (имам кофти практика да слагам редакции, които объркват съвсем написаното). Родителите са виновни с обвиненията си, защото не дръзнаха да ги отправят към собствената им държава, а потърсиха изкупителна жертва и съсипаха живота на хора, чиято цел е била да помогнат. Утре подобна епидемия може да се повтори и виновен отново ще е друг…

 3. Валери, не съм много съгласен с теб за някои неща.

  Едното е, че няма да даде?? на детето ти да му бият инжекция с използвана игла. Като са кът и има?? избора или с мръсна или с никаква, то няма да си толкова категоричен. Проблемът е в самото им здравеопазване и липсата на консумативи. За добри практики дори не може да се говори.

  Другото е, че самите родители са насочили гнева си към на??ите медицински сестри и палестинския лекар. Не е точно така. Просто са манипулирани. Дезинформацията е адски добро оръжие, а един отчаян човек е много лесна жертва. Просто режима си избра изкупителни жертви, които не са либийци, разбира се и пусна апарата да действа. Да не забравяме, че според Кадафи СП??Нът е болест на деградиралите западни страни и че в чистата Джамахирия не е възможно да се разпространи. ?? после как очаква?? да каже “А, можело бе”? Няма да каже. Много по-лесно е “Деградиралия запад (на тях им е малко севера, ама карай) ни атакува”.

  Не знам. Все си мисля или поне се надявам, че ще ги изтъргуват за нещо и най-накрая ще се приберат живи (щях да каза и здрави, ама те отдавна не са). ??нтересна ще ми е и реакцията на на??ите политически гъзове. ?? на другите политици ще ми е интересно, но най-интересни са ми на??ите.

  Уф, не ми се говори просто, мамка им либийска.

 4. @Emu: От какво трябва да е болно детето ми, за да си позволя да рискувам ? Далеч съм от мисълта, че никой не им е изложил аргументите на защитата. Родители на заразени деца са присъствали на не едно заседание за съда. Не на тях, а на подсъдимите и чужденците не е осигурен превод. Може хората да са насъскани, но ако имаха капка здрав разум, щяха да видят фактите. Невежеството не ги оправдава. Отделно, че режимът търси реван?? за Абделбасет Али Мохамед ал Меграхи… и повод да си спести и частично да възвърне компенсациите, които изплаща покрай атентата над Локърби.

 5. Никакви разстрели няма да има. В края на срока за обжалване на присъдата, България вече ще е член на Евросъюза, което ще постави Либия в изключително изгодна позиция за преговори на високо ниво. Жалко само, че сестрите ни бяха превърнати от хора в стока, вид разменна монета. Със сигурност няма да умрат физически, но те вече са мъртви духом :(
  За назидание на бъдещите поколения и за избягване на подобни дивотии, всички членове на тогава??ното правителство, начело с Надежда Михайлова и посланикът ни в Триполи, които реагираха като пълни мърди (т.е. никак не реагираха), трябва да бъдат изправени пред трибунал и съдени на доживотен затвор при строг тъмничен режим.

 6. @ицаци: Аз лично не вярвам, че какъвто и да е подход от на??а страна, освен да признаем медиците си за виновни и да тръгнем да изплащаме милиони долари в компенсации, би помогнал… Че бездействаха, бездействаха, но така или иначе нищо няма??е да могат да направят.

  Междудругото, изнервих се на изказванията на Болен Сийдеров… искал да прекратим дипломатическите си отно??ения с Либия и не си дава сметка какво ще стане с работещите няколко хиляди на??и сънародници там. ??скал да вземем петима либийци за заложници и да им съсипен и на тях живота, като ги използваме за разменна монета. Тоя човек си играе на войничета все още… Егати дебила !

 7. Знам, че може би след седмица, месец, година ще мисля различо, но сега мисля така:
  1. Нямам деца, но и да имах не бих си позволил да бъдат лекувани при такива условия(още повече после да обвинявам който и да е в умисъл)
  2. Не познавам либийци, но от това което знам за тях мисля, че са хора само физически. Може да прозвучи чудовищно, но не мога да съчувствам на тяхното страдание. 400 терориста с промити мозъци по-малко.(Знам, че това са деца, но не мога да се правя, че ми пука, преди да изревете покмислете колко чове??ки права се нару??ават там и как живеят хората и какво търпят) Не им съчувствам, в тъгата си човек е сам.
  3. Не може тъпо племе мангали които живеят като в 5 век да вземат заложници и да търгуват политически с живота на хора.
  4. Нека си оправят кочината в която живеят, а после да търсят изкупителни жертви.
  5. Тук няма да коментирам на??ите политици, вън??ния дълг, Евросъюза, USnA, международното положение и т.н които са “ясни” на всички според собствените им разбирания….
  6. На практика не ми пука и за “медиците”, нито съм сигурен какво са направили и какво не . . .7 години там не мога и да си педставя какви поражения са им нанесли.
  Като гледам баба ми как живее, като гледам кло??арите по улиците и децата по детските домове някакси другите неща сяка?? избледняват малко, а?
  Просто ми омръзна да ни занимават с медици, катастрофирали, пребити, наебани и какво ли не още. ??ма по-важни неща които трябва да се направят.
  7. Знам, че нямам стил, имам правописни гре??ки и мисля като фен на [В/Б]олен. Но това е каквото мисля и го казвам…

 8. Svoboda za medizite says

  ВЪПРОС?

  Какво би станало ако въпросните медицински работници бяха от американско, английско или израелско или руско поданство?

  ОТГОВОР:

  За седмица най много специалните служби на тези страни щяха да организират атака върху затвора и да освободят осъдените. Щяха да изпратят някой самолетоносач, щяха да вдигнат по тревога командосите и всичко ще??е да привър??и мирно и тихо.

  Може ли ние да направим подобно нещо в България? Не! България няма пари за тази работа, няма такива възможности.

  На запад пет пари не дават за този български проблем. Съчувстват ни, казват че са на на??а страна но повече нищо. Един вид вие се оправяйте сами, ние няма да ви пречим. Но самите ние нищо няма да направим. ?? нищо няма да направят освен когато е вече твърде късно. В същност на западните държави им се иска българите да бъдат убити. Защото тогава ще имат повод да си разчистят старите сметки с Моамар Кадафи. Но дори тогава те ще извлекат дивиденти само за себе си. Полза за България няма да има, и живота на хората ще си отиде само за нищо.

  Какво прави българското правителство? Мисля че горе долу всичко което е по силите му. За което трябва да се поздрави.

  НО….. ??ма едно голямо НО!!! Българското правителство може да направи още нещо. Какво ще обясним накрая. Първо какво може да се направи?

  Моамар Кадафи е един диктатор терорист известен в цял свят. Той е организирал цялата си държава на основата на възможно най ло??ият мюсюлмански фанатизиран държавен тероризъм. Така управлява. Той не разбира по никакъв друг начин, никакъв друг език освен езика на тероризма. Така трябва да се говори с него. На тероризма трябва да се отвръща с тероризъм. Така както арабите правят по цял свят. Щом те са организирани, да не би ние българите да сме по долу от тях? Да не би ние да сме по некадърни от тях? Щом нямаме възможност да изпратим командоси, нека да се организираме така както подобава. Нека да покажем, че и ние може да направим нещо. Къде е духът на Ботев и Левски? Къде е българският дух? Нима пак сме заспали и ни трябва нов отец Паисий да ни събужда?

  Как трябва да се отвърне на Моамар Кадафи, какво може да се направи?

  За целта може да се организира директно нападение върху него или членове на семейството му. В Лондон например живее един от синовете му, който е известен пройдоха там и харчи парите на либийският народ. Той може да бъде отвлечен или да се извър??и поку??ение върху живота му в случай, че стане нещо с българските медицински работници. Като начало трябва да се изпратят няколко предупредителни писма директно до различните либийски посолства от името на една „тайна организация” която не е независима от правителството. Веднага по същото време трябва да започне организирането на отвличането или поку??ението срещу членовете на семейството на Кадафи.

  Всичко става с пари, и това също. От къде и как да се извър??и събиране на средства? Така както се събират средства от арабите и мюсюлманските терористи. Например те създават фиктивни организации за подпомагане на жертвите от Чечен или подпомагане мюсюлманите в Сърбия. Дават пари уж за пострадалите и след това тези пари се дават директно на терористите. По същият начин се организира в България някаква фондация за подпомагане на медицинските работници и техните семейства. В същото време събраните пари ще бъдат използвани за извър??ване на поку??ението срещу семейството на Кадафи.

  Какво може да направи българското правителство? Това е да не се меси, да не се опитва да предотврати един организиран тотален отговор на народа ни към Либия и специално към Моамар Кадафи, който е лично замесен в тази далавера и използва случая за да си укрепва разклатената власт. Българското правителство не трябва да пречи, не трябва да спира, не трябва да разследва един подобен организиран отговор на народа. Правителството може ей така, уж за „пред очите на света” да се прави че е против подобна крайност, уж че се опитва да предотврати подобно ре??ение, но да си затваря очите, да не предприема действията.

  Всеки българин може да направи нещо за подобна кауза. Това може да стане на абсолютно всяко ниво. Ако работите в полицията например и получите от началника си нареждане да разследвате подобен заговор, просто прескочете нареждането, не изпълнявайте наредбата. Затворете си очите, не се месете. Така всеки и всякой може да допринесе с нещо за каузата. Ако работите във интернет и видите подобни обяви или начинания, не се опитвайте да ги спирате, не се опитвайте да ги възпрепятствате. Ако не искате да дадете директно пари за подобно нещо поне не се опитвайте да пречите на тези които вър??ат нещо.

  Нека покажем и на света и на себе си че все още имаме в себе си дух. Ако нямаме пари за командоси и армада от самолетоносачи, нека покажем, че поне сме сплотени и единни. Когато Моамар Кадафи види дебелата сопа, той сам ще се откаже от опасната игра която е подхванал. Нека ние сами разре??им този проблем и да не чакаме помощ от западните държави, нещо което няма да получим никога.

  ПП Разпространявайте това съобщение!

 9. @Svoboda za medizite: Естествено, че може да се направи. Само не виждам ефекта. Според мен коментарът ти е откровена подбуда към извър??ване на престъпление, а ефектът от нещо такова ще е нулев. Силно отхвърлям първобитния принцип “fight fire with fire”. Не споменавай Левски и Ботев. Те са изключения и не би могло да се сравняваме с хора като тях. По-ниско сме, разбира се.

 10. към Svoboda za medizite :
  Ти усъзнава?? ли за какво говори?? и до какъв политически конфликт ще доведат предлаганите от теб средства?Мисля,че последното,от което България има нужда в момента е война!Да отвлечем сина на Кадафи?Чуй само колко абсурдно звучи!
  Не съм нито политик,нито разбирам нещо от политика…Но осъзнавам с чисто чове??ките си ценности,че случващото се там е недопустимо…и все пак!Нима ще бъдем по-добри,ако паднем на нивото им и започнем да се държим като животни?

 11. Like you don't know who.... says

  Veleri, az sam napalno saglasna s dumite ti. Viarno e che samite detsa ne sa vinovni i che imam sachuvstvie kam tiah, no smiatam che kritikata kam blog-a ti v po-gornite komentari e dosta nespravedliva. Tova koeto Libiya izvarshi e moje bi po-zle ot tova balgarskite sestri da biaha v kontsetratsionen lager. Ako deteto ti e bolno e yasno che shte go zavedes v nay-blizkata bolnitsa, ama kakav rodit prosto shte go ostavi tam i niama da nabliudava kakvo se pravi na rojbata mu?
  tsialata istoria e politicheska i mrasna. Gnusno e che neshto ot takav kalibar izobsto moje da bade dopusnato v edin sviat koito e preminal prez tolkova voini i razvitie na kulturata. Interesno mi e koga li shte e tretata svetovna i kakva tochno shte e ideologiata tozi pat? – petrol, nadmoshtie na religiata, svetovno gospodstvo ili prosto borba mejdu rasite?
  V takiva momenti me e gnus ot sveta i ot jivota, zashtoto chuvstvam che vsichki sme obrecheni i che e napravo nedostoynoza dobrite hora da jiveyat sred drugite i da badat pogalnati ot tehnite zlini i kovarnost…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: