Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
June 18th, 2005 by Valery Dachev

Мрежови КУРиози

С подобно заглавие ще вписвам всички истории с (кандидат-)мрежори на локалната мрежа в Студентски град. Дали за да изразя възмущението си или пък възторга си. Е, днес ще е възмущение…

Ще започна със състоянието на входа на госпожицата, за която ще стане дума по-късно. В съседство е до моя и дълги години там просто няма??е хора, които да изявят желание за прокарване на мрежа. Тази година управата обаче настанява там редица студенти от Факултета по Математика и ??нформатика и в същото време настоява входът да бъде окабелен по нов по-нормален начин от принципа “едно към гьотере”. Това там става по стари кабелни канали предназначени за общо телевизионно и радио приемане, но така и не са използвани. Тези канали (и кабелите в тях) излизат в помещения в мазетата. До момента необходимите канали са прочистени от други кабели, пуснати са UTP кабели от стаите до помещенията, където са наслагани са кутиите за switch-овете, както и са опънати кабелите между тях. Днес, всъщност, трябва да се пусне кабел от тях до моя вход. Проблемът е, че никъде не можем да намерим 16-портови switch-ове на цена съобразена с на??ите финансови възможности. А целта е с тях да заменим каскадно вързаните 8-портови, а последните да наслагаме във въпросния вход А. В противен случай ще се затрупаме с 8-портови switch-ове, а продуктивността на мрежата ще е малка.

Та… тази сутрин поглеждам към телефона си и откривам следния SMS от явно нервната госпожица от съседния вход: “Govori s men kakto govori6 zad gyrba mi.Iskam DNES da mi pusne6 mrejata,za6toto ako me skysat na o6te edin izpit nqma da si jiv“. Първата част се дължи на факта, че съм се възмущавал от нея пред други хора – същите тези, на които обяснявала, че съм я бил дискриминирал (вероятно заради турския и произход, не знам) с това, че не съм се съгласил да и пусна лично, персонално на нея кабел от моя вход до нейната стая в съседния. Втората част – на факта, че съобщението е изпратено в 9:14 и поради недоспиване не се знае какво приказва. Чакала била няколко месеца. Ами те и още една камара люде чакат там. Само където тия люде (тя включително) устата им много знае, а даже не са си направили да прочетат Устава, с който са се съгласили. А там чл.11 гласи: “Членовете на сдружението са длъжни: …. да участват в дейността на сдружението и да работят за осъществяване на целите му;“. Съседите на въпросната девойка поне си траят, защото знаят, че нищо не са помръднали пръста за тази мрежа, а правата и задълженията им се покриват напълно с моите и тези на всеки друг член на сдружението. Тя обаче е изключението, което, хем нищо не прави, хем вдига врява. А на мен, честно казано, ми е през оная работа в техния вход дали ще имат мрежа или не. Правя го от чист ентусиазъм и без да взема и пукната стотинка (какво всъщност всеки друг от малкото, който работим за тази мрежа). ??мала била изпити и било много важно за тях да има ??нтернет. Ами, като вижда, че там няма мрежа и нейните хора там хайманосват, подава молба за преместване и се мести ! Ако е толкова читава, ще??е да има приятели-информатици в 52ри блок, които да и предоставят възможността да поцъка от техните компютри.

Ха, като стана въпрос за 52ри блок – семеен по план, но населен предимно с информатици. Мрежата там е най-голяма и затова управата ни принуди да направим пълно структурно преокабеляване на блока. Когато никой няма??е мрежа, всички се включиха. Гре??ката бе??е, че някои проимаха и сега тази огромна мрежа от информатици се поддържа от две момичета на кръст. Отиват в стаята на един съвсем не слаб момък и трябва да пробият дупка в стената. А той просто седи, гледа телевизия и припира “Не стана ли вече ?”. Егати и претенциите. Друг пък запла??ва, че чак баща му се изявява по телефона (щял да прати данъчна проверка “на крадливите им ??ефове”). Вместо това, да бе??е опитал да помогне ли ?!

Неблагодарни и безхаберни хора, ей. ??ма да дерзаят след това лято…

Comments

3 Responses to “Мрежови КУРиози”
  1. Мдам, в светлината на доклада, който Петко Горанов е написал срещу нас, и който смята на внесе на УС на СБО в сряда, може наистина да стигнем пак до старата схема – никой няма мрежа и всички помагат :) Тъй като ако в сряда с Добрев не успеем да защитим СНЦ-то, ще се наложи да работим дружно за … демонтирането на мрежата ;)

  2. Тегли им една петминутна псувня и ги остави не само без връзка, но и без перспектива да имат таква някога – например напълни им каналите с епоксидна смола или разни омрежващи се при втвърдяване полимери.

    А на женски каприци и женски SMS-и не се връзвай. Аз имам впечатляваща колекция от такива. Във всеки случай единствената правилна стратегия към една жена е да я дразни??, докато си изхаби всичката отрова и после мирясва и ляга на припек.

  3. ??цаци: до толкова ми е втръснало от безхаберието на хората, че накрая ще се обзаведа с един wireless и стрелбата ще прилючи. Всеки да се спасява. Така или иначе ще се изнасяме, колку му е ?

    Весо: Дразнещ е самият факт, че от единия ентусиазъм (и безизходицата заради това, че няма кой друг) се блъска?? (долкото възможностите и желанието ти го позволяват), за да направи?? нещо за хората, а те ти отвръщат с упреци, че не си се занимавал повече. А е ясно, че тук се работи не за пари, не за слава, ами явно за един “голь хуй”.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: