Valery's Mlog

Mindlog of a Freak
November 26th, 2004 by Valery Dachev

Образование ?

Когато пиша нещо на един дъх, обикновено става доста объркано. Явно мислите ми се плетат. Ще опитам обаче това да го поподредя, след като го напиша веднъж.

Преди няколко дни едни мой колега си купи в-к “Софийски Университет” (май така се казваше) – месечно издание подготвяно основно от студенти по журналистика. Това, което ми направи впечатление е една статия посветена на “повишението” в сумите за образование в проектобюджета за следващата година. Трябваше и аз да си го купя, за да мога най-малкото да цитирам тук точни цифри. Оказва се, че общото увеличение за Софийския (както междудругото и за Техническия и др.) унивеститет всъщност е намаление. И това въпреки думите на ректора ни Боян Биолчев (с подкрепата на целия ни академичен съвет), че Алма Матер просто ще затвори врати идната година, ако финансирането от държавата не бъде с 5 млн. отгоре.. Вместо това – съкращаване на субсидията. Напомнят и, че Университетът е затварял врати само веднъж, след като студенти освиркали Фердинанд (дядо познайте на кого !) през 1907 год.. Правителството уволнило всички професори и наредило затварянето на заведението за половин година. Малко по-късно паднало и всичко тръгнало отново…

Наскоро си говорих с бившия си даскал по физика – Теодосий Теодосиев (накратко Тео)… Писали хората за него напред-назад. Изкарал сумати народ на национални и международни олимпиади. Опитва се да прави национална школа по физика – в Казанлък идват ученици отвсякъде. Строи училище в планината. Държавата не стига, че не насърчава това, че не отпуска пари даже да се поднови/ремонтира и без това оскъдното обурудване в лабораторята, ами и от сумати време се опитват да му вземат, както премиите, които получава, така и школата по физика (която междудругото поддържа с учителската си заплата).

Бъбрих си и с бившия си преподавател по математика (междудругото, страшен рокаджия и метъл). Много начетен човек. Казваше така: “Ученикът не учи, не се задържа в училище. Кой е виновен ? Той ли ?! Неее… Обществото. Образователната система. Учителите. Те са виновни. Така разсъждава образователната ни система в момента. И какво ? Ние се опитваме да вкараме нещо в главата им, а нас ни мачкат.” Няма да коментирам жълтите стотинки, за които работят. Казваха ми за една от скандинавските, мисля, държави, където е достатъчно ученик заедно с родител да се оплачат от учител, за да бъде отстранен за половин година. И там учителите просто угаждат на учениците си.

Мисълта ми е (горе-долу същата, като тази във въпросната статия) защо правителство, което твърди, че образованието е приоритет, съсипва образователната система ? Факт е, че нивото пада и това се вижда. Учебните заведения се превръщат все повече и повече във фабрики за незаслужени дипломи. И това накрая ще рефлектира като цяло върху качеството на хората в тази държава. Лошото е, че това не започва от това правителство… Страх ме е, че е практика на повечето такива досега – просто това полага особени усилия в тази насока.

Сещате ли се за една песничка “Върви народе възродени” ? Някои хора или са я забравили или е била възможно най-досадната им по манифестациите преди години. Смешно, но си тананиках именно нея до преди малко…

P.S. Сайтът на вестника е http://su-news.hit.bg. Материали там няма да намерите, но поне част от заглавията в броевете ги има…

Comments

6 Responses to “Образование ?”
 1. Тъжно е, като се замисли човек. Хем ми е тъжно, хем се ядосвам. Особено след като тези дни говорих с един преподавател в ПУ относно намеренията ми евентуално да уча информатика там. Той почти в прав текст ми каза, че няма смисъл да се занимавам, а ако все пак се запи??а, можело да бъде задочно, защото нито лекциите, нито упражненията били задължителни, а и да ходя на тях, нямало какво толкова да науча. В същото време намекна за “студентите със заможни родители”, които получават дипломи и без да учат. Които дипломи, предполагам, няма да имат никаква стойност по-късно. Една и съща боза навсякъде.

 2. Ами ти погледни Факултета по математика и информатика на СУ – хора като Светлин Наков колко трудно успяват да пробутат курсове, които обучават на нещо, което се прилага на практика – инстината е, че информатиката е на едно теоретично ниво, което няма нищо общо с реалността. При нас пък във Физическия факултет е точно обратното – получаваме последните издания, реално вър??ещата работа част от преподавателите е в крак с това, което става _по_света_. Ло??ото е, че у нас рядко става. ??звестна част от учените ни ходят в чужбина да свър??ат нещо полезно, други ходят по семинари (когато намерят пари за това), а съвсем малка част от тях имат ресурса да работят тук.
  Отделно, имам приятелка, която не успяха да приемат архитектура в УАСГ и отиде в НБУ. После обаче разбра какво учат във УАСГ и се оказа, че на майка и, която също е архитект, никога не и се е налагало да използа и половината от нещата, които се учат там.
  Не знам какво е положението по други места, ама до тук хич не ми изглежда розово…

 3. За ФМ?? ситуацията не е толкова проста – в крайна сметка има една нова специалност, в която _би трябвало_ да се преподава нещо свястно, не купчината ненужна математика и някои други глупости, но там има и много други проблеми, като например че почти няма кой да се занимава…

  Колкото до училището, проблема е във всички, Дачев, нали вижда?? колко са различни сега??ните ученици от нас?:)

 4. Ми тя би трябвало да преподава, но проблемът там е същият, който и при нас – (колкото и грубо да звучи) явно трябва малко преподаватели да си поотидат, за да освободят малко място. Ло??ото е, че там тези места ще бъдат заети много трудно, защото на кадърни хора университетът никога няма да може да осигури заплащането, което биха получавали прилагайки знанията си на практика.

 5. Абе… то ситуацията отива към смарангясване….
  Нали ще влизаме в европейски съюзи някви, п…… м……
  Трябва да се изравни нивото.
  На ??вропа не и трябват хора, които са умни и разбират, и знаят.
  На тях, им трябват такива, които да им работят.
  Умния добитък се управлява трудно, защото знае какво иска.
  Това си приказвахме наскоро с една приятелка.
  В момента тече влизане на БГ в Европейски съюз, но ние им трябваме ТОЧНО за да им работим….защото техните пазари и като цяло, цялата им икономика е изчерпана и откриват нови територии…. сещате се сами… хванахте ми идеята.

 6. На тази мисъл ме наведе даскалът ми по физика едно време. Бе??е ми и класен и измежду ненормалните, които провеждаха час на класния. ??зползва??е тая трибуна, за да ръси какви ли не глупости, но много от нещата бяха вярни или най-малкото те кара да се замисли??. Та говоре??е, че това с притъпяването на населението в “неразвитите” държави е световен масонски заговор – опит да ни превърнат в стадо. Колко е световен и колко е масонски не знам, но и аз не мисля, че е случайно. ??ма обаче един въпрос – защо тогава и техните учебни програми са същите ? Просто оборудването им е по-добро…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: