Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
February 18th, 2006 by Valery Dachev

Пак П”СБО”

Текстът по-долу е съдържанието на тема, която би трябвало да е публикувана във форума на Поделение “Социално-Битово Осигуряване” към Софийския Университет. Тъй като отговорът на г-н Петко Горанов (неговият Изпълнителен директор) започна с “Тази тема ще я изтрия, без дори да я чета.“, смятам да публикувам отново въпросите, на които той се притесни да отговори. Много ще съм благодарен, ако му ги зададат по-високи инстанции, пред които не може да се размине без отговор. Та така:

Г-н Горанов,

Ще ми се да задам редица въпроси, които досега като че ли не са получили достатъчно ясен отговор. За да не се случи така, че случайно е пропуснат някой от тях, даже ще номерирам:

1) какви са според вас са приоритетите на студентите – локална мрежа или Интернет ?

2) кой според вас трябва да е собственик и да администрира локалната мрежата – П”СБО”, Сдружение като нашето или фирма-доставчик на Интернет ?

3) ако преди време предложихте третия вариант, по каква логика избрахте Атлантис ?

4) ако е фирма, не ви ли гложди някак мисълта, че няма как П”СБО” да се откаже от тази фирма, без да бъде разрушена мрежата ? или пък че такава фирма би била монополист в доставката на Интернет е мрежата или най-малкото може да прави сечено на другите доставчици ?

5) ако е фирма, каква според вас е вероятността тази локална мрежа по някакъв начин да бъде директно свързана към SU-NET (университетската локална мрежа) ? ще ви помогна – почти нулева.

6) ако е П”СБО”, може ли да осигури поддръжката на тази мрежа подобно на сега съществуващите за други технически служби ?

7) осъзнавате ли, че причините за създаването на това Сдружение бяха да се противопостави на вашите планове за ангажиране с Атлантис ?

8 ) какви конкретни мерки предприехте, за да установите извършителите на вандалския акт с нарязването на кабелите в 52ри блок ?

9) след като толкова добре е затегната сигурността с картите, кой е успял в рамките на няколко часа на влезе безпроблемно в трита входа на 52ри блок и също толкова безпроблемно да излезе от там и да изхвърли кабелите ? и как този някой не е попаднал под зоркия ви поглед, при положение, че са ви забелязали в 52ри блок по горе-долу това време (около полунощ ?!).

10) с какви очи управата смее да се изказва за студентската мрежа, при положение, че явно има пробиви в сигурността на своята ?! и то в системата за отчет на плащанията !!! явно сигурността там не може да се осигури само с наблюдение с камери. и по този въпрос нищо не казахте. и, доколкото знам, нищо не е направено. най-малкото, кабелът до wireless устройството в 42Б е външен противно на вашите и изисквания, а за капак се въргаляше дълго време по земята под прозорците на първия етаж, преди аз да го навия.

В десетката с г-н Горанов.

P.S. Аз тази публикация ще си я запазя, че това phpBB стана пословично с изчезването на теми.

Comments

4 Responses to “Пак П”СБО””
 1. Изобщо какво се учудваш, неудобните теми се трият рано или късно, а някой дори и “без да се четат”. Така и не стана ясно как ПСБО са ни потърсили (както обещаха) след последната ни официална среща преди има няма 7 месеца.

 2. Аз не се учудвам. Ядосвам се… Иначе някой ден ще разбере, че си играе с огъня, но ще е чак като се опари… Засега само си е сложил ръката над пламъка…

 3. Здравейте, момчета!
  Случайно попаднах на тази тема, която е доста стара, както виждам. Обикновено с този стил и тон пишат хора, на които засегната страна не им е виждала очите. Така е и в този случай.
  По тази тема аз съм писал в продължение на няколко години. Факт е, че някой непрекъснато ме “набутва” отново и отново в нея и няма какво ново да кажа, но хората просто си пишат ей така, за спорта.
  Когато задам въпрос от типа “Кажете ми някой друг ръководител от публичната сфера, който да подържа такава комуникация с аудиторията, обикновено не получавам отговор.
  Това не пречи на някои обаче да обявяват моята администраторска намеса във форума, която е задължителна за всяко подобно електронно издание, за посегателство спрямо свободата на словото.
  Нека всички преценят сами доколко е така.

 4. Г-н Горанов,
  Позволете ми да опресня паметта Ви. Очите Ви са ме виждали нееднократно на редица срещи, както с Вас, така и с г-н Хавальов. Освен това, нека Ви напомня, че бях:

  1. един от първите администратори на мрежата;
  2. един от хората, които участваше активно в окабеляването (още по времето, когато такива ги преследвахте);
  3. един от създателите и член на УС на СНЦ “Локална мрежа – Студентски град”;
  4. създателят на сека функциониращата информационна система за потребителите в мрежата.

  За комуникацията сега със СНЦ не мога да коментирам, тъй като вече наистина съм далеч от тези неща (каквото видях наскоро, съм го вписал тук), но фактът е, че по онова време изтрихте въпросната тема и не си направихте труда да дадете отговор на въпроси, които живо интересуваха населяващите общежитията управлявани от вас. Не говорим толкова за свободата на словото, колкото за правото ни да бъдем информирани за това, което се случваше там, където живяхме…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: