Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
May 5th, 2005 by Valery Dachev

Компютърно

От вчера още беше ясно, че днес предстои окабеляване. За целта снощи (точно преди да се изсипя у Дени да ядем странни, но вкусни палачинки) забрах кабел от Димитър. На връщане от спирката засякох домакинката (направих тая жена известна :D), пихме по кафе с цялата и тайфа, награбих ключовете. Ваденето на кабели тръгна перфектно – само в една от стаите събудих едно девойче… Запецнах между втория и третия етаж. Последва рязане и къртене на тръби и нерви. Безкрайно неприятно. Както и да е: кабел от нас до първия етаж вече има. Мирясах чак към 13. Оправих си проблемите с NetBeans и хукнах да си драскам по невронната мрежа. Оказа се обаче, че утре в Online.BG няма администратори, та реших още днес да подменя паметта. Цяло чудо е, че не ми подпалиха телефона по време на едночасовите мъки. Двата чипа по 1Гб (за които искрено трябва да благодаря на dzver) просто отказваха да тръгнат заедно. Ядрото потегля и след малко затрещява с невъобразими грешки. Пробвах различни комбинации от чипове и местоположенията им. Палеше само с 1ГБ и толкова. Тръгнах да си играя с честотите на паметта. След интервенцията машината отказа да запали. Учудващо там, където трябва да има място за jumper за почистване на CMOS, нямаше. Въпреки това, с подръчни средства събралата се дружинка успешно извърши операцията. Учудващо, машината пък потегли успешно с 2 ГБ памет! Междувременно Илиян подхвърли, че в BIOSите на Gigabyte дъната (в частност моето GA-8I848E) имат магическа клавишна комбинация Ctrl+F1, след натискането на която се показват една камара полезни опции, една от които “Top Performance”. Еми, оказа се, че точно тази опцийка при мен осигурява “No Performance”. И опцийката “CPU Hyper-Threading” я нямаше. Според документацията, системата сама щяла да засече, че дали имам Intel(r) Pentium(r) 4 процесор. За мен редът: “model name : Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 1.80GHz” означава, че имам такъв. Явно Системата е на друго мнение. Подочувам обаче, че Hyper-Threading правил проблеми, така че не съжелявам особено…

Прибрах се малко на нокти (страх да не забие пак), но всичко изглежда стабилно: не swap-ва, процесорът не се товари много. Да видим как ще се представи в по-натоварените часове. Релаксирам с 512 МБ на домашната си машина в писане по невронната мрежа. Остатъка от вечерта май ще прекарам с Таня, Дени и Ицаци. Напоследък сме като дупета и гащи, но е яку… Та… отлитам.

Comments

3 Responses to “Компютърно”
  1. За HyperThreading-а – не си прецакан. Просто твоят P4 не поддържа такъв :). HT се поддържа само във версиите на P4 на по над 2.4 GHz (като за тия на 2.4 GHz го има само в ревизия C, която е с 800 MHz ??ина). Моят Northwood на лаптопа също няма HT, при все че е на 2.4 GHz, но е с 533 MHz ??ина.

  2. Блаф… ся и процесор трябва да сменям :)

  3. HyperThreading-а не е нещо особено, не ти и требе :) Виж, ако смени?? дъното и сложи?? две P4-ки… ;)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: