Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
December 23rd, 2004 by Valery Dachev

IBM и Linux

С Драго днес се отбихме в централния офис на една банка, за която той беше писал разни неща. Покрай това ми беше любопитно да разбера как е организирана работата там. Оказва се, че машините на служител(к)ите (които са на Windows 2000, доколкото видях, като бяхме там) се логват в някакъв огромен IBM-ски mainframe и работят с някакво конзолно приложение, което работи директно на mainframe-а. Самият mainframe представлявал два шкафа скрити зад еййййтакова стъкло и ейййтакива мерки за сигурност. Животното било 4-процесорно, от които IBM са отключили само един процесор, а всеки включен следващ процесор се дават по $80k. Как ли смята SETI тази твар ? :) Самият mainframe се предлага с няколко различни операционни системи. В случая се работи с някакъв z/OS, но са възможни и изпълнения с Linux (готови комерсиални решения от партньорите им като Red Hat и Novell, или пък собствени, благодарение на кръпките им за различни инструменти). Много ме радва вниманието, което IBM отделят на Linux. Преди малко получих и поредения брой на IBM LinuxLine.

Comments

2 Responses to “IBM и Linux”
  1. Всъщност идеята на mainframe-ите е че могат да поделят ресурсите си в различни конфигурации и за различни платформи – нещо като виртуални ма??ини, но и не съвсем, защото са си съвсем реални ма??ините. Примерно може?? да задели?? един процесор за една платформа, друг за друга или в някакво друго произволно съотно??ение. Всъщност върху един мейнфрейм може?? да дефинира?? десетки и стотици компютъри (наричат се логически парти??ъни LPARs) с функционалности от типа на автоматично самопреконфигуриране, самолечение и т.н. – тази играчка е като болид от Formula 1 в сравнение с останалите – стига да намери?? бутона за автопилота.

    Между другото IBM отключват безплатно (при това forever) един mainframe-ски процесор ако ще се ползва за Linux и/или Java.

  2. ?? после някой да ми каже, че IBM гледат несериозно Linux :).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: