Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
April 30th, 2005 by Valery Dachev

Заигравки

Не се спрях с тая Java. Вчера качих и последния NetBeans (4.1rc1) и останах стра??но очарован от средата. Започнах с “Hello World!” приложение, продължих с примерите от Thinking in Java (която отново започнах да чета, невероятна книга) и продължих с някакво по-практическо приложение (доколкото смятам, че това е начинът да се сблъскам с реални проблеми и въпроси)… Та тръгнах да си пренаписвам програмката-симулатор на невронна мрежа. Е, направих първата си супер-глупава “мрежа” от един неврон, която изпълнява логическите операции “AND” и “OR”. Както е известно обаче, такава мрежа не може да се справи с “XOR проблема”. За целта се налага нещо по-сложно. Ре??их, че е добре да описвам невронната мрежа в някакъв XML файл (май първо трябва да се науча да работя с XML на Java). Оказва се, че съществува т.нар. NNML (Neural Network Markup Language). Само изчитането на един примерен XML показва колко различни възможности за структурата, работата и обучаването на една невронна мрежа съществуват. ??мплементацията на всичко това изглежда направо непосилна. Аз ще се опитам да обработвам някои частни случаи ей така… за забавление. Трябва да се върна и да пренапи??а част от кода на C++, за да покрия факултативния курс по предмета. Зарибявката обаче е голяма. Май ще забера средата и документацията със себе си в Казанлък.

Comments

5 Responses to “Заигравки”
  1. Ще трябва да го пробвам :)

  2. МрежовиБобчета кърти мифки, но тъй като е чисто Java приложение, то интерфейсът се влачи здраво, независимо колко памет има?? (при мен на лаптопът влачи и на 736 MB). Затъмнението е доста по-добре в някои отно??ения, но пък бобчетата са по-добри в други (документирането на кода, примерно). ??наче по време на дебъгване и двете се затлачват еднакво яко :)

    А за книгите на Брус Екел мога да кажа само едно – религия. Това не са просто книги по програмиране на някой си език, а съдържат и много концептуални моменти, и наистина е удоволствие да се четат. Може би това се дължи на фактът, че човекът покрай всичко друго е и физик ;)

  3. То това е единственото, което не ми харесва в Java, а и оказва се същото е валидно и в .NET Framework: няма метод за експлицитно освобождаване на заетата памет, без да бъде задействан garbage collector-ът. А, според въпросната книжка, той се задейства, едва когато няма ресурси. ??злиза, че точно когато системата най-много се нуждае от ресурси, garbage collector-ът започва да работи и да губи процесорно време. Ре??ението е явно ресурсите на Java виртуалната ма??ина да бъдат ограничени. Съвсем не виждам защо обаче да не съществува аналог на “delete” от C++. Ако пропусна да го изпълня, garbage collector-ът ще свър??и работата, но да речем, че съм съвестен програмист…

  4. sickboy says

    В java има методи за изчистване на паметта независимо от garbage collector.Прочети в “Thinking in Java” е обяснено.Мисля, че бяха представени като finalize методи. Главата се казва “Гарантиране на провилно почистване”.

  5. @sickboy: Finalize методите, доколкото знам, се задействат точно от garbage collector-а и наистина гарантират правилно почистване, но когато въобще garbage collector-ът ре??и да се осъществи такова. Ако спомените ми не ме лъжат, има??е някакъв метод за експлицитното му извикване, но отново той си ре??ава какво ще разчисти и какво – не.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: