Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
October 6th, 2005 by Valery Dachev

Конфликт на портове

Симптомът:

Event Type:	Error
Event Source:	W3SVC
Event Category:	None
Event ID:	115
Date:		05.10.2005 ?.
Time:		23:01:48
User:		N/A
Computer:	EXODUS
Description:
The service could not bind instance 1.  The data is the error code.
For additional information specific to this message please visit the Microsoft Online Support site located at: http://www.microsoft.com/contentredirect.asp.

For more information, see Help and Support Center at http://go.microsoft.com/fwlink/events.asp.
Data:
0000: 00002740

Източникът на това съобщение може да не е само W3SVR – понякога е и SMTPSVC. В първия случай някой от портовете на HTTP(S) server-а е зает (обикновено 80 или 443), а във втория – на SMTP (обикновено 25). Решението е да се засекат портовете, на които би трябвало да работи IIS, с тези, които се използват в момента. Последното може да се провери или с конзолния инструмент “netstat”, или с помощта на TcpView програмката (портовете маркирани като LISTENING). Единият вариант е да се човърка приложението, което ги използва, а другият – да се сменят портовете, на които би трябвало да използва IIS. При мен например проблемът беше със Skype и неговата (по неведоми причини включена) възможност да използва портовете 80 и 443 за входящи връзки.

Comments

2 Responses to “Конфликт на портове”
  1. вес says

    Пак ли бе пак ли плюе?? бе :) ега си деструктивното мислене :)

  2. Ще??е да е деструктивно, ако нещо разру??авам. Аз напротив – оправих си го. А то даже не се е наложило да го чупя. А още не съм пуснал всичко. ??мам още две чудесно съобщения в Event Log-а, за разре??аване. Включително и любимият проблем с десинхронизацията на IIS акаунтите.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: