Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
May 7th, 2006 by Valery Dachev

НСБОБ

Доблестната гвардия на Националната Служба за Борба с Организациите в Булгаристан (НСБОБ) нанесе пореден тежък удар на организираната престъпност в национален и даже световен мащаб. Акциите по превземането преди няколко месеца на сградата на Порноцентъра (маскиран като Център за Изследване на Демокрацията) и залавянето на крупен фалшификатор на монети от по 50 ст. (маскиран като пенсионер) бяха само началото на серия от унищожителни удари над рушителите на световния капитализъм. Преди два дни Органите на властта (известни още като “големите пишки”) направи невероятен blitzkrieg над трима от тарторите на международен канал за контрабанда на музика, филми и софтуер. Каналът е причинил стотици милиони, ако не и милиарди, долари загуби на редица изнемогващи под напора на пиратството компании. Мащабите на това нечувано по обема си престъпление въобще не стреснали родните Фалоси – те били решени да се изправят лице в лице със страшилището на родната престъпност. Перфектно информирани източници уточняват, че тримата заловени са били движещи фигури в децентрализирана, но страшно добре организирана престъпна мрежа, чието прозвище е обществена тайна, но даже споменаването му кара много от служителите на реда в държавата да треперят от ужас. И аз няма да го спомена, защото е следствена тайна, а и аз трепера от ужас. Чест прави и на всички медии отразили събитието в неговата пълнота. Компетентни източници твърдят, че нанесените щети са толкова огромни, че се изчисляват с Терабайти. Заподозряната в тероризъм групировка ведната реагира, типично за своята гъвкавост, като разработи план за противодействие на Органите и потърси методи за сигнализация при ерекц…появата им. Организацията даже пожертва някои своите най-видни Членове – МФ, НОИ, МВР,…, с които Органите, разбира се, предстои да се разправят при следващата изненадваща акция. Очаква се да бъдат събрани даже още стотици Терабайти с веществени доказателства !

Нека, по случай извършеното геройство, свалим шапките пред (бел.ред. по-скоро “на”) шапкарите !

P.S. Всякаква прилика между оперативните имена на Членовете и известни държавни институции вероятно е напълно случайна.

Comments

10 Responses to “НСБОБ”
 1. някъде из арената видях обяснението на абревиатурата:

  НСБОП = Национална Служба за Борба с Обикновения Потребител

 2. Абсолютно, само се чудят как да се драпат с хората за дребни работи.
  Днес по новините гледах, че САЩ натискали България за пиратството. Че то по-големи пирати от американците има ли? А и какви са американците, че да се съобразяваме с тях?

 3. Ауе чувам аз, че българите сме създали всичките тия неща като torrent, DC++, eMule и тем подобни…

 4. Веско says

  НСБОП – голЕма работа! ГолЕма начи!

 5. cybercrackerbg says

  След края на ерата “Napster” никой не си беше позволявал така брутално да атакува крайни интернет потребители, при това иде реч за тийнейджъри, чиято нервна система е неукрепнала. Във вестник „Стандарт”се прокрадна тезата, че цялата акция е замисъл на конкуренти в бизнеса, което може и да е вярно, а може и да не е. Факт е обаче, че интернет провайдъри прибират пари за услуги и осигуряват достъп до сайтове с нелегално съдържание, а когато стане дума за права и лицензи – те са „целите в бяло” и го отнасят крайни клиенти, повечето на крехка възраст.
  От цялата суетня се разбра също, че според източници на “Дарик радио” сайта Arenabg е офшорка, собственост на трибуквена групировка, която прибира пари за достъп до файлове с неуредени авторски права. Апропо, именно „Дарик” и „Дневник” са медиите, които се опитаха да представят възможно най-обективно темата и зададоха най-неудобните въпроси. Останалите – като „24 часа” например написаха: „Трийте филмите!”, сякаш с това ще се реши проблема… Нагло беше изказването на пресаташето на Министерството на финансите, което информира за „единични случаи” на трафик към сайта arenabg.com от държавни ведомства, но и на бебетата е ясно, че няколстотин терабайта трафик се правят с дружните усилия на дузина скучаещи в работно време чиновници. Същите изтриха два-три порнофилма от машините си, вслушвайки се в призива на часовия вестник, но въпросите останаха да висят: ще има ли привлечени под отговорност сред тях и кога? И защо за чиновниците с натискането на бутона dell въпросът се приключва, а за нас, потребителите – не.
  Още веднъж адмирации за главпрокурора, който изобличи поредния опит на олигархията да постави каруцата пред коня. Чест прави на Борис Велчев, който я определи като „прехвърляне на отговорност”. Поздравления за неговата гражданска доблест и позиция, защото от цялата работа остана вкус на гнило, недоизказано и нелицеприятно, на ритане по кокалчетата и мимикрия пред Европа с астеничните опити на скърцащата държавна машина да се пребори с бандитизма, започвайки за кой ли път от най-ниските нива.

  Междувременно „Интернет общество – България” прие официално становище относно дейността на органите на реда, в което се казва:
  “Свидетели сме на една акция, за съжаление поредна, в защита на интересите на частни компании, които се възползват от крехките демократични традиции у нас, за да злоупотребяват с органите на МВР. Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” към МВР в момента се занимава с несвойствена и неприсъща за полицията дейност – опазване на авторските права на частни фирми. В други, по-нормални от България страни, полицията не се занимава със защита на правата на частни фирми. В тези страни фирмите си търсят защита на авторските права по реда на гражданския процес. Ако те направят това в България, обаче, техните представители ще дължат съдебна такса в размер на 4 % от исканата сума. В цитирания случай с тримата заловени “торентори”, полицията съобщи за загуби в размер на десет милиона долара. Това означава, че фирмите-носители на авторските права ще трябва да платят поне $ 400,000 под формата на съдебни такси. Вместо да правят това, местните представители на големите щатски компании предпочитат да насъскат полицията, която да им свърши работата по реда на НПК, а самите фирми се конституират в съда като граждански ищци и не плащат никакви такси.Тези пари ги плащаме всички ние – гражданите на Република България – веднъж на полицията, за да си върши работата. Втори път – на съда, където тези дела се водят. Трети път – под формата на обезщетение, тъй като действията на полицията могат да доведат до дела за нанесени щети и вреди на гражданите.”

  ПД „Социалдемократи” в своя нарочна декларация нарече действията на полицията „популистки и неадекватни”. Според коалиционния партньор на социалистите МВР води политика, целяща да измести фокуса от реалните проблеми с престъпността в България с акция, насочена срещу обикновени граждани. Те са подложени на тормоз,граничещ с репресия срещу свободното потребление и размяна на информация в Интернет. В текста се напомня, че общественото напрежение е ескалирало след изнесената информация, че най-големите нарушители на режима на интелектуална собственост в страната са именно Министерството на вътрешните работи, Министерството на финансите и Националния осигурителен институт. ПД “Социалдемократи” са категорични, че проблемът с доброволната размяна на информация и файлове в Интернет /Торент-сървъри; Peer-to-peer-мрежи/ не може да се третира като престъпност, а още по-малко като организирана престъпност. Признак на некомпетентност и недалновидност е обявяването на над 1.5 милиона български граждани /потребителите на Интернет към момента/ за потенциални обекти на преследване от Дирекция “Борба с организираната престъпност” към МВР, заявяват хората на Камов. Според тях е недопустимо да се ограничава свободната обмяна на информация чрез Р2Р-мрежите. Главната причина е, че по-голямата част от Интернет-съдържанието е за свободно потребление – файлове с образователни програми, филми и аудио записи; научни изследвания, анализи и прогнози; файлове със свободен софтуер и софтуер с отворен код и много други. Всявайки страх за възможностите за обмяна на информация в Интернет под претекст, че се бори за авторските права, държавата ограничава възможностите на гражданите да се ползват от постиженията на съвременното информационно общество. Социалдемократите се солидаризират с позицията на главния прокурор Борис Велчев, че трябва да бъдат санкционирани не хората, които свалят песни и филми от Интернет, а тези, които продават незаконна продукция.
  В този смисъл показната акция на МВР е имитация на борба с кибер-престъпността, поради самия начин, по който се води. Тя е насочена срещу обикновените потребители, а не срещу истинските предпоставки, водещи до нарушаване на авторските права. ПД “Социалдемократи” е категорично против тази борба да се води с подобни средства – чрез всяване на масов страх от наказателно преследване на хилядите потребители в Интернет, чрез търсене на дивиденти за политиката на борба с престъпността с показни акции без особен ефект, чрез избирателно тълкуване на българското законодателство, се казва още в документа.
  Вътрешният министър Румен Петков се оправда, че проверките, свързани с нарушения на интелектуалната собственост били ежедневна работа и нещо, което не може да се определи като акция. След като идеята му не срещна подкрепа, министърът съобщи, че за момента не било нужно да се проверяват частни домове, но трябва да се проверят институциите. “Аз съм разпоредил проверка в МВР воден от съзнанието, че трябва първо да сме наясно със себе си и, за съжаление, като че ли държавните институции и служители не са съвсем безпристрастни към този тип нарушения. Специално в МВР ще бъда безкомпромисен”.
  Още преди да е приключила проверката във вътрешното ведомство се разбра,че в “Топ 10” на най-предпочитаните филми от МВР-служители са свързани с прохождащи в секса руски тийнейджърки и младежки анални оргии. Остава да проверим доблестта на властимащите.

 6. Все си мислих, че сме минали времената, когато ни държаха под контрол с полиция. Междудругото, винаги съм твърдял, че тази държава ще се оправи тогава, когато се превърне в силно полицейска, но управлявана от кадърни хора, а не от нечии интереси…

 7. ТРУП says

  Да ви кажа не съм толкова наясно с това дет го правят но ще си позволя малко да псувам тжа се пак ми е на душата а ве да го еба уж живеем в 21 и век а онея от горе се опитват да ни върнат в 19ти верно е че в България се разпространява страшно много безплатни неща за разлика от европейските държави за което там всеки потребител си плаща но с нашия стандарт на живот да го еба едвам се изхранваш да не говоря че да имаш компютър си е лукс тъи като един що годе ставащ компютър струва 500 лв което е около 3.5 минимални работни заплати а какво остава и за програми филми и така нататък аз така мисля не че в което съм сигурен е че ако в България хората имаха по добър начин на живот и мойеха да си позволят да си купят добър комп и им оставаха пари като изключим дневните нужди пак щяха да търсят безплатни сайтове който със сигурнос щяха да бъдат най-по сещавани все пак сме Българи винаги гледаме да извлачим нещо безплатно как то се казва “хуй да е ама на аванта да е”и докато мислим така едва ли ще се оправи таа държава.Не им знам причините заради които правят всичко това нямам и достатъчно информация да разсъждавам но не е правилно да тормозиж цял народ по горе в един от коментарите се споменава за интернет че е свободна зона с което съм съгласен но но за да разберем какво е свободна зона първо трябва да си изясним понятието свобода човек е хубаво да бъде свободен стига чрез своята свободия да не пречи на другите и те да бъдат свободни.И точно тука малко преди да дойде краят на комунизма се приказваше страшно много за демокрацията че там човек е свободен и мойе да прави каквото си поиска и го натякваха на целия народ да го еба направо си го объркаха и почнаха да създават разни закони и т.н. който уж били за доброто на държавата и народа и да го ограничават колкото се мойе повече а сега взеха и интернет да ограничават и ко прайм като в един затвор праим квото кажат не мога да цитирам вестници тъи като не чета защото според мен там пишат глупости с които занимават народа и се опитват да го накарат да мисли по друг начин както и да му отвлекат вниманието няма да споменавам че са само лаладжий тоест пишет какви ли не несправедливости и т.н. и в няколко поредни броя хората ги четат възмощават се и всичко само до там така че и сега ще е така ще го раздухват няколко седмици ще има проверки но за разлика от други такива сензаций ще има наказани което е до няква степен крачка на пред и току виж са се поучили и започната да наказват повече хора но както се казва “от дето е текла вода пак ще тече”не мойеш да спреш интернет не мойеш да спреш разпространяването на информация шепа хора там от НСБОП или от дето са не ме интересува не могат да спрат милионите потребители да контактуват и да обменят информация помежду си ак не съм прав крава де ме смачка:))))

 8. @псеоьъе: Връзката май-май не се отваря извън burgas.org …

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: