Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
April 6th, 2006 by Valery Dachev

Link Prefetching

Разглеждах FAQ страницата за web-майстори на Google, когато попаднах на интересна технология наречена Link Prefetching, която Google използват. Накратко, тя дава възможност браузърът да бъде инструктиран да придърпа, когато не е зает, някои адреси, които има вероятност да бъдат посетени. Google го правят това за първите няколко резултата от извършеното търсене и в това има известна логика – докато разглеждам резултатите, дръпва някои от тях, цъкам и те се зареждат мигновено. Най-популярните браузъри, които го поддържат, са Firefox и Netscape 7.01+. Това може да се провери на този адрес.

Проблемът е, че опцията е включена по подразбиране във Firefox и може да изиграе много лоша шега на не малкото люде на трафик, а и на тези, които делят връзката си други хора (напр. в претрупан офис). Въпросът много кратко е дискутиран в страницата посветена на тази възможност и, лично на мен, аргументацията за включването и по подразбиране ми звучи меко казано нелепо. Доколкото тази функционалност активно се използва от Google, предварителното зареждане може да се извърши на всевъзможни сайтове. За такива потребители е препоръчително да изключат възможността. За съжаление най-лесният начин да стане това на този етап е да посетят адрес “about:config“, да намерят натройката network.prefetch-next и с двойно цъкане да променят стойността (последната колонка) от “true” на “false”. Друг вариант е инсталацията на едно от най-популярните разширение за Firefox напоследък – Fasterfox, в което тази настройка (и редица други) е изнесена (Tools -> Extensions -> Fasterfox -> Options -> Fasterfox -> Enable Enhances Prefetching).

UPDATE: Любопитно ми е, колко от pay-per-click системите проверяват за “X-moz: prefetch” хедър, защото това е един чудесен начин за симулиране на цъкания… :-P

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: