Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
December 15th, 2006 by Valery Dachev

Примоции

Таксиметровият транспорт в Казанлък като че ли винаги се е славил със своята уникалност. Отказвал се да търся логиката, свързваща фактите, които ще изброя: от една страна стоят сравнително високите цени на километър, относително ниските доходи в града и определено малките за кой да е пешеходец разстояния; от другата страна са популярността на този вид превоз в града, високата бройка жълти коли на глава население и наличието на няколко конкуриращи се фирми.

Всъщност, тази логика не ме и интересува. Това, което ми направи впечатление тази вечер беше една странна промоция:

до 1.50 лв. показание на апарата - плащате 1.00 лв.
до 2,50 лв. показание на апарата - плащате 2,00 лв.
до 3,50 лв. показание на апарата - плащате 3,00 лв.

Когато преди няколко месеца видях въпросната промоция, попитах возещият ме от гарата таксиметров за нея, той се тросна и едва ли не карайки се ми обясни, че била валидна само за направените по телефона поръчки, а за финал изцепи “Големи тарикати се извъдихте всички !” (напук му оставих бакшиш… дано съм му дал повод за кратък размисъл). Както и да е… Казвам това, защото и днес не бях повикал таксито по телефона и опитно не можах да установя колко ще трябва да платя, ако показанието на апарата е 1,70 лв.. Така написано излиза, че трябва да дам 2,00 лв., което прави промоцията абсурдна. Попитах шофьора, който вероятно даже сам е лепнал стикера на таблото си, но явно не му се беше случвало да изпадне в подобна ситуация и не беше наясно с отговора. Вероятно го е намерил по станцията, малко след като слязох от колата.

Промоциите валидни само за клиенти звъннали по телефона сами по себе си са масова практика тук. От една страна тази аномалия мога да си я обясня с факта, че клиентът все пак дава пари за телефон (който въобще не е импулсен междудругото), но пък шофьорите разходват гориво в разходка до посочения адрес – нещо, което в другия случай си спестяват. Следователно много по-логично е цената да е по-ниска, когато си хващам такси от място. Редовно се стига до абсурдната ситуация да стоим на 20 метра от таксиметровата стоянка и по телефона да си поръчаме по телефона такси, отстоящо на същите 20 метра от нас, за да се възползваме от промоцията… просто за спорта (както и да се нарича той).

Ето и още нещо любопитно: една от фирмите с гореспоменатия тип промоции няма оператор. Ето как протича поръчката: набирам, радиостанцията издава странно писукане, нарочен за ролята на оператор шофьор натиска копче, с ме пуска в ефир, казвам адреса, негов колега дава време, “операторът” потвърждава и всички са щастливи. Интересен и невиждан другаде подход, но доста ефективен. Цените са сравнително ниски… но никой не знае колко точно. Таксуващият апарат просто не бива включен, а тази сутрин за пореден път ме попитаха колко ми взимат колегите му по тази дестинация. Спазарихме се на 1,50 лв., при все че ми поиска левче, което ми изглеждаше просто смешно, а и колегите му ми взимат толкова… Получава се така, че за един и същи маршрут коли на една и съща фирма взимат различна сума (макар и винаги по-ниска от тази конкуренцията).

Как да не им се радва човек ?…

Comments

5 Responses to “Примоции”
 1. Евгени says

  Баща ми е в тоя бизнес от доста одавна. Всъщност откакто свалиха ембаргото на Сърбия за горива (тогава се ходеше във Видин и се продаваше гориво на 100 метра след границата ;) ).
  При таксиметровите винаги е било до нагаждане, докато не се появиха големи фирми и законите. Помня как подариха на баща ми една немска овчарка, за да му се издължат. Беше прекрасно куче, жалко че го подарихме :(
  Помня и как от лявата страна на седалката, баща ми си държеше една бухалка (която му направи един дърводелец пак за да му плати), и с помощта на бухалката се отърваваше от пияниците които му се налагаше да вози.

  Сега нещата са донякъде по цивилизовани. Поне плащането става в левове, а не услуга за услуга, или кучета, бухалки и т.н. :)

 2. @Евгени: Хех… и по-добре, защото гореспоменатата примоция би имала много интересн вид във валута бухалки, кучета или нещо подобно… :)

 3. ПрИмоция за женската клиентела: 1 свирка/км ;)

 4. @ицаци: Това значително би забавило пътуването… и като добавиш престоя на минута… :)

 5. Пф, вече като чуя “Примоция”, “Специална У-ферта” или “Коледно/сезонно намаление”, гледам да бягам, че си знам че ме чака нещо некачествено и неприятно.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: