Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
January 7th, 2006 by Valery Dachev

Руски

Малцина са тези, които ме познават и не знаят, че съм едната ми половина е руска (тази, за която е отговорна майка ми). Срам ме е обаче да си го признавам – руският ми е под всякаква критика. Разговорите на руски вкъщи бяха сведени до абсолютния си минимум – нула. Отговорните за това осъзнават вината си, но това не променя факта, че разговорите ми с Юля и Лилечка са страшно затруднени. Срам и позор е да минаваме през английски… а и българският им е слаб.

Чалнал съм се нещо напоследък и съм решил да променям това. При това с някои много конкретни начинания (преводи на неща), благодарение на които да мога да практикувам езика. Имам да благодаря на гореспоменатите две девойки за помощта. На връщане от работа даже минах през Славейков и се обзаведох с руска граматика. Пет минути насаме с нея ми подействаха “призлително” – неща, които приемани за даденост или просто диалект, се оказват част от правилата за произнощение в езика. Отделно, абсолютно нов за мен беше фактът, че “формите… с ъ е считат за елемент на елитарната ортоепична норма”, каквото и да значи това.

Луд… хванал съм се все пак… Чудя се дали за изпитите си да не започна пак от руски учебници да се уча. И без това Ландау и Лифшиц се намират предимно на този език, а по отношение на Файмановите лекции – руският и английският се конкурират…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: