Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
May 3rd, 2006 by Valery Dachev

Colbert and WHCA Dinner

Миналата седмица центърът на София беше буквално блокиран. Кулминацията на драконовските (нали тъй викат големите медии ?!) мерки за сигурност бе в неделя, когато буквално на всеки 7-8 м по Витошка имаше куки. Причината, както всички знаят, бе Кондолиза Райс. За капак подписахме едно “брилянтно” споразумение за разполагане на американски военни бази у нас.. от правителството на партия, която едно време на висок глас крещеше срещу влизането присъединяването ни към по-малкото зло – НАТО.

Защо го отбелязвам, след като е пределно ясно? Искам да е ясно чий задник политиците ни ближат. “Виновникът” е Stephen Colbert, а поводът – тазгодишната вечеря на White House Correspondents’ Association. Умишлено подчертавам името на въпросния американски комик, защото, както казаха в един от коментарите за събитието, “то ще влезе в историята”. Не написах за това веднага, след като научих за събитието от блога на Антония, тъй като исках да изчакам реакциите, изчаках, за да питам за мнение Google…

Ще започна с това какво представлява организацията и въпросното мероприятие. WHCA е организация на журналисти отразяващи работата на президента на САЩ. Последният обикновено присъства на годишния прием даван от асоциацията, като всяка година присъства по някоя знаменитост с цел да забавлява публиката (Aretha Franklyn, Ray Romano, Jay Leno и т.н.). В събота обаче нечии сметки са излезли криви и организаторите са си вкарали невероятен автогол. Stephen Colbert срита задниците на президента, администрацията му и насъбралата се сган от протежета и то на собствената им територия. Фактите им бяха така брутално поднесени, наврени право в лицата им, така че едва се очертаваха мъчителните им усмивки. За всеобщ ужас, се оказаха предавани наживо по MSNBC и C-SPAN. Даже има запис. Като че ли и аз бях там, и аз видях. Някак ми се иска да виждам същите мълчаливо сведени глави и у нашите политици.

А реакцията беше очаквана – по-големите медии, или са игнорирали изпълнението на Colbert в отзивите си, или за го заклеймили. Същото виждам и в доста части на блогосферата. Срещнах коментари от типа на “Не беше смешен!” не на едно място. Някои хора така и не са разбрали, че целта не е да бъде смешен. Целта на този човек бе да се гледа безпомощната и безизразна физиономия на президента в очите, докато мяташе ками по и без това спадналия му рейтинг. “Той прекали!”. А не е ли прекалено човек със само 32% одобрение да смее да представлява една от най-големите сили в световен мащаб? И докато манипулираните медии още се чудиха с какво точно да оплюят проявата на Colbert, се появи още един блог – ThankYouStephenColbert.Org (също както едно време се появи и SorryEverybody.Com). Когато аз го видях вчера, коментарите бяха ~4700, час по-късно – ~5300, а в момента – 28598… Изявата му бе отразена на няколко места в Wikipedia, видео записи плъзнаха в YouTube, Boing Boing и редица torrent мрежи (аз лично си го дръпнах от тук), а думите – транскрибирани. Красота ! “…let history decide what did or did not happen”…

Някой каза, че това е “началото на края”. Уви, не мисля така. Не мисля даже, че тази подигравка с Буш ще развали и най-малко спокойния му сън, камо ли нещо в него да се пребърне и да се оттегли – той просто няма причина да отстъпва. Принудителното му сваляне от “престола” също изглежда невъзможно за тамошната реалност. Не мисля и и, че този човек ще бъде съден от друг, освен от историята. Силно се надявам обаче, че Stephen Colbert е успял да събуди нещо в съзнанието на тези 32% селяндури (за справка, резултатите от изборите през 2004).

Gallup цял живот питат “Къде сме ние ?”. Ако географията започва от САЩ, то ние сме буквално на гъза на географията и го ближем. Никой не посмя да се допита с референдум до мнението на народа по отношение на интересите ни… АЕЦ, ЕС, НАТО, САЩ… ? Политиците ни се страхуват от резултатите и излизат с номера, че хората са невежи и всъщност не разбират собствения си интерес. Аз лично не се интересувам от близането на нечий нацапан задник…

P.S. Междудругото, никой не попита и хората от ЕС дали ни искат… В какъв свят живеем само…

Comments

4 Responses to “Colbert and WHCA Dinner”
 1. Съгласен и не чак толкова!
  За това което Колбърт направи – ??апка му свалям. Аз също благодарих на ThankYouStephenColbert.Org – бях малко над 7000 :)

  Ама защо намесва?? ЕС, НАТО и АЕЦ? За първото бе??е абсолютно ясно, че всички са съгласни /освен Путин :)/, второто – няма??е начин да се измъкнем/малките нации като на??ата винаги ще имат нужда да са в някакъв “пакт”/, третото бе??е яхнато от вълна от популисти и се забърка такава ка??а, че никакъв референдум няма??е да го оправи.
  Та, трябва ли закон за референдумите – трябва! Помага?? ли му като дава?? примери за НАТО, ЕС и АЕЦ – не само дразни?? този и онзи.

  Надявам се да не се разсърди??, че така “нахлувам” в блогът ти! Вече си добавен в списъкът ми, и пак ще наминавам :)

 2. На първо място, намесвам ги, защото въвличат България в ангажименти, с които аз лично съм против.

  АЕЦ – затваряме напълно функционираща централа, благодарение на което от износител ще станем вносител на електроенергия. Това автомагично означава покачване цените на тока, респективно на всичко. До сега не съм чул читав аргумент за затварянето и от страна на ЕС и то най-вероятно тези аргументи не са от техническо естество. Просто хората там не искат да произвеждаме атомна енергия. Пълна заблуда е, според мен, че ще ни оставят да си построим Белене. А и да го построим, тръгнали сме да го строим със смотани канадски реактори…

  ЕС – освен простотията с родния АЕЦ, видях как на високо ниво там играят корпоративни лобита – софтуерните патенти и плановете за съхранение на ??нтернет трафик. Ядосвам се на постоянните им предпазни клаузи, при които, след всичките им изисквания, ние отново няма да сме пълноправна страна-членка на ЕС. В IT областта в момента статуквото в България е доста приятно, доколкото се занимаваме предимно с outsourcing. Като се присъединим към голямото европейско братство обаче, дали ще сме им все още толкова евтини ? Просто ще ни зарежат като работна ръка и ще заложат отново на индийци. Като прибавим и факта, че е доста трудно човек да остане легално е Западна Европа, защото хората там ги е страх да не им изядем хляба… Те англичаните показаха, че не ни искат, като всячески се опитват да намерят параграфи, по които да изгонят емигрантите от страната си. Защо да ни искат пък французите или германците ? На??ето и тяхното ре??ение за присъединяването ни за мен са чисто политически. Ще ми се да видя, че хората и тук и там го искат. Ако наистина всички са били съгласни, един референдум няма??е да създаде притеснения.

  НАТО – живеем в друга епоха. Аз нямам опасения, че, не сме ли в НАТО, Гърция, Румъния или пък Турция ще ни нападнат, за да си завземат територии. Аз не се сещам за скоро??на война, която да не е била плод на нечии болни стремежи. Македонската армия, междудругото, е сме??на и на брой и на техника. Не е в НАТО, но пък тази година отмениха задължителната военна служба. Хвърлянето на безбожни суми, особено когато ги няма, за военни цели за мен е чисто прахосничество. Напук обаче именно там отиват най-големи суми. Всъщност това е причината за технологните скокове от миналия век – разработките на хора като Айнщайн и Хайзенберг са били спонсорирани от военни, студената война…

  Като цяло за референдумите, ние си имаме “Закон за допитване до народа”. По повод на АЕЦ, ентусиасти бяха събрали около 800.000 подписа с желание за референдум – повече от 1/10 от населението на страната. Никой не се съобрази с него – никой с права да даде предложение за провеждането му (според закона това са Президентът, Министерски съвет или поне 1/4 от народните представители). Проблемът е, че референдумът би направил сечено на доста лични интереси..

  P.S. Да се разсърдя, определено няма. Даже ме радва. :)

 3. Колбърт рулира.

  За Белене не си прав, последната информация е, че ако го строят ще бъде с реактори ВВЕР-1000 или ВВЕР-446, произведени в Русия или Чехия. На острите зелени човечета, дето пак са надали вой: ** ** *** ****** ***** ******, ** ** **** * **** *** ****** ****** (незнам как се отнася?? към нецензурните думи в блога :)). Трудно им е да си признаят, че АЕЦ Козлодуй дълги години, държа рекорда по най-продължителна безотказна работа на реактор, да се разправят с 60 годи??ните, все още работещи, реактори във Франция и Англия или с “Черна Вода”, която пак дефектирала леко, с канадските си реактори.

 4. Това може само да ме радва. Аз бях чул за канадските Kango. Що се отнася до зелените човечета: http://semkiibonbonki.blogspot.com/2006/04/blog-post_18.html .

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: