Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
November 29th, 2004 by Valery Dachev

Студентски мрежи

От около половин денонощие вече съм член на Управителния Съвет на СНЦ “Локална мрежа – Студентски град”. Честно казано, нямах особено намерение това да става, но на общото събрание проведено вчера така се получи. ?? така и така съм член на УС, ще използвам възможността да кажа някоя приказка за организацията и да отправя един апел.

Как започна всичко: преди малко повече от годинките, за които съм в студентски град (а те наброяват вече 3 и малко отгоре), в блок 52 бе??е изградена локална мрежа администрирана от Боян Кроснов. ??деята: студентск мрежа на свободни начала, някаква що-годе читава топология (доколкото позволяват средствата), еднократна такса за включване и много ентусиазъм. Същото започна и по други блокове, като в последствие бе осигурена и някаква връзка между тях. Проблемите дойдоха обаче, не толкова от липсата на средства и техника (защото все пак някак бяхме докарали нещата да работят), колкото от управата на общежитията (valery-at-bgit-dot-net. Благодаря ви предварително ! :)

Comments

7 Responses to “Студентски мрежи”
 1. Звучи забавно, бих се включил с удоволствие в заниманията, и в проектирането, и в опъването на кабели (което през зимата е много забавно, от една леко болна гледна точка).

 2. Колкото до проектирането: мрежата сепроектира съгласно ниския бюджет, с който разполагаме и с това, че имаме блокове от различни типове (в някои например има кабелни канали, в други подходящи излази към асансьорни помещения,…). Единственият блок, за който е започнало преокабеляване е блок 52, който е от семеен тип и в който са пробивани кабелни канали. За него има изграден план за окабеляване. За блоковете от друг тип обаче няма, така че ще се радвам да се включи??, особено ако ти е забавно.
  ??наче зимните условия не трябва да те притесняват, защото едно от основните изисквания на управата към окебаляването е, то да е вътре??но, т.е. ще се работи по стаите. А при такова парно, по-скоро ще ти е жега. Да не говорим и на какви гледки може да се попадне по стаите :).

 3. А логическото проектиране на мрежата (на layer2/3)? Там май има??е забавни проблеми, например, че още не бяхте минали на dhcp …

 4. Еми… Това включително очаква доработка. Спомня?? си на семинара на LUG-BG, когато обяснявах за системата, която използваме да наблюдава и поддържа мрежата. В нея също има какво да се желае откъм развитие. Така че се смятай за поканен на бири, манджи,събрания и всякакви други мероприятия да обсъдим идеи. Верно си е интересно :). ?? без това има?? да компенсира?? за безредиците понякога в резултат на мрежовата сигурност :). Аз верно и за meatwear firewall те бях поканил… :)

 5. Петко Коленичев says

  ?? аз да потвърдя, че е забавно. Особенно да види?? как мадамите правят отвори в стената с дрелка, много им се възхищавам. ??ли пък да скъса?? силов кабел и да види?? как половината от бургията на хилтито я няма и почва?? да се чуди?? как си оцелял :), е това в случая че забрави?? да спре?? захранването на стята и после фокуси за да възтанови?? захранването. ??ли пък да почука?? на някоя стая и да каже??, бе тука нещо нередно си правил в мрежата. ??ли да се запозна?? с много интересни хора…

 6. А мен няма ли да ме поканите, давам понякога ценните идеи и не ям и пия много (освен ако някой друг не плаща :)

 7. Жоро, той вече един твой колега (барабар с мен) стана член на управителния съвет – Мариан. Тъй че, ако има?? такова неистово желание да помогне?? с нещо, повече от поканен си :).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: