Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
January 16th, 2006 by Valery Dachev

ShakeIT

По стечение на обстоятелствата, това е името на IRC мрежата ни. Раздразнението от него расте в някаква неопределена прогресия, въпреки че аз съм главният виновник за него. Всъщност дойде от фразата “Shake it, baby, wanna dance ?”, която прихванах от Гого и Ко. преди години и изцепвам ни в клин и ни в ръкав. #shakeit се казваше канала в BgIRC, в който привиках няколко администратора и инициирахме отцепването… преди повече от 2 години 42 седмици и 4 дни. Така, това стана официалния канал на мрежата, а от там и името и… Тъпо, но до ден днешен не успяхме да измислим нещо по-свястно и в същото време свободно в .org и .com домейните…

Хванали сме се да оправим сайта на мрежата, който се сглобява от години. Трябва да отбележа, че функционалност не му липсва и евалата на dzver за това, защото имено с този сайт проходи в PHP. За съжаление, кодът се нуждае от сериозно пренаписване и преструктуриране, за да последва смяна на дрешките, добавяне на функционалност и т.н. и т.н.. Истината е, че в това отношение изоставаме ужасно. Та вчера се занимавах основно да измествам излишни таблици от базата на сайта, както и да разчистя други такива, които вече няма да се ползват. Поразчистихме и директориите от излишни неща, преместихме други… Прехвърлих кода вкъщи и започна сериозен refactoring. За съжаление dzver не можа да дойде, за да ми обясни какво правят някои парченца код и трябва да си сглобя сам каринката.

Отделно имах някакви неволи вчера със 120 Гб си IBM/Hitachi диск и изтръпнах, когато започна да издава странни звуци, а ядрото да се паникьосва от грешките, които само хвърляше при четенето му. Спасението дойде с Drive Fitness Test, който може да се намери тук – малко сладко bootable CD с инструмент написан на нещо от типа на Turbo Vision с възможност за диагностика на контролера и диска (анализ на логове, тестове на механика, датчици и какво ли не), настройка на S.M.A.R.T. форматиране на ниско ниво и възможност за ремонт само на увредените сектори (което при мен даже не доведе до загуба на данни, но това може и да е в резултат на ползването на ReiserFS). Истината е, че в момента дискът работи пИрфектно. Въпреки това си имам едно наум за него и надушвам предстоящите backups на DVDта.

Comments

5 Responses to “ShakeIT”
  1. Кой пък го дразни името на мрежата ни?

  2. Мен! :)

  3. Ти си рус => нищо не разбира?? … :D

  4. Може би е трябвало да ползвате като основа на името допълнението на Бомбера: “Shake it, baby, wanna daaaance? … Майка ти ??* ***” ;-)

  5. Сис: Щи кажа аз на теб – ще ми дойде?? пак на супичка ! :)

    ??цаци: То от там идва, но… нали съм културен…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: