Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
July 5th, 2006 by Valery Dachev

За July Morning


(Трябва да се извиня за закъснението, с което пиша, но… наистина не ми остава особено много време…)

Преди да напиша за изкарването на последните няколко, ще ми се да драсна нещо предварително, с риск да бъда оплют… но пък в крайна сметка, мнението си е мнение… каквито са и двете мнения, които ме подтикнаха да сътворя това.

Едното мнение обяви July Morning за мъртъв. Не помня вече какво точно беше това, което преди три години ми вкара в главата идеята да посрещна първото юлско слънце на морето.. Дали не беше поредното ми запалване по Led Zeppelin или дали движението, в което са се появили ?.. А може би романтиката в традицията, която стои под заглавието “July Morning”, или едноимената песничка на Uriah Heep (респективно кавърът и на Axel Rudi Pell) ?.. Дали не беше желанието ми да се видя с някого или просто да направя нещо различно ?.. Нямам понятие. Фактът е, че аз родих своя July Morning. Така е, аз не посрещам първото юлско утро във Варна, Варвара или на Иракли, ами на Бургаския плаж… И да, аз не се въртя около лагерен огън и свирещи китари, докато хората наоколо танцуват, пеят, пият и се веселят (по четни или нечетни бройки), ами изкарвам въпросната нощ на плажа до Самба Бар под звуците на разностилно ретро и хитова музика от последните да ги речем 40 години (а хората пак същото си правят де). Моят July Morning е различен от другия. Той не просто не умря – той се роди и даже еволюира. Той се роди и за много други хора, които го променят. И в това няма нищо лошо – хората се менят. Това, което не се променя, е желанието да изкарат времето си заедно с непознати обединени от спокойствието и човечността си (или поне малкото останали положителни страни на думата).

Второто изказване асоциира вярата в събитието и вярата в Бога, свърза хипарски по зараждането си празник с църковен. Аз лично за себе си не виждам връзката и въпросът даже ми звучи някак религиозно-фанатично… Никога, във времето, когато бях вярващ, не съм се срамил да призная вярата си. Тъжен, а не срамен, е фактът, че съм загубил тази вяра. И има защо. Но аз вярвам в своето си творение – моя July Morning, и съм горд с него. И го споделям го с видимо удоволствие…

Срам или не, трябва да си призная, че общата ми култура не се разпростира върху познаването на хипарските движения и начинът, по който се е зародила тази традиция. Може би ще се намери някой, който ще разкаже… Всъщност едва преди няколко дни установих (по твърдения в Wikipedia), че събитието си го има само в България… и тук и ще изчезне… напът е да се превърне в хипарски вариант на Metropolis… изчезва някак спокойствието. А и малко останаха малко спокойните и сигурни места, където да може да се посрещне първият юлски изгрев. И, като стана дума… Да спасим Иракли !!!

Comments

7 Responses to “За July Morning”
 1. flower says

  july morning….. ne moga da poviarvam 4e se praznuva samo v BG…….. Oba4e sas sigurnost znam edno- 6e ima July, dokato vse o6te niakade iz atmosferata se nosi hiparskia idealizam…. A hippitata 6e sa jivi dokato ima svobodni po duh hora…

 2. Не е особено чудно, че го има само в България.

  Едно от нещата, които малко хора се замислят е, от къде изглява слънцето. Отговор: от изток. А къде е Черно море? На изток от България. И по този начин наистина посрещаш първото слънце, появяващо се над морския хоризонт. Точно това незамисляне доведе до абсурда, който по едно време се провеждаше – July Evening. И то пак на морето. Хитро, ама да има поводи за купон.

  Второто е, че дори и Uriah Heep бяха невероятно изненадани, колко известни са в България. Не съм сигурен дали за тази им известност на се крие именно July Morning.

  Поздрави Ему

 3. Мдаммм… те изразиха учудването от популярността си и на стадиона в Стара Загора. Странно как са се почувствали, когато са разбрали, че една тяхна песен е дала началото на подобна традиция… :)

 4. Аз друго се чудя. И без това общините по морето се чудят как да комерсиализират Джулая и организират разни концерти на сцени и прочие глупости, та защо не поканят направо Uriah Heep да изпее Джулай Морнинг на изгрев слънце. Бас ловя, че ще се навият, а и няма да излезе скъпо на общината.

  Е, ако го направят, сигурно след това ще ми е леко тъпо, че ще съм го пропуснал, но аз на подобна гавра (концерти и подобни по време на Джулай) неща да присъствам.

  Поздрави Ему

 5. Четем си мислите явно. Мисля, че Uriah Heep биха се изкефили максимално, даже само да посрещнат изгрева с фенове, даже да не правят концерт. :)

 6. Този Uriah heep който създаде, изпя и изсвири July Morning вече го няма с изключение на един солокитарист
  останал от онази велика група. Сегашната формация няма нищо общо с легендарната група. Ако не изпълняват
  парчетата които композираха Хенсли, Байрън, Тейн, Кърслейк – по нищо няма да се различават от сегашните
  посредствени рок групи. Няма го характерния мощен глас на Байрън, клавирите и гласа на Хенсли. Двамата
  бяха превъзходен дует. Остана само името което си присвои еднолично Мик Бокс, а преди гореспоменатите
  четирима основни музиканти го носеха на гръб.

 7. Привет,ето и снимки от партито на Самба Бар от тази година.А малко по-надоло и от предните години,дано ви е било готино ;)
  2007
  http://www.bgphoto.net/Photos.aspx?UserId=7344&AlbumId=98182
  2006
  http://www.bgphoto.net/Photos.aspx?UserId=7344&AlbumId=96887
  2005
  http://www.bgphoto.net/Photos.aspx?UserId=7344&AlbumId=96889

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: