Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
October 7th, 2005 by Valery Dachev

Загубена шофьорска книжка

Яд ме е, че за всяко елементарно нещо в тая държава се искат неистови усилия и време. От 9:00 до 13:00 се планираше в офиса да няма ток, така че използвах времето да направя нещо по въпроса със загубената си шофьорска книжка. За целта станах в 8:00, изкъпах се, хапнах и към 9:30 излязох с колелото. Баща ми беше разпитал каква е процедурата, но аз нямам много доверие на неща от типа “кой-на-кого-какво-бил-казал”. В софийското РПУ ми казаха да отивам директно в КАТ, но за всеки случай посетих и местната полиция (доколкото КАТ е в другия край на града), за да попитам за процедурата. Отново отговорът беше “директно в КАТ”. Направих си снимки, попълних необходимите документи и набирам 3 км неравен път до там и една лелка едва не ми се скара: “Съжелявам, но процедурата е първо да отидете в РПУ, за да подадете декларация за загубени документи.”. Скарах и се и се върнах в районното. Друг полицай потвърди диагнозата на тази в КАТ. Попълних декларацията, която трябваше да подам не началника на Общинска полиция. Бил в Гурково, а заместникът му – в отпуск. Чаках. Към обед се появи. Всичко приключи за по-малко от минута. Насладих се отново на абсурда на тая държава: да ме глобят, задето са ме обрали. Не съм си бил опазил документите от кражба. Че не е ли работа на държавата да ме пази ?! А и как повече да ги опазя ? Да си ги вържа на врата, както военните правят с идентификационните табелки ? Следва – паспортна служба за издаване на акт (глобата трябва да платя след месец). После – Си Банк. И отново в КАТ. 11:58. Почивката им е от 12:00, но всичко беше опразнено. Седейки отпред установих, че отново са сбъркали името ми в квитанцията от Си Банк. Обратно до клона на Си Банк. Опааа… и там почивка. Видяхме се с Драо и почакахме. Пак в КАТ. Подадох документите. Питам дали мога да шофирам с акт и лична карта. “Не знам, не мога да ви кажа, не знам на какъв колега ще попаднете.”. Обратно в града. Общо за деня – 25 км. Загубил съм форма.

Остатъкът от деня премина в офиса. А от вечерта – навън с Емили (беше ми залипсвала вече :( ) и на по биричка с компанията в Аквариум. Още хора ще дойдат на Бузлуджа. Съжелявам само за тези, които няма да успеят или пък си намират поводи да не го направят. Губят !

Та, правилната процедура (в Казанлък) е:

  • Снимки и попълване на формуляр за подновяване на документа, както и декларация за случилото се с тях.
  • Посещение при н-к Общинска полиция (или аналогичен на него индивид) за резолюция по въпроса.
  • Паспортна служба – за съставяне на акт (със съответната глоба) и обявяване невалидността на документите.
  • Превод на таксите за издаване на документа.
  • Ако е загубена само шофьорската книжка, документите се подават в КАТ. Ако са загубени и други лични документи – в паспортна служба. За преиздаване на шофьорска книжка медицинско не се изисква

Comments

3 Responses to “Загубена шофьорска книжка”
  1. Гъзари, докато вие запивате на Бузлуджа, аз съм принуден да се разправям с едни малоумници в БАН :(

  2. Христо says

    Оф с тая наща система никога няма да се справим .Аз имам проблем с това 4е искам да си извадя книжка с категория Ц обаче се оказа че за целта трябва да си покажа дипломата за основно образование която аз одавна съм изхвърлил .Понеже имам такава за средно .Която оба4е е в университета в който уча .По логиката на лелката от гишето за мога да имам студентска книжка с заверени семестри без да имам основно образование .И сега се оказва че ако от университета не ми дадът дипломата(Оригинала) ще си взема категорията като завърша .Понеже в КАТ не работят с копия !

  3. @Христо: В зависимост от универститета, в който учиш, би трябвало да можеш да изтеглиш дипломата за период до една седмица, като подпишеш сумати бумащина (естествено) и запалиш свещичка за отдел “Студенти” (или аналогичния му), който е отговорен за това…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: