Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
May 8th, 2006 by Valery Dachev

Да скриеш компютър

ЕЙ така съвсем хипотетично си мисля… НСБОП заподозират някой, че тегли и пробутва пиратско съдържание в Интернет, отива в жилището му и установява, че кабелът за Интернет влиза в Wireless Access Point/Router (днес се сдобихме с такова животинче), на машната на жертвата няма и бит пиратско съдържание, а тази, с големите дискове, е… някъде ? С какви средства разполагат НСБОП, за да открият машина някъде из ефира и колко ли непопълнени разрешения за обиск трябва да имат, че да обиколят квартала ? :)

Comments

13 Responses to “Да скриеш компютър”
 1. Единственият недостатък, е че скоростта на трансфер е в пряка зависимост от близостта на двете безжични устройства и средата през която трябва да преминава… Или с други думи, колкото по-далеч е сървъра и колкото на по-забутано място е, то толкова по-бавна скорост на достъп ще има до него.

  Иначе за скриването, ами аз си мисля, че с това ниво на “експерти”, с което разполагат в НСБОП само да спреш броудкастването на ESSID-то на wireless устройството и те няма да могат да го открият (това при условие, че някой си дава зор дори да проверява за наличие на безжични устройства въобще, в което се съмнявам).

  Всъщност следната картинка: група яки момчета с черни качулки нахуващи в нечий апартамент, в едната ръка с овъжие, а в другата с лаптоп ми звучи много сюреалистично :P

 2. Ами моето устройство е 54Mbps. Но даже да беше 11Mbps, голяма работа. Един лош човек, който тегли филми, музика и пиратски софтуер от Интернет, ще преживее факта, че неговото спокойствие му коства скритата машина да ползва половината от връзката (например ! :)), а другата половинка може да я оползотвори на нескритата машина. Отделно, че 11Mbps са предостатъчно човекът да си слуша музика, да гледа филмче или да си прехвърля лични данни по криптираните дялове на въпросната машинка.

  Е, все пак това са само идеи и е много ясно, че не трябва да правите това вкъщи – то е незаконно и ощетява световната икономика с милиони милиарди евро, щатски долари, български левове, руски рубли, японски йени и всевъзможни други валути… и, разбира се, това е причината да няма лекарства за онкоболните, да са ниски пенсиите на пенсионерите, заплатите на подзаплатните и т.н. и т.н..

 3. Хахаха, младежо, а аз се чудех за какво ви е на вас с Драо такваз бърза връзка у дома, дет’ едва ли не митове и легенди сa носят за нея…а то било за да пиратствате из нет-а:Ррр И остъй другото, ми ся кат’ ви запари на петичките и хукнахте джаджи да купувате, следи да прикривате, че и комшиите ша притестявате :РРрр

 4. Тя джаджата е замислена отдавна, за да може Драо да ходи с лаптопа до тоалетна. :) А иначе таз идея ми е хрумнала много отдавна, но за прилагане от страна на местни Интернет-доставчици, чиито потребители биха искали да си теглят безплатно нелицензирано съдържание, било то и на ниски скорости. :)

 5. Ай ся, отделителната система на Драо тий виновна;) А и не виждам какво ми са оправдаваш на мен…то…НСБОП чете…и изводи си прай:Ррр

 6. Веско says

  Фен, ама Валери е много прав :)Драо иска wireless за новия офис за да може да ходи до тоалетна с лаптопа :)( Издадуф ТЪ Драомире :))

 7. Момчета, пак останах неразбрана…. Аз нямам нищо против (даже адмирирам) работохолизма на Драо – все пак и в сублимни моменти, човека не изтърва оръдието на труда! Мисля, че е време и вие да се поучите от него, а не само да използвате джаджите, с които човека си помага, за вашите долни, незаконни цели :Рррр
  Колкото до писането…ам…словоохотлива съм…ко да напрая? :(

 8. @Фени: “вашите долни, незаконни цели”, а ?! и имаш поща в dir.bg ?! ти си… АГЕНТ !!! :)

 9. Уж умно дете си, ма на – време ти требе да са сетиш:Р

 10. Според моята информация господата военни (което е леко различно от НСБОП) разполагат с да го наречем “джип” пълен догоре с техника за слушане на радио сигнали. Съответно лесно може да бъде разбрана точната честото на, която се излъчва съотвения радио лан (дори и да не локализират коя от всичките wireless връзки е тази, която на тях им е нужна могат да вземат точния канал от вече конфискуваното устройство) съответно почти сигурно е, че при подаване на сигнал от машината файлов сървър до шлюза си той ще бъде локализиран в ефира и евентуално би се уточнил някакъв периметър, в който със точност до Х процента се намира файловия сървър. …Е ако това е блок като моя с 8 входа на 10 етажа с по 3 апартамента на етаж… доста заповеди наистина ще са им нужни :)
  Както обаче е тръгнало цялата тази работа с акцийте ще отмине тъй като се раздуха прекалено много и самите държавни институций започнаха да се карат помежду си (типично по български) :)

  п.с. Ако Агент ме покани да стана член на мейла в дир.бг дали ще имам преференциални екстри или със самата регистрация вече съм вдигнал достатъчно експирианс за да кача левел :)

 11. @Mordred: Е то остава да си сложиш Access Point-а на средата на полето, а файловите сървъри – някъде из него. А и нали се сещаш, че, нахлуят ли у вас, докато стигнат до файловия сървър, данните по него отдавна вече ще за изтрити, или поне хард-дисковете му ще липсват ? :)

  За да имаш специален агентурен мейл в dir.bg, трябва бъдещите ти колеги от ГДБОП да ти дадат героично кодово име (като например batman, robin, spiderman, vendetta или псевдонима на някой кечист), тъй като те са резервирани от дирекцията. С такъв мейл обаче можеш да се сдобиеш, едва след като станеш техен агент. За целта трябва да имаш солиден опит в лова на вещици, да си намерил някое-друго златно руно, както и да имаш определен level на Heroes of Might and Magic (основният софтуер, вероятно лицензиран, на тренажора им). :)

 12. Плагиати! Аз кат’ блогвах от кенефа през безжичната връзка в 52 Драо още ходеше прав под масата ;)
  Между другото, през 11Mbps безжична връзка филми не могат да се гледат, или поне тия, дето са на 2 CD-та, понеже с всичките хедъри, пре- и постамбюли и т.н. реалната скоросто е едва половината от обявената в мегабити и в по-бързите сцени, където компресията е по-ниска, накъсва лошо. При 802.11g се ползва доста по-кофти сигнализация, която прави така, че в кенефа (през две стени) едва-едва се връзвам на 24 Mbit-а с Митака (3 секунди за реклама: LG-то с неговата супер-дупер антена бачка на 54…)

  Най-добрата защита си остава всичко да ти е в един BestCrypt дял (трябва да се бръкнеш за лицензен BC, ако си с Windows) и редовното повтаряне по 3-пъти на ден (сутрин, обед, вечер) на комбинацията за незабавно размонтиране на всички криптирани устройства (Ctrl-Shift-F12 по подразбиране, ако се не лъжа) :)

 13. Е, защо ? Достатъчно е само да заключиш машината. Единствените начини, за които се сещам да влязат после в нея включват reboot, а след него посмъртно не могат да отгворят криптирания дял без парола. :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: