Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
March 7th, 2006 by Valery Dachev

Yamaha

Побъркал съм се верно. Умопомрачил съм се направо. Навсякъде за това говоря и само това ми е в главата. Хората пропищяха от мен. Няма да се учудя, ако тези от тях, които четат блога ми, пропуснат този пост. Грешката ми беше да посетя пак сайта на Технополис и да установя, че ще си купя Yamaha DGX-305. Спецификациите ги пише на сайта и се очертава с най-добро съотношение цена/използваемост (въпреки факта, че има една октава по-малко от наследника си). Впечатляващо животинче. Ходих си към Казанлък. Коментарът на баща ми беше “МОЛЯ ?!?!”, а на майка ми – “Първо синтезатор, а после – мотор”. Не бях прекарвал толкова време пред пианото от 7ми клас насам сигурно. Упражнявах “My Immortal” на Evanescence и “Wait for Sleep” на Dream Theater. Може би, ако бях на нивото си от едно време, нямаше да ме затруднят. Бойната ми задача е да си го върна. За целта заредих и със сума други ноти и самоучители (при това без да давам $50 за тези на Jordan Rudess). Остава само да се заредя с ~500лв. за монитор и ~890лв. за синтезатора. Кога ще е това, един Бог знае….

Може би причината този синтезатор да ми е все в главата е, че това е една от малкото позитивни мисли, които щъкат из нея напоследък – лечение за навика ми да взимам нещата навътре. В моментите, в които диря ноти из Интернет и ги сравнявам с изпълненията, ми отлитат всякакви терзания за безмълвно тъпите изпълнения на някои хора, повтарящите се такива на други, за работата, която имам да свърша и въобще… за всичко. То и аман вече от такива… колкото и да мрънкам, да се цупя, да съжелявам, да се депресирам.. няма да си помогна. Иначе ми се ще на тези, които го причиняват, да цитирам Павел : “Мрете в ла*на !”, а те шЪ мЪ извиняват за цинизма ! Четящите от тях блога ми да го приемат лично.

Иначе… за Казанлък… не се бях прибирал от два месеца и празниците се оказаха приятен повод да си направя това пътешествие. Съдейки по целия час и половина, който ни беше необходим да излезем от София, явно още много други кореняк-софиянци бяха тръгнали по родните си места. Иначе накратко все приятни занимания (в хронолигичен ред): в бирария с компанията, на кафета с Емили, на пианото, на рожден ден на Лалев, на кафета и билярд с Илиян и Драго, на разходка с Емили, на кафета с Катя… и така. Прибирането също беше забавно – по подбалканския път – снимки на в.Ботев, на бънджи-маниаците на един мост, на почти долепените джамия и църква в Розово… В “Емил Марков” пък засякохме dzver и T0sh, с които (по причини споменати в предната публикация) не можах да се видя същата вечер, а снощи не се обадиха. Може би днес ? Макар че се чувствам страшно отпаднал. Уморявам се от планове. Остарявам.

Айде.. този път до тук… макар незавършено да изглежда някак.

Comments

9 Responses to “Yamaha”
 1. Брей! Застреля ме с тоя мерак за синтезатор :) Направо си те представям как вееш руси къдрици вживявайки се в свиренето… Мдааам, това искам да го видя на живо! пЪк!

  П.С. Т0Ш си е в Бг? Еха… мнооооого поздрави от мен, в случай че се видите ;)

 2. Мераци секфи. После да не се оплачеш, ако ти кажат “Ауе, Сис, мноу си застреляна, начи…” ? :-P

  Инак Т0Ш… ако го видя… че както се е очертало….

 3. Веско says

  Имам някакво упомрачително чувство, че аз ще го карам този синтезатор :)

  Инак с Т0Ш се запознах в Неделя :)

 4. Че защо чувство ? :) Аз още вчера те информирах, че тъй ??ъ е… :-P

 5. Evgeny says

  Моето скромно мнение на аматьор пианист, който много добре разбира порива ти за свирене, е да не прибързваш да си купуваш синтезатор. Педи всичко заради това, че не може да замести пианото, тъй като има меки клавиши, които като динамика не могат да се сравняват с тези на истинското пиано, и след това и защото една обикновена MIDI клавиатура, свързана към компютъра ти и с подходящия софтуер, ще ти даде много повече възможности. Моят съвет е или да събереш малко повече пари и да си купиш електронно пиано с хамър клавиши (88 на брой, колкото на пиано) и да го ползваш като MIDI клавиатура, или поне да си купиш просто обикновена MIDI клавиатура, например на Evolution.

 6. @Евгени: Аз съвсем истинско пиано имам вкъщи в Казанлък – смея да твърдя хубаво – Petroff, с твърди клавиш, пристигнало в комплект с майка ми от тогавашен Ленинград. Започнах да свиря от чист ентусиазъм някъде в четвърти клас. И на уроците и в училище (когато свирих за оценка в часовете по музика), съм попадал все на мека клавиатура и на такава се чувствам доста по-комфортно. По същото време имах съученик, който още тогава се бе решил да обрече живота си на музиката (не знам след училището в Котел какво е станало с него междудругото), та ходихме у тях да свирим на синтезатора му – прясно новичък, внесен от чужбина (уаааауууу !!!), 100 мелодии, pitch band, място за някаква допълнителна платка (уааууууу !!!)… А и както се зарибявам по електронни джуджафки (как се пише тази дума според БАН ?)… като несбъдната мечта ми е. Още повече, че синтезаторът дава невероятен мегдан за импровизация. Вярно, че усещането под пръстите е различно, а и самото звучене, но… тръгна ли по този път, ще трябва да си купя роял (не че няма свободно място за такъв в хола :-P ).

  Междудругото, в Technopolis се продава и електронно пиано Casio CDP-100, но някак не съм им фен…. За съжаление, инструментите там стоят изключени… Тъпичко…

 7. Evgeny says

  Щом си сигурен в решението си, давай смело напред! :)

 8. Този синтезатор е добър. Правилен избор. Интересувам се сериозно ако го продаваш – [email protected]

  Новият модел е DGX-220 и има малко добвени нови неща. Пиши ако наистина го продаваш

 9. @music: Е, DGX-220 не е по-нов от DGX-305, с който в крайна сметка се сдобих. За сметка на това обаче съм хвърлил око на по-нови модификации като DGX-620. Другият вариант е да го сменя с Korg, но предвид аматьорското ми ниво не знам дали си струва… Тъй като не съм особено убеден в желанието си за upgrade, не мога да ти кажа дали съм готов да го продам. Иначе в Контакт има e-mail адрес, на който можеш да се свържеш с мен, ако имаш конкретно предложение. Самият синтезатор си работи без грешка, като съм му взел и оригинален sustain pedal на Yamaha и метална стойка…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: