Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
February 2nd, 2006 by Valery Dachev

Абсурдистан. Такси.

Следваща публикация ! ?? с нея – нова рубрика в блога – рубрика посветена на абсурдите в една държава… или по-точно за държавата на абсурдите. Ще бъдат факти описателни за нея… а любопитството ми е разглождено от въпроса “Кога ще стане ясно коя е държавата ?”.

Задачка: Трима идиоти тръгват от точка Ц(ъ) до точка К(ъ) с такси 91119 на дневна тарифа и пристигат за 9 лв. по възможно най-краткия път. Двама от идиотите тръгват от точка К (като Княжево) до точка Ц (като Център) с такси 9732121 на нощна по-висока тарифа и пристигат за време 7 лв. Пита се: Какво е ре??ението на задачката, за да се получат подобни резултати ?

В Абсурдистан таксиметровите ??офьори обичат да погаждат номера на колегите си от същата фирма. За всеки погоден номер наградата е благословия за извър??ителя и майка му, като в хвалебствията се включват тъкмо няколко ду??и. ??звестна практика е комуникацията да става в радио-ефира на фирмата. Въпрос на престиж е това да става на ослу??ание на клиента на таксито. Ако съответният ??офьор участва в “литургията”, получава бонус към заплатата. А клиентът остава духовно обогатен с нови попълнения към речника си.

Comments

8 Responses to “Абсурдистан. Такси.”
 1. Предполагам, че просто не отчита?? престоя, а напоследък той съставлява значителна част от сметката. На мен сравнително често ми се налага да пътувам гадния мар??рут Овча купел — Дървеница и всеки път плащам различно: от 7 до 13 лева в зависимост от степента на задръстване. При това пътувам с една и съща фирма (може?? да поръча?? Рикарс Такси по ICQ), по един и същи мар??рут, а често даже и с едно и също такси.

  Друг фактор, влияещ на сметката, е дали си хванал таксито от улицата или си го поръчал. Ако е до??ъл на адрес таксиметърджията не смее да ползва помпички, защото ако се оплаче?? — ще го хванат лесно. Обаче спре?? ли някого на улицата… е… няма как да докаже?? от къде точно сте тръгнали. Затова винаги жертвам онези 40 стотинки за повикване на адрес, въпреки че има пиаца на 100 метра от нас. Пък и ми е по-лесно по ICQ да общувам с диспечерките: няма ??анс да не “чуят” гре??но адреса и да пратят колата на майна си, че след това и да се сърдят, нали?

  Някой ден ще опи??а всичките хватки, които прилагам при пътуване с такси — имам огромен опит и в общи линии проблеми почти не съм имала :-)

 2. Всъщност не се бавихме чак толкова по кръстовищата, а и вторият таксиметров заобиколи значително повече. Но си права, че взехме първото от улицата.

  На помпичките – с помпи ! :)

 3. Бе нямат само помпи гадовете и други неща ползват, като например по някакъв начин надуват ударно сметката в рамките на секунди.

 4. Да простължа и аз .. точка К е същата като в блога отгоре :) . От точка М (Младост) през точка СГ (студ град) до точка К. с нощна тарифа бе??е 8лв , от точка К. до точка М. при никакъв трафик 11лв ( през цялото време 2-рия ??офер ми надува??е главата, че кара на метан и било много евтино ( евтино ама за кого ? :)) ). Не че ще спра да ползвам таксита когато ми трябват, ама и аз да налея малко масло в огъня :)

 5. Хватката за борба с напомпаните сметки е проста: с рязък глас поискайте касовата бележка. Първо, част от таксиметровите апарати отчитат по-висока цена, но само на екрана. Когато пуснат касовата бележка — излиза нормалната цена. ?? излавяте измамника. Освен това на таблото задължително трябва да има телефон за жалби. Ако имам оплаквания от таксито аз си записвам този телефон на гърба на касовата бележка. Ефектът е поразителен: ??офьорът веднага предлага да се ‘споразумеем’.

  Няколко примера за разправяне с лъжливи ??офьори:

  ??змекяр от 1280 ре??и вместо 6-7 лева да ни вземе двойно. Бе??е изкарал някакви километри, все едно сме ходили до Русе направо… Аз вдигнах бесен скандал, оставих му 6 лева и му казах, че ако иска — може да се разправяме и пред разните органи. Не поиска. Друг път някакъв младеж ни взе от Попа и деликатно увеличи километрите с 2-3 само. Аз помолих с мазен глас за касовата бележка. Той попита: “Ама проблем ли има?”. Аз казах: “Дааа”. Той: “Ами аз днеска сменявах гуми, може нещо да се е разцентровало — платете колкото обикновено ви е сметката”. А негов колега от 2121 изключително нагло ре??и, че за разстояние, което е 5 километра и 250 метра (все пак в продължение на 2 години всеки ден го пътувах това разстояние и в двете посоки с такси, няма как да не го науча наизуст), ще ми вземе пари като за 8 километра. ?? понеже бе??е ранна утрин, а на мен не ми се занимава??е с него — обадих се на телефона за жалби. Казаха, че ще проверят. След 4-5 часа се обадиха, извиниха се, че наистина имало проблем с таксиметровия апарат и ми предложиха free ваучъри за компенсация. Всъщност в 2121 повечето коли са на лизинг. ??ма клауза в договорите, според която ако ги хванат в издънка — прекратяват договора на секундата и им прибират колата. Без значение колко си платил до този момент. ?? повечето ??офьори там много се пазят да не изгорят. Редки са случаите някой да се пробва да лъже.

  Като цяло — най-добрата тактика за борба с измамниците е нападението. Още като се кача в таксито им давам да разберат, че всекидневно пътувам по съответния мар??рут (може и да не е така, ама те как ще проверят), знам цените, знам разстоянията, въобще информиран клиент съм. ?? съответно наистина мноооогооо рядко някой се пробва да ме лъже.

  Знам, че си е голяма разправия надлъгването с проклетниците, но ако погледне?? с друго око — може дори забавно да стане. На мен вече ми е хоби.

 6. Типично спонтанно нару??аване на симетрията. Като физик трябва да ги знае?? тия работи. Аааа!

 7. Антония, вярно е, че се пла??ат от информираността. Но не винаги… ??мам пресен пример – един таксиджия отказа да влезе до кооперацията с обяснението : “Е, няма да си тро??им колата я!”. Аз се вбесих – времето бе??е ло??о. Казах му да спре на момента. ?? да си ми даде касовата бележка. Казах, че веднага като се прибера ще пусна оплакване срещу него. “Ако ще?? и на арменския поп се оплаквай!!” и продължи със : “Не мога да дам бележка!” със същия скандалджийски тон. Не си бил сменил лентата, човека… Като нищо може??е и на бой да скочи!
  На същата вечер писах на ОК Супертранс (колата бе??е тяхна, служебен номер 908).
  Но още не съм получила отговор. Смятам да им звънна и на телефона за оплаквания да питам получили ли са оплакването ми.

  Как мислите, какво трябва да направи?? ако бойно настроен таксиджия откаже да даде бележка? До колкото знам си в правото да не му плати??! Но ако му каже?? дори подобни думи не знам какво може да стане…

 8. Кратко допълнение : току що получих отговор от ОК, според който ??офьорът е глобен и уволнен…

  Едно добро начало към оправяне на положението! Явно арменския поп работи ;)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: