Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
September 4th, 2005 by Valery Dachev

Ночной дозор (2004)

Току-що изгледах "Ночной дозор I" (2004). Лично аз останах стра??но доволен, макар на места филмът да е оплюван. Първото нещо, което неминуемо прави впечатление в първата част от трилогията е, фактът, че филмът е изцяло на руски – евала за това. Признавам си, не съм чел едноименния роман на Сергей Лукьяненко, но сценарият е страхотно написан – с краткото въведение допълвано по продължение на филма, с постоянните ретроспекции, които оставят зрителя сам да сглоби мозайката – без обяснение, с многократното разделянето на действието на няколко сюжетни линии и преплитането им отново в една, с това, че появата на нищо и никой във филма не е случайна. Липсват лъскавите сгради, спортните коли, върховите технологии… просто мястото е Русия. Режисурата пък е в ръцете на Тимур Бекмамбетов. Дали в малкото филми, които е режисирал не е имал възможността да се издъни или просто фактът, че е казакхстанец, го прави различен, не знам, но той определено не прави филм по рецепта – той пи??е рецептата. Ефектите са изпипани и точно на мястото си. Може би sountrack-ът е дразнещ на моменти (особено в края), но съм склонен да го преживея. Актьорската игра също е на ниво.

Не знам…. аз се филмирах още при tailer-а. За самия филм да не говорим. Чакам да дойде на кино, а не знам как ще доживея оставащите две части от трилогията (съответно през 2006 и 2007).

Comments

2 Responses to “Ночной дозор (2004)”
  1. Лукяненко е на много добро ниво, но леко залита на тема секс с непълнолетни. Една твърде съществена част от книгите му са 13 годи??ните героини.

    В Ночной дозор този ефект е по-слабо проявен и книгата е супер.

  2. Е, какво против 13-годи??ните ? :-P

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: