Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
May 4th, 2006 by Valery Dachev

Брао уе, Валери

Несъобразителността ми пак се прояви, но с моите камъни по моята глава. Преди време бях написал едно PHP скриптче, което да помогне при смяна на кодирането на базите, таблиците, колонките и данните в MySQL бози данни. Тръгвам аз да търся през PhpMyAdmin в една база на машинката ми (всъщност тази, в която съхранявам телефонни номера, адреси, emails, ICQ номера и пр. и пр.). Нищо не намирам. Всичко в базата е маркирано като CP1251 и с твърдото убеждение, че вътре все пак има UTF-8 данни, решавам да сменя със скрипта въпросното кодиране. Пускам го… сериозно се забави. За моя изненада всичко в таблицата става на маймуница. Оказва се, че данните вътре наистина са били в CP1251. За капак, без да искам, съм пуснал скрипта върху всички бази на потребителя и резултатът беше трагичен – всичките ми блогове в питанки !!! Мамка му !. Добрата новина е, че правя daily backups всяка сутрин в 6:00. Загубата беше в два коментара в блога ми и посещенията му. Здраве да е. Ще ми се да се извиня на автора на единия коментар (авторът на другия вече се псува, че е направил гафа). Отделно заминаха и всякакви снимки от галериите и коментариите по форумите на 3-4 канала, ама… боли ме (с ударение на “о”) ! И тъй като backups ги правя с копиране на директорията с базите (а те са около 3Gb общо), по никакъв начин не можах да възстановя базата с телефоните. Слава Богу, специално на нея правя и обикновени backups с mysqldump… И все пак ме е яд. Дае*а и power users… като себе си !

А иначе поводът да се разровя беше, че покрай разни блогове тук-таме изникна едно човече – много отдавнашен кадър от канала ми. Усмихнато ми е едно такова, въпреки антипатията ми към Русе (като град) напоследък. Харно е едно такова да видиш положителни промени у хората… :)

Comments

3 Responses to “Брао уе, Валери”
  1. Веско says

    Спокойноооо Валери! 6 пъти пускам един скрип на една база 6 пъти ми дава една и съща гре??ка .. зачетох се … и се сетих че вчера го бях пускал същия този скрипт :)( нищо не счупих само не сработва??е :Р)

  2. Да, Русе е гаден град. Тоест много е хубав – като архитектура да речем. Ама хората са гадни – 90% от тях са меко казано охлюви в черупки.

  3. На мен проблемът ми с Русе е главно в комарите. ??наче хората не за много по-различни от тези другаде. Да речем, че го приемам като малко прокълнат град… покрай разни гадорийки, дето са ми се случвали.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: