Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
March 11th, 2006 by Valery Dachev

Нови сетива

Хубави дни. Реших да тегля една майна на всякакви изчисления, планове и какво ли още не… От гледане в бъдещето нищо съществено не съм променил. Изневерих на предвидливостта си… и двете съкращения запълниха новите документи, които се появиха из къщи (фактури, гаранционни карти, лизингови договори,…).

Прясно опаричил се (преди два дни), побързах да се сдобия с нов монитор. Изборът падна върху последния останал Samsung 760BF – 17″ TFT, 3 години гаранция върху 1 пиксел, 4ms период на опресняване, 160/160 градуса видимост, макс. разд. способност 1280×1024 @ 75 Hz… и най-озадачаващото – точно едно копче – за включване/изключване. Хубаво са го измислили с auto-adjustment и в общи линии не се налага пипане на картината. Лошото е, че, когато се наложи, става с някакви приложения, които се инсталират допълнително, а CDто иска default browser да е Internet Explorer, иначе се дъни. Кофти история, но какво да се прави… Най-важното е, че заема значително по-малко място от стария ми Dell (евалата на мониторчето, много издръжа и, надявам се, още много ще издържи в ръцете на сестра ми)…

Мястото, което се освободи на бюрото ми се оказа доста полезно за следващата ми покупка – дългожадуваният синтезатор се оказа много по-огромен, отколкото изглеждаше на картинката, и определено ще се нуждае от стойка. Хиляди разправии докато си го купя де. Идеята беше част от сумата да покрия с TransCard, а останалата – да взема като кредит от JetCredit. Оказа се, че с JetCredit се взима само сума равна на пълната стойност на покупката, а на касата може да се плати с TransCard, но не и да се теглят пари. Почна търсене на бензиностанции на Петрол (доколкото да намерим клон на Евробанк в Младост бе като да намерим игла в купа сено). На едната нямали 400 лв. оборот – всички пазарували с TransCard. Слава Богу, на другата имаха. 15 мин. одобряване на кредита, но преди това ме препитваха поне толкова, после и по телефона, че и в офиса са звънели, за да получа отговор “одобрен сте”. Отивам да си взимам синтезатора, всичко е ОК, но единият консултант вмята: “А вие имате ли захранващ адаптер?”, аз: “Ами то няма ли?”, отговор: “Не, купува се отделно. Струва 60 лв.”… Алоооо, сливи ли имаше в устата? Та си имам и оригинален адаптер на Yamaha. За капак, товарното Suzuki се оказа малко за огромния кашон, та… Веско ще ни споменава за начина, по който пренесохме моята скъпоценност (добре, че не ни видя) – прикрепена с единия от двата задни колана, а багажникът завързан с парче мрежов кабел, което намерихме в колата.

Хубаво, че направихме едни мекички с белот вечерта у Тони, иначе нямаше начин да се отлепя от новата си придобивка – горе-долу както направих и днес. Още не съм изчел цялата документация, която е огромна просто. Предстои разглеждане и на софтуера, търсене на аксесоари от типа на стойка, USB кабел, MIDI кабел, sustain педал…. Ужас… Толкова пари за едното хоби… Определено не съм добре…

Няма вече “Мюнхен” по кината. Всички са несериозни! Тази вечер ще си го гледам вкъщи… НЪТЦ !

Comments

9 Responses to “Нови сетива”
 1. имам мюнхен на dvd със субтитри на сръбкси ако иска??… 250 динара и е твой :)
  ако пък не се навие?? – ще ти го дам да си го гледа?? :)

 2. Аз снощи го изгледах. Но още не мога да осъзная дали съм доволен или не…. странен ми е.

 3. Честита нова придобивка:)
  Сега вече се заричам, че следващото ми идване в София ще е свързано с посещение на къщурката ти ;р ??ска?? или не… ;р Обещавам да си нося фотоапарат, с който да документирам мяткането на дългите руси къдрици над синтезатора.
  Дъъълго време да си го ползва?? безпроблемно :) А на Драго пожелавам здрави нерви :)

 4. Ще дойде?? в къщурката ми, ама ако те пусна. :-P Шегувам се – добре си до??ла. Веско вече те изпревари със снимките, а в стаята на Драо не се чува толкова. По-ло??ото е, че май се зарибява и той и ще има семейни скандали… :-P

 5. Кекекекеке :) Честито! ‘га ??’ черпи???

  Пък за монитора – естествено, че софтуерът се инсталира само, ако браузърът ти е ??Е. Щом всичко като е автоматизирано, що ти е да бара?? по картината? Под Linux в текстов режим едва ли ще ти пука много за цветовете. Кекекеке :)

 6. Честито и от мен :) Аз също имам този синтезатор от няколко месеца – макар и доста да съм забравила да свиря за последните години, в които пианото ми бе в Пловдив, а аз – в София…

  Аз също бях неприятно изненадана от липсата на каквото и да е захранване – дори едни батерии няма??е!! ?? понеже го купих в неделя вечерта – бая обикаляне падна преди да намеря поне батерии. Но това ре??ение не е на Технополис, а на Ямаха явно. ??наче си купих и sustain педал.

  А какво стана със стойката? Аз лично тъкмо отивам към магазина на ПроТехника за да видя какво има – преди останах недоволна от единствената Х-образна метална стойка, но и тя е нещо в сравнение с това да го прехвърлям от едно място на друго.

 7. @Izida: На мен захранване ми предложиха още в Технополис. Колкото до стойката, купих си вероятно точно тази X-образна от магазина на Dynacord на Патриарха. Сравнително удобна е, а и лека. Проблемът е, че височината трудно се регулира и даже почти невъзможно докато синтезаторът е върху нея (това бе??е всъщност първият ми, за щастие безуспе??ен, опит да стро??а ма??инката си). На мен проблемът сега ми е да си потърся memory карта за този синтезатор…

 8. @Валери: Memory карта търсих в началото на лятото – поне в ??нет каталозите намерих единствено на сайта на един магазин за техника, който е в НДК. ?? пи??е??е, че има налични карти. Но като отидох там се оказа, че каталогът им не бил актуализиран и отдавна не предлагат.

  Честно казано обаче след това започнах да си записвам изпълнения в някоя от 5те свободни позиции в паметта, и след като вържа синтезатора към входа на аудио картата на коппютъра да пускам записа и така си записвам. Същото правя и за MIDI-та – само че тогава записа е по USB. Та минах и без нея – поне до момента не ми е потрябвала.

 9. @Izida: Аз предполагам, че от магазина на Dynacord могат да поръчат. За съжаление, в момента съм в Казанлък и нямам как да погледна документацията на синтезатора, но си мисля, че има??е някои допълнителни неща, за които дава??е възможност картата. Всъщност, чудя се дали няма??е начин да се добави User Voice с нея. Направи ми впечатление, че картата дава повече възможности от това, което USB интерфейсът предлага.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: