Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
January 30th, 2005 by Valery Dachev

Мрежови формалности

Днес се проведе насрочното преди повече от месец Общо Събрание на СНЦ “Локална мрежа – Студентски град”. В дневния (или по-скоро вечерен) ред влязоха промени по Устава, както и избиране на (почти) нов Управителен съвет. И, естествено, “Разни”. Събранието протече относително по-спокойно, като простотии отново не липсваха (слава Богу, не простащини), може би защото няколко души наистина се бяхме поподкрепили преди него или пък просто защото на хора (като малък Наков) им идва отвътре :)

Основната промяна по Устава включваше хитрия ход (гордея се с това, че аз го измислих) да създадем “членове с особен статут”, за които ще се нарочват доставчиците на Интернет, на IP телефония и въобще лица и организации, които извършват търговска дейност в рамките на мрежата. За тях членският внос ще е ежемесечен и определян с решение на Управителния Съвет. Това ще ни позволи да осигурим някакви приходи в касата на мрежата, без да променяме типа на организацията, да извършваме стопанска дейност и съответно всичките глупости покрай това. Ако мине в съда, ще е чудесно. “Измислено е много хитро. Страхотно е, невероятно. Аз съм го мислил. Работи адски добре !” © Roamer :-). Другите промени по устава бяха формални, но някои наистина предизвикаха спор.

Всъщност се очакваше днес да се прекрати мандата ми като член на Управителния съвет. Еми, не стана. Бях преизбран, след като се кандидатирах. Може би го направих по-скоро, за да изместя други, които не исках да влязат в него. Наречете го интереси или по-скоро различно виждане за мрежата. Ще ми се да внеса повече ред и яснота в нея, защото цари известен хаос. А всяко нещо, което не си е на мястото, ме човърка. Или пък се пристрастих към кафето в неделя ? :) Или пък ми изглежда по-добро попълнение към биографията :).

И, като стана въпрос за Интернет, тия дни трябва да изключа и последния доставчик ползващ сървър на мрежата за целите си, да преинсталирам машината и да я понастроя по-сериозно като рутер между блоковете. Ще има известно разместване по машините, а и ще видя как работи “proxyarp” функционалността на практика. Ще трябва да се поработи и по web системата, като първото нещо, което ще направя е права за администрация и ToDo модул, с който да поорганизираме работата в мрежата – една много добра идея на Васил Колев, която просто чака да ми се освободят време и желание в едно и също време, за да я реализирам.

А сесия ме е налегналааааа….

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: