Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
April 9th, 2006 by Valery Dachev

Windows XP and RDP Concurrent Connections

Бях си в Казанлък тези дни. Уви, само едната машина вкъщи взима Интернет по PPPoE и макар на същия switch да има още две машини (все вкъщи), се разразяват битки за компютър. Оказа се, че в моя случай Internet Connection Sharing не върши работа, тъй като настройките на машините се раздават от DHCP сървъра на доставчика и най-малкото ще стане мазао (да не говорим, че няма да се виждат и другите машини от мрежата). Мързеше ме да инсталирам външен софтуер от типа на WinRoute, WinProxy, WinМадафака и т.н.. За капак машината с Интернетя е laptop и е абсурд да си играя да търся USB мрежова карта. Накратко: “да са и*а и претенциозния”. Пък и не може например майка ми да работи ту на единия, ту на другия компютър и накрая да се чудиш кое къде е… Известно е принципно, че в Windows XP Professional (какъвто работи и на трите машини) може да работи само един потребител. Ако опита да влезе друг, сесията на първия се заключва. Чисто технически, не ми беше ясна причината двама души да не могат да работят едновременно, при положение, че явно е възможно в Small Business Server, който имаме в офиса.

След кратко ровичкане попаднах на този адрес. Старичко е, знам, но пък е полезно и не толкова известно. Накратко: оказах се прав – причината не е другаде, ами в EULA. Въпреки това от Microsoft са се изпуснали и в някакъв beta build на Service Pack 2 са изтървали версия на termsrv.dll, за който тези неща могат да бъдат конфигурирани. Хватката е той да бъде подменен. На адреса е описано как и е дадена за изтегляне съответната версия. За по-мързеливите, като мен, има и инсталатор, който да свърши черната работа. Има още малко, което трябва да се свърши (включване на “Fast User Switching” и редактиране на настройките с Group Policy Editor). Мързи ме да описвам цялата операция, след като я пише там… :) Междудругото, тези неща работят само за машини, които не са част от някой domain.

Comments

2 Responses to “Windows XP and RDP Concurrent Connections”
  1. Междудругото, тези неща работят само за ма??ини, които не са част от някой domain

    …и на ма??ини, които са с нелегален Windows. Защото ако са с легален, “инсталирането” на този DLL ги прави автоматично нелегални, т.е. в пряк разрез с EULA-та. ?? язък за парите и барута ;).

  2. Тиху ся ! :-P Ло??ите няма да разберат :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: